Noen vil kanskje hevde at det er nok hodetelefoner på markedet, og det er jo rent faktisk ganske mange merker som har langt lengre fartstid enn Sonos når det gjelder å produsere hodetelefoner. Men det var heller ikke mye erfaring til stede når de startet opp businessen med sitt Sonos multirom-system, og der må man jo kunne si de har hatt en formidabel suksess.

Komfortabelt design
Sonos har jobbet godt med designet av Ace. De er gode å ha på, er lettere enn de fleste modellene i tilsvarende prisklasse og er ganske slanke på ørene. Formen på klokkene er litt mer firkantede enn på andre modeller, men de bygger heller ikke så mye ut fra ørene.
Underveis i testen har jeg hatt de på meg i ganske mange timer, men uten at det har blitt ubehagelig eller for klamt. Ørene har hatt brukbar plass slik at blodsirkulasjonen har vært tilfredsstillende. Øreputene er dekket av vegansk kunstskinn og det gir Ace en myk kontakt med huden. Selve putene kunne kanskje vært enda litt mykere, men så lenge de tetter brukbart rundt øret er jobben gjort. Materialene i og på klokkene går også igjen på det justerbare hodebåndet.
På øreklokkene er det ekte kontroller, og ikke «touch»-kontroller som av klimatiske årsaker (kulde) har skapt fingertrøbbel, og noen ganger ikke har fungert i det hele tatt.
Batteritiden er oppgitt til 30timer, og det er vel omtrent det som må til i dagens marked. Likevel er batteriet såpass raust at de fleste nok behøver å lade bare en gang per uke ved normalt bruk. Ladingen går forresten brukbart fort.
Kobler du inne alt hodetelefonen har av elektronikk og i tillegg bruker den innebygde støykanselleringen ender du omtrent, eller litt under de oppgitte 30 timene, men spiller du høyt med mye bass stjeles det nok noen ekstra timer fra batteriet.
Med en Sonos hodetelefon er det kanskje noen som håpet at de kunne kobles til det allerede eksisterende økosystemet til Sonos, for tenk om du kunne vandre rundt hjemme og lytte til musikk via ditt eksisterende Sonos-system!
Dessverre må du klare deg med kablet (både audio og USB) eller lossless Bluetooth via Snapdragon sin aptX-løsning - hvis du har en kompatibel avspillingsenhet.
Multipunkt tilkobling
Vanlige hodetelefoner kan være frustrerende å bruke når du spiller fra mer enn en kilde. Sonos har utstyrt Ace med Bluetooth Multipoint slik at det skal være enkelt å koble fra eksempelvis en mobiltelefon til en PC/MAC, og tilbake igjen.
Den har også de nyeste musikk og filmformatene som «spatial audio». På norsk oversatt til romlig lyd, og den har også hodesporing slik at hodetelefonen hele tiden vet hvilken vinkel du har til lydkilden og tilpasser seg deretter når du lytter til Dolby Atmos og 360-lydspor. Dette er veldig morsomme greier og kan hentes fra flere av strømmetjenestene, som for eksempel Apple Music. Det er litt syntetisk, men hvis du klarer å glemme tilfører det en solid dose ekstra underholdning. Fint å ha i sofakroken når de andre i huset skal se på bakekonkurranser.

Støykansellering
Sonos Ace stenger ute ganske mye støy. Jeg tenker at det er bra nok, men jeg har også et par Sony-hodetelefoner i arsenalet, og som er enda bedre og særlig på litt skarpe øyeblikkslyder. Likevel er ikke støyreduksjonen noe grunn til å holde seg unna denne modellen. Er du veldig kresen på støyreduksjonen er det bedre å se i retning av Sony eller Bose. De er for tiden de beste alternativene hvis du vil stenge resten av verden hele ute.

Balansert lyd
Sonos har valgt en lydbalanse som er nøytral og med en spillemåte som ikke skremmer noen. På den måten at de er litt for alle, men kanskje ikke noe spesielt for noen. De har ikke god bass til at rap-entusiaster nikker anerkjennende på hodet, og har heller ikke nok energi i diskant og mellomtone til å fore de som hører mest på rytmisk krevende musikk og særlig de innspillingene som har hardtslående perkusjon og hylende gitarer. Enklere former for pop, jazz og country sklir derimot lett gjennom uten store utfordringer.
Jeg har litt inntrykk av at de forsøker å lage en hodetelefon som passer til alle. Det kan være et greit valg, men samtidig står du i fare for å bomme på store deler av markedet. I Sonos sitt tilfelle virker den litt for «nedpå» og litt for forsiktig. Det går litt ut over dynamikken og det rytmiske drivet, og lyden kunne også vært enda klarere og mer gjennomsiktig. Det hjelper ikke all verden med lossless lyd over Bluetooth, så lenge du ikke har en lydkvalitet som følger opp og som faktisk kan utnytte oppløsningen og kvaliteten som sendes til klokkene.
Hvordan du velger å vurdere kvaliteten på lyden avhenger selvsagt av hvor de skal brukes, og til hva slags musikk. Skal du sitte i flykabinen på jobbreise, sammen med alle de andre som helt sikkert har et par Bose på hodet, går det helt greit. Du kommer frem med hørselen i god behold, men har kanskje ikke hatt det altfor moro underveis. Litt annerledes blir vurderingen når det skal spilles mer urban hardtslående musikk. Det krever litt bedre bass, et enda sprekere og mer hardtslående lydbilde, mer dynamikk og større klarhet. Noen ungdommer vil kanskje også si at Sonos Ace har litt «kjedelig»!

Konklusjon
Sonos har gjort et hederlig forsøk med sine Ace hodetelefoner, men jeg synes ikke de har kommet helt i mål. Det er særlig de lydmessige egenskapene som får litt trekk for manglende energi og dynamikk. Mens komfort, batteritid og støykansellering er med og trekker totalopplevelsen i positiv retning.
Totalt sett er Sonos Ace et godt nok produkt, men er kanskje litt uinspirerende og litt for «nedpå» på enkelte typer musikk.