Sound Blaster X5 skulle man tro bare var et lydkort du kan sette på pulten, koble til et par hodetelefoner og game til langt over midnatt, men når vi begynner å se litt nærmere på denne enheten, er det tatt noen valg som også gjør den høyst brukbar som hodetelefon-forsterker fra en PC eller Mac. Spørsmålet er om den er nok hifi-rettet på utstyrsfronten og dermed interessant nok for de som er kresne på lydkvaliteten. 

Utstyrspakken 

Det som imponerer når man kikker nærmere på utstyrspakken til denne hodetelefon-forsterkeren er at Creative har tatt seg bryet med å lage enheten balansert og faktisk bruker to Cirrus Logic CS43198 digitalkonvertere - en per kanal. Den har dermed også en både en ubalansert og balansert utgang (4,4mm 5-pin) til et par hodetelefoner i front. Signal til støyforholdet oppgis til 130dB og jeg kan bekrefte at enheten er veldig stille, og gir ikke engang en antydning til sus uansett hvilken innstillinger du velger. 
I fronten er det et stort volumhjul, knapper for EQ, directe eller DSP, hodetelefon/høyttalere og en volumregulering for mikrofon-inngangen. EQ og DSP-bryterne forholder seg til de innstillingene som gjøres i Creative programvaren du kan laste ned og installere. Et enkelt display i fronten viser knappevalgene og selvsagt volumet. 

På baksiden er det linjeutganger hvis du vil koble enheten til en forsterker, og du har for sikkerhets skyld også et par linje-innganger. I tillegg er det både optisk inn og ut. Enheten kobles til datamaskinen med USB-C, men det finnes også en USB-A-port (host) som riktignok kun gir mulighet til å koble til USB-mikrofoner og hodetelefoner. Du kan også koble til en standard Bluetooth-adapter, som som må kjøpes separat. XB 5 angled.jpg

Jeg tror ikke Creative har vært særlig opptatt av design, og heller ikke hatt fullt fokus på materialvalg eller kvalitet. Enheten er i sort kjedelig plast, knappene er litt kjipe og displayet er ikke helt 2023. Bluetooth-tilkoblingen viser seg etter litt testing kun å støtte SBC-lyd. Det er litt utdatert i hifi-sammenheng, og vi tenker det er mange som ville ønsket seg aptX eller aptXHD i en slik enhet. 
At den kun har USB-strømforsyning er kanskje heller ikke særlig hifi-vennlig. Hvorfor ikke legge til en strømadapter for de som kun vil utnytte den digitale inngangen, og hvorfor er det ingen fjernkontroll? I sum er begrensningene såpass mange at vi kun ser enheten for oss brukt på en kontorpult og i armlengdes avstand slik at du har tilgang til kontrollene på fronten. 

Den låter bra

Er behovet ditt en hodetelefon-forsterker som står på kontorpulten eller nattbordet, og enkelt kan kobles til PC/Mac, er Sound Blaster X5 er overraskende god hodetelefon-forsterker til prisen. Utgangseffekten er oppgitt til 320mW ved 16ohm og det gjør at forsterkeren ikke bør kobles til de mest tungdrevne hodetelefonene der ute, men har likevel god kontroll på det meste av det som finnes av budsjett-hodetelefoner. 
Når den kobles til er det åpenbart i løpet av sekunder at den har noe å tilby. Nå finnes det ganske mange rimelige enheter, også mer kompakte, som konkurrerer i denne klassen, men 
Sound Blaster X5 er fortsatt et brukbart kjøp i prisklassen. Lyden er detaljert, luftig og åpen, og det er ganske solid det den foretar seg i bassområdet. 

Jeg har et antall hodetelefoner hjemme, og den leverer et presist og stramt kontrollert lydbilde med mye informasjon. Lydbildet er også ganske stort og romslig, og det er liten tvil om at de innebygde digitalkonverterne gjør en god jobb. Enheten er også dørgende stille og avslører ikke noe som helst av støy noe sted i testen. Lyden virker også svært ren og ryddig. SB X5 Baksiden.jpg
Sammenliknet med dyrere enheter mangler den kanskje litt dynamikk og den kan også virke litt grå og matt, men bruker du i dag den innebygde hodetelefon-utgangen på PC-en eller Mac-en har du en overraskelse i vente. Lyden løftes vesentlig i kvalitet, og kanskje du endelig får oppleve hodetelefonene dine slik de kan og skal låte. 

Musikksmaken til enheten er allsidig og gir stor musikalsk fleksibilitet. Om du spiller klassisk, pop, metall, techno eller klassisk musikk har ingen ting å si for den totale musikkopplevelsen. Lydbildet er fortsatt stødig selv under hardt press fra dype og energiske sekvenser med mye bass, og den klarer å holde på ryddigheten når det spilles musikk med svært mange musikere på scenen samtidig.

Konklusjon

Den er ikke bygget for å drive hva som helst av hodetelefoner, den har noen utstyrsvalg som kanskje er litt i veien for hifi-bruk, og det er høyst mulig at navnet assosieres så kraftig med spill og gaming at den diskvalifiseres allerede i utgangspunktet. Men vil du ha klart bedre lyd i hodetelefonene dine når du sitter og jobber eller bare slapper av med datamaskinen på fanget i godstolen, spiller den absolutt bra nok til prisen. Spiller du i tillegg spill en gang i mellom, kan det hende det er akkurat denne enheten du skal ha.