Den opprinnelige Technics SL1200 ble raskt en hit hos DJ-er og hifi-entusiaster. Det var det mange årsaker til, men den kraftige motoren, hastighetsjusteringen, det stødige chassiset og den generelt vellykkede lyden betød selvsagt noe også på den tiden.

Den nye Technics SL1200 er laget med designet til den opprinnelige spilleren som ledestjerne, men alt er laget på nytt helt fra bunnen av, og denne gangen har utviklingen dreid seg i retning av å finne en best mulig spiller for audiofile av alle slag, og ikke først og fremst DJ-en. Og de går ganske langt i å avsløre hva ambisjonen har vært. De er ute etter å redefinere direktedrift-spilleren som en audiofil lydkilde. Intet mindre!

Ny motor

Direktedrift av platetallerkenen har sine fordeler når spilleren skal justere hastigheten kjapt, eller få full hastighet på den tunge tallerkenen i løpet av et par sekunder. Bakdelen har vært at mange direktedrevne platespillere har hatt en tendens til å overføre motorvibrasjonene til tallerkenen, platen og til slutt i pickup-en. Det har Technics vært særdeles oppmerksomme på. Spilleren skal selvsagt ha sitt klassiske utseende i behold, for det er det jo åpenbart noen som liker, men det forhindrer ikke konstruktørene i å putte inn en to-rotors motor som har like lite vibrasjoner som den er stille. Noen vil sikkert fortsatt ha remdrift, men det er vanskelig å se hvordan direktedriften i dette tilfelle skal være en negativ faktor. Motoren sørger for særdeles nøyaktig hastighet uten avvik fra 33 til 78 rpm.

platter.jpgChassiset 

Chassiset er stødig, tungt og skikkelig. Det er benyttet forskjellige materialer i de fire lagene som i chassiset består av for å få kontroll over resonanser og vibrasjoner, og kikker man på undersiden av spilleren har det ganske tunge chassiset fire spesialtilpassede dempeføtter. Spilleren står selvsagt best på en platespiller-hylle, men skulle noen finne på å sette den på en vanlig benk i stua, er dempeføttene i stand til å fange opp bevegelser i gulvet.

Toppen av platespilleren er i massiv aluminium, og det er knapt en plastdel å se noe sted. Det tyder jo på at Technics har hatt ambisjoner om å gjøre dette skikkelig.

Valg av pickup

Den S-formede armen er av magnesium og har et oppheng med ekstreme toleranser. For å gjøre denne testen har jeg skrudd på min egen Ortofon M2 Black, men denne armen kan selvsagt også bære andre pickup-er med tilsvarende egenskaper. Det er frem med vinkel og avstands-mal for å få alt skikkelig på plass, og jeg skrur meg inn til et stiftrykk på 1,5g, sjekker med stiftvekta at alt er på stell og setter setter antiskating-justeringen på det samme. Da holder det hele seg i makeløs ro på testskiva.

Det er med en viss andakt jeg setter stiften ned i rillene på det første sporet, skrur opp volumet og inntar en avslappet, men forventningsfull stilling i sofakroken.

Lyden

Det er liten tvil om at Technics har gjort en god jobb. Spilleren leverer et veldig stødig og skikkelig fundament, og dens rytmiske og gode driv forover passer som hånd i hanske til rock og pop med mye perkusjon og slagverk.

Lydbildet er også stille, eller så stille det nesten kan bli med en LP-plate spinnende rundt på toppen. Mediet er jo ikke akkurat lydløst! I bakgrunnen er det likevel sort og stille. Noe som gjør at instrumentene får riktig fokus og at rommets proporsjoner blir veldig forskjellig avhengig av innspilling.

Og så har spilleren skikkelig tyngde i de aller nederste frekvensene. En kontrollert tyngde og et fundament som budsjett-spillerne ikke er i nærheten av å vise frem. Og som de heller ikke får om du bruker aldri så mye penger på en pickup. Bassen kommer uvanlig godt frem på innspillingene, uten at jeg kan si at volumet i bassen er forandret eller at det går noe dypere.

arm_base.jpgMye av lyden i diskant og mellomtone vil selvsagt avhenge av valgt pickup, men når det er såpass kontroll i bassen, vil i hvert fall mellomtonen og diskanten ha gode levevilkår. Med den valgte pickup-en fra Ortofon, blir det et åpen, ryddig og velbalansert lydbilde. Og kanskje er roen og presisjonen det som gleder mest.

 Når det er sagt er det likevel grunn til å lure litt på om det finnes spillere som konkurrerer godt med denne Technics-spillere uten å forsyne seg like mye av dine sårt oppsparte midler.

En bra spiller

Det er interessant å teste platespillere, fordi det er så mange småting som påvirker lyden i forskjellig retning. Likevel er det som står igjen etter noen dager med Technics SL1200 at det er en spiller som har all sine ikoniske og musikalske egenskaper i behold. Den er bygget for å tåle ei kule, kommer til å holde i eveigheter og oser av historie.

Utfordringen til denne spilleren er prisen. Den er litt krevende å forsvare når man tar egenskapene og kvalitetene til de andre spillerne på markedet med i beregningen. Men så var det dette med legendestatus og ikoniske design, da!