Så har vi enda en ny integrert forsterker stående i racket. Det har blitt mange av dem etter hvert, og felles for de fleste er at de spiller veldig godt. Såpass godt at jeg føler det er trygt å si at det er i denne prisklassen du får mest hifi for pengene. Det er kanskje ikke så mye mer effekt å hente, men måten de spiller på er kraftigere, renere, flottere, mer emosjonelt og tilbyr mye større fleksibilitet i valg av høyttalere. 

Naim XS 3

Det virker ikke voldsomt lenge siden, men det er blitt mer enn seks år siden forrige utgave ble lansert. I mellomtiden har Naim lansert en imponerende mengde digitale produkter, men vi må likevel huske hvor Naim kommer fra og hva som er en utvilsom årsak til alle produktenes stødige og kjappe spillemåte. Naim er skikkelig flinke på analogteknikk.XS 3 er en overraskende kompakt forsterker, men likevel kledd i det samme tøyet som de større forsterkerne. Massivt kabinett med meget firskåren design, og i dette tilfellet, så enkelt som det vel lar seg gjøre. En volumknott og knapper for kildevalg er det eneste som befolker fronten. Ja, og så det ganske lekre grønne lyset, som ligger bak kildevelgerne, logoen i midten og volumkontrollen. Jeg er ikke helt sikker på om designen er pen, men den ser både imponerende, kjølig og litt skremmende ut, og du ser at dette er en forsterker som mener alvor. naim xs3 front.jpg

Det kan kanskje virke vanskelig å skille seg ut blant alle de andre forsterkerne der ute, men du ser at dette et Naim-produkt på 100 meters avstand, og når du kommer tett inntil kan du kjenne det, også. De pussede metallflatene har sin egen struktur, og det kjennes bra ut. Kabinettet kjennes som om det tåler å bli kjørt over av en buss.Kikker du på baksiden er det også rent, pent og ryddig, men litt trangt på grunn av Naim sine spesielle DIN-plugger som sitter pent på rekke sammen med de vanlige RCA/phone-pluggene. Høyttalerkontaktene ser kanskje litt enkle ut, men det er det en mening med. 

Her er det noen litt spesielle funksjoner jeg knapt har sett på andre forsterkere. DIN-kontaktene merket AV og Stream fungerer både som input og output, og det er en liten knapp som gjør at du kan gjøre om AV-inngangen til fast volum og koble deg forbi volumkontrollen. Det er tross alt ikke særlig mening å ha flere enn en volumkontroll i signalkjeden din. Effekten er 70watt til hver kanal. Da er vi igjen i diskusjonen om det faktisk er nok krefter, men det er det, for det meste av tiden. Unntakene finnes likevel, og har du et stort rom med et par litt store høyttalere er ikke forsterkerne i denne klassen nødvendigvis klar for oppgaven.

Ikke overlesset 

Naim XS3 tilbyr kun analoge innganger. I 2020 kan det kanskje virker litt kjipt, men det har sin forklaring. Med Bluetooth, trådløse muligheter og digitalkonverter om bord med de samme kvaliteten som de analoge kretsløpene, snakker vi om en annen prisklasse. Det er mange der ute som etterspør analoge forsterkere som tilbyr dem en bra basispakke, og så kan de velge selv om de vil investere i en ekstern digitalkonverter eller kanskje en kombinert DAC/streamer. De som kun har platespiller er helt sikkert ikke så veldig interesserte i å betale for en masse digitale muligheter som bare drar prisen til værs. naom xs3 back.jpg

Det forsterkeren derimot har på innsiden er en god RIAA/platespiller-inngang og faktisk også en klasse A hodetelefon-forsterker som er overraskende bra til å sitte på innsiden av en forsterker i denne prisklassen. Den har en rytmisk fremdrift og en kontroll på hendelsene som er svært imponerende. Det er også mye energi i øvre diskant og mellomtone, og det får virkelig lyden til å gnistre.

Lydkvalitet

Det er nesten litt rart å ha både Moonriver 404 og Naim XS3 i hus samtidig. Begge er veldig gode produkter som elsker å spille musikk, men forsterkerne kunne likevel ikke blitt mer forskjellige.  Moonriver 404 med sitt ganske store kabinett og retrodesign, og Naim XS3 med sitt litt futuristiske, glatte og kompakte utseende. To forskjellige personligheter, og to forskjellige typer lyd. Begge er lynende kjappe, men klangbildet og deres tolkning av musikk er ganske forskjellige. 

Naim XS3 er utpreget nøytral, og henvender seg til de som ønsker seg høy presisjon, masse detaljer og en rytmisk fremdrift som skaper mye underholdning. Den er ikke så opptatt av å kjæle med lyden, eller forsøke å parfymere den litt i romantisk retning. Det overlater Naim til andre.Da tror kanskje mange at Naim spiller litt kantete og hardt, og muligens litt slik den ser ut. Nei, egentlig ikke. Det er bare at den fremstår som sjeldent ærlig og overlater til høyttaleren å bestemme hvordan musikkopplevelsen skal være. naim xs 3 under hood.jpg

Forsterkeren har en voldsom innsikt inn i lydbildet, og et skarpt og presist fokus på stemmer og instrumenter. Lydbilder er også særdeles rent og klart, og du får alt servert direkte til deg helt uten at du behøver å anstrenge deg. På en måte er det avslappende, fordi du ikke behøver å bøye deg fremover i stolen eller sofaen for å komme nær nok musikken.

Forsterkeren avslører også at den har brukbare krefter, men det er ikke derfor du kjøper deg en Naim XS3, Den er laget for deg som vil ha en veldig nøytral og velspillende forsterker, men ikke for de som har store høyttalere i større rom, og som i tillegg vil spille høyt. Det er litt klassisk engelsk innfallsvinkel. Nøkternt, nøytralt, veldig ryddig og velspillende, og suverent til engelsk kammermusikk, guttekor, britpop, og jazz. Nå kan jo det være en veldig fornuftig vei til hifi-himmelen. Begynn med noe grunnleggende kvaliteter og bygg heller på med mer krutt og kraft senere, etter hvert som interessen og behovene øker. Det gir denne Naim-modellen deg rikelig med muligheter for å gjøre.

Jeg spiller blant annet 2L sin «magnificat» og blir veldig imponert over hvor ryddig og forvrengningsfri den virker. Koret er fantastisk og rørende vakkert, og forsterkeren klarer den ganske vanskelige øvelsen det er å skille de enkelte stemmene godt fra hverandre, og plassere de flott i både bredde og høyde i opptaksrommet. Klangen strekker seg langt inn og bak høyttalerne og rommet størrelse er rett og slett ganske voldsom.

Konklusjon

 Dette er en ekte entusiast-forsterker og den skal matches forsiktig og erfarent med annet utstyr for at det virkelig skal spille opp mot sitt aller beste. Et par mindre gulvstående høyttalere, eller kanskje et par highend kompakthøyttalere med høy oppløsning og presisjon vil være en perfekt match. Hodetelefonutgangen er veldig bra og platespillerforsterkeren/RIAA-en glatt, detaljert og stille. Til sammen gir det en totalpakke som står seg veldig godt i prisklassen.