Bråthen er en lidenskapelig musikkelsker, både som utøvende musiker og som konsument av musikk, enten det er via sitt high-end-anlegg hjemme eller på konserter. Det var likevel ikke aktuelt å ta ferie fra musikken da han og kona skaffet seg en ferieleilighet sør for Malaga på den spanske solkysten.

- Alle i min familie har vært musikere på en eller annen måte, og selv kan jeg ikke se for meg et liv uten musikk, sier Bråthen som selv har vært trommeslager på heltid.

Ingen strandløve

Leiligheten som ligger i den vakre byen Estepona med sin idylliske gamleby, har strender så langt øyet rekker. Der liker kona til Bjørn seg godt, mens han selv neppe kan karakteriseres som noen strandløve.

- Jeg spiller musikk mens de andre er på stranda, så jeg spiller nesten mer musikk her nede når jeg er på ferie, enn når jeg er hjemme, avslører han.

- Det er en veldig viktig trivselsfaktor.

small_carry-on_parasound_p5.jpg

Vanskelig rom

Leiligheten ligger høyt og luftig fire-fem minutter å gå fra midt i sentrum i Estepona. Fra den digre terrassen kan man nyte utsikten både innover i landet og mot Middelhavet. For de som har vært i spanske ferieleiligheter, kommer det neppe som noen overraskelse at det stort sett er flislagte gulv og betong i både tak og vegger.

- Da vi kom hit, så jeg at rommet var vanskelig lydmessig. Vi har en gang som går videre inn i soveromsdelen, og jeg har en kone som ikke har sans for demping. De harde flatene gir resonanser i rommet, men selv når man drar på litt, er det ikke så galt. I hvert fall ikke verre enn at jeg kan leve med det, sier han.

Kompromissvillig

I tillegg har uttaket for TV-signalene en fast plass, så plassering av TV-en og dermed anlegget, samt sofaen hvor man sitter og lytter, var gitt.

- Jeg kan ta ned en liftgardin ved den ene høyttaleren, og jeg har et langlugget teppe på gulvet, men det ligger ikke riktig for å ta førsterefleksjonen i gulvet fra høyttalerne, sier han, og lar det skinne gjennom at akkurat den plasseringen av teppet er det ikke han som har veto-rett på.

- Jeg har forsøkt å trekke både sofa og teppe litt lenger mot høyre, men jeg kan ikke dra det for langt før kona oppdager det, ler han, og legger til. Man må inngå kompromisser! 

Eget lytterom hjemme

Det var nettopp kompromisser som gjorde at han ble hifi-interessert for snart ti år siden.

- Kona ville ikke at jeg skulle ha et stort stereoanlegg i stua. Alt hun ville ha var små Bose-høyttalere, sier han. Løsningen hjemme ble å bruke et av soverommene til lytterom, og da startet jakten på hvordan han kunne nyte musikken best mulig der.

- Jeg hadde bra anlegg tidligere også, men tenkte aldri på anlegget som noe annet som noe som var nødvendig for å få lyd for å kunne formidle musikken. Nå har hifi-interessen gjort at jeg ønsker å få musikken bedre og bedre formidlet gjennom bedre lyd, forteller han. Uansett så trengte han et par nye høyttalere, og hadde satt seg et budsjett på 10.000 kroner. De tok han med seg inn til en hifi-butikk i Oslo.

- Jeg kom ut igjen med et anlegg til 100.000 kroner. Der og da startet hifi-interessen, innrømmer han. Siden har han bygget stein på stein i eget anlegg i jakten på stadig bedre lyd. I dag består anlegget hans hjemme av utstyr fra blant annet dCS, ASR og Magico, og befinner seg langt oppe i high-end-land.

small_carry-on_kef.jpgLikte KEF

Den samme prosessen har han ikke benyttet til ferieanlegget.

- Anlegget her er mer bygget på tilfeldigheter. Jeg hørte KEF LS50 på demo relativt kort tid etter at de kom, og synes de låt bra til å være så små. I tillegg var de så små at kona aksepterte dem. Jeg hadde også hørt mye bra om Parasound, så jeg endte opp med en pakke med KEF LS50 og en Parasound P5 forforsterker og en Parasound Z-CD-spiller. Jeg fikk også tak i en Parasound A23 effektforsterker på bruktmarkedet, forklarer han.

CD-spilleren ble imidlertid ikke lenge i anlegget. Det viste seg at han hadde fått tak i et «mandagsprodukt» som han etter to reparasjoner fikk byttet inn i et cd-drivverk fra Bel Canto. Forforsterkeren fra Parasound har nemlig innebygget digitalkonverter, så Bråthen trengte ikke en cd-spiller med digitalkonverter innebygget.

Med anlegget innkjøpt var det bare å få det fraktet til Spania. Det var her trillekofferten kom til nytte, og i løpet av to turer til Spania var hele anlegget tatt med.

- Parasound-settet gikk akkurat ned i trillekofferten på den første turen sammen med kablene. Utfordringen var å få løfta kofferten opp i hylla uten at det så like tungt ut som det var, flirer han. Vanligvis sier jo flyselskapene at trillekoffertene ikke skal veie mer enn åtte kilo, men for- og effektforsterkeren alene veide omtrent 20 kilo. På den neste turen tok han med seg KEF-høyttalerne (som gikk i trillekofferten) og høyttalerstativene. De ble derimot sendt med innsjekket bagasje, etter at de ble demontert for å få plass i en større koffert.

Oppe i sjuende etasje er faktisk anlegget det første du møter når du kommer inn døra i leiligheten. Veggen anlegget står på er ikke veldig bred, og mens den ene høyttaleren står inni et hjørne rett ved et vindu, står den andre høyttaleren kun med veggen rett bak seg som «akustisk hinder». Nettopp derfor er den høyre høyttaleren trukket lenger ut på gulvet enn den mer «frittstående». Det er gjort for å få lyden riktigst mulig i den ideelle lytteposisjonen helt til høyre i sofaen.

- Anlegget her koster under 100.000 kroner. Det er 1/20-del av anlegget hjemme, så her lytter jeg mer til musikk enn til lyd som jeg gjør hjemme. Mindre anlegg har alltid begrensninger, så dette kan ikke sammenlignes med det jeg har hjemme. Alt er bedre hjemme, men det jeg synes dette anlegget gjør bra er at høyttalerne ikke «kaster» lyden så mye, men oppleves mer som punktkilder, sier Bjørn.

Pensjonistplatespillersmall_carry-on_parasound_a23.jpg

Mens anlegget hjemme er i stadig forandring og forbedring, har han ingen umiddelbare planer for oppgraderinger i ferie-anlegget. I hvert fall ikke før han blir pensjonist.

- Jeg har ikke streaming, og har ikke tenkt på det før nå, etter at vi kjøpte en bluetooth-høyttaler til å ha på verandaen, men ut over det, blir det vel ikke noen oppgradering før vi begynner å bo her fast, sier han. Da frister det med platespiller også i Spania.

- Jeg har lyst på en AMG Viella platespiller. Den er så lekker at den kanskje vil bli godtatt av kona, men det blir for mye å ha en LP-samling her nede når vi bare bruker leiligheten i feriene, sier han. Det kan også komme en oppgradering av effektforsterkeren.

- Jeg har kikket på en Parasound A21, men kanskje kan de aktive LS50 være et alternativ i stedet. Da må jeg imidlertid få hørt dem først, før jeg bestemmer meg, sier han.

Rom og anlegg begrenser

For selv om han nyter musikken i anlegget i leiligheten slik den er nå, ligger det alltid en tanke om hvordan det kan bli enda bedre der.

- Når lyden blir bedre, blir også musikken bedre formidlet. Jeg er både musikk- og hifi-freak, og jeg har sagt at den dagen jeg slutter å interessere meg for å forbedringer i anlegget hjemme, så slutter jeg med hifi-dilla, sier han. Uansett så mener han at anlegget i Spania gjør at han dyrker musikkinteressen på en annen måte enn hjemme.

- Det er godt å høre musikk her, og den siste Cohen-plata synes jeg låter veldig fint. Bassen er flott på Billie Jean med Michael Jackson, og jazzmusikk funger bra, sier han. Store orkesterverk er derimot en helt annen historie. Både på grunn av rommet og anlegget.

small_carry-on_anlegget02.jpg- Jeg spiller litt annerledes musikk her nede enn hjemme. Orkesterverk formidles ikke spesielt godt. Jeg kjøpte en Decca-innspilling av Holst «The Planets» med Karajan og Wiener-filharmonikerne, men det klarte ikke anlegget å formidle. Den cd-en tar jeg med hjem, smiler han. Både justeringen av pluggen i bassporten og plasseringen av høyttalerne er gjort ved lytting. Ikke måling.

- Det kan sikkert bli «riktigere» lyd ved å måle, men som musiker er jeg vant til at rommet spiller med. Det gjør det her også. Vi behøver ikke alltid å gi musikken de beste vilkårene for å få glede av den. Jeg vet at både rom og anlegg har begrensinger, men nyter musikken likevel, sier Bjørn Bråthen.

Slik låter det

De som ikke har hørt KEF LS50 har gått glipp av noe, for disse høyttalerne har en måte å presentere musikk på som er veldig lett å like. For det første gjør plasseringen av diskantelementet midt i bass/mellomtone-elementet at lyden blir veldig homogen, og også i leiligheten i Estepona er det lett å høre at dette er bra saker. Bassen er veldig bra, og rytmen og drivet i musikken formidles ypperlig. Klangen virker å være veldig nøytral, og til tross for et «hardt» rom, er det ingenting hardt i gjengivelsen på normalt lyttenivå. Det er først når man drar til volummessig at man blir oppmerksom refleksjonene i rommet. Rommet gjør også at lyden kan flyte litt utover og at plasseringen av stemmer og instrumenter mellom høyttalerne ikke blir så presis som man kanskje skulle ønske, og som ville vært mulig i et rom som ikke bidrar så mye som her. Derimot gjør både den deilige klangen og ikke minst detaljnivået sitt til at plassen lengst til høyre i sofaen i sjuende etasje i dette leilighetsbygget noen hundre meter fra stranda i Estepona er et ypperlig sted å være. Nettopp fordi det å høre musikk her, virker langt mer forlokkende enn å legge seg på stranda for å få stekeskorpe på en nordboers bleke hud. Og skulle begge deler friste, har Bjørn sørget for at både kroppen og sjelen kan få sin tiltrengte balsam, enten ved å følge kona hans til stranda for å lade batteriene med sol eller bli værende i leiligheten til Bjørn å høre musikk. Noen heldiggriser får både i pose og sekk.

Anlegget

Forforsterker/dac: Parasound P5

Effektforsterker: Parasound A23

CD-drivverk: Bel Canto CD3T

Høyttalere: KEF LS50 anniversary

Høyttalerstativer: Dynaudio

Høyttalerkabler: Gabriel

Signalkabler: LFD

Strømkabler: Shunyata, Xindak, Nordost

Strømrens: Isotek Polaris