Det er veldig mange som mener at streaming er streaming nærmest uansett hva boksen koster. Så lenge man sender signalet digitalt er det mye diskusjon om alle ulikheter og kvalitetsforskjeller opphører, og at det å kjøpe en mer kostbar streamer er bortkastede penger. Roy fikk erfare i og med sin test av Auralic Aries at det umulig kan være sant, og med Naim NAC-N272 er også lyden og opplevelsen på et nivå hvor streaming er godt alternativ til CD-spilleren din. Nesten uansett hva den måtte ha kostet.

Førsteinntrykket av NAC-N272 skriker ikke ut at dette er en enhet som koster nærmere femti tusen kroner. Naim har gjort lite for å imponere, kle inn boksen i dyr aluminium, eller skape overflater som er deilige så stryke fingrene over. Det som det pleier å være fra Naim. Designet ser ut til å være underordnet, og når vi vet hvor dyrt det er å jåle opp produktene skal vi muligens være fornøyde med at Naim har brukt pengene der de teller mest. På innsiden. Det tar likevel ikke bort følelsen av at designet er litt nedfor og trist.

Enkel boks som er godt utstyrt

Vi skal ta en runde til med denne enheten, og koble den til en Naim NAP 250DR effektforsterker, og også noen eksterne Naim strømforsyninger for å se om vi kan lokke enda høyere lydkvalitet ut av systemet. Men nå først NAC-N272.

Først og fremst er NAC-N272 en klassisk analog forforsterker med nødvendige innganger for en CD-spiller og litt til, så har den en egen digital avdeling hvor vi teller opp 6 digitale innganger, hvor den ene er BCN, 2 er cox og 3 av inngangene er optiske. Det er 3 utganger - en av Naim sine egne DIN-utganger, en vanlig forforsterker-utgang og en linje-utgang. Det er også en digital utgang via BNC. I tillegg kan du strømme lyd fra Spotify og Tidal, koble til via Bluetooth med aptX, USB og du har iRadio innebygget. Hvis du legger enda fire tusenlapper i potten får du også FM og DAB+. Det hele kan selvsagt styres med en egen app, og den er en ganske brukervennlig sak som kan lastes ned både til iOS og Android-enheter. Da får du også tilgang til Naim sin multriroms-løsning. Da kan du koble en NAC-N272 til hovedanlegget i stua, og et antall Naim Mu-so, Uniti eller ND-er rundt omkring der du vil ha lyd. Det blir ikke helt rimelig, og garantert ikke innenfor et Bluesound, eller Sonos-budsjett! Spiller du plater behøver du en ekstern RIAA, men det er også det

(Saken fortsetter under bildet) 

back.pngeneste som umiddelbart savnes. Vi vil selvsagt ha alt, men ser samtidig at dette muligens er i overkant å ønske seg. Lyd kan spilles med oppløsninger på hele 32bit/192kHz en egen innebygget DSP, som er den samme som benyttes i nettverkspilleren NDS, blir bufring og filtrering gjort på beste måte for å få så lave nivåer av jitter som mulig. DSP-en gjør det også mulig å spille av DSD-filer.

Oppkobling

Det går overraskende greit å få dette til å spille. Jeg får koblet til nettverk, NAS-en med høyoppløst musikk i de fleste sjangre kommer på plass etter hvert, Tidal-kontoen funker med en gang, og jeg forsøker også å spille musikk direkte fra en iPhone 6s via bluetooth. I tillegg kobler jeg til min faste Sony DA5400ES CD-spiller både analogt og digitalt. Denne CD-spilleren er rytmisk ganske frempå og har et drivverk som er et av de aller beste som er laget.

Tempo og fremdrift

Det meste interessant med forforsterkeren er at den ikke viser frem særlige forskjeller på noe den spiller. Om det er vinyl, CD via den analoge inngangen, CD via DAC-en, eller streaming fra Tidal oppfører den seg på samme måte. Det er kun med Bluetooth og nettradio den viser seg fra en side som ikke er like sexy og innbydende som ellers. Uansett hvor imponerende de innebygde DSP-ene er, er kilder med komprimerte lydformater ikke noe større å trakte etter. Men det får holde som en lydmessig nødløsning og en brukervennlig funksjon når du får gjester som gjerne vil dele musikken sin med deg. Kjøper du en enhet til femti tusen kroner, bør du definitivt ha lydkildene dine i orden. Hvis ikke kan du fint klare deg med en enhet fra Bluesound eller Sonos til en brøkdel av prisen.

Naim omtales ofte som et merke som har generelt mye tempo og som i tillegg viser en dynamikk som er på den riktig siden av spenstig. Det viser seg ganske fort at NAC-N272 har mye å by på, men det er likevel autoriteten og grepet den har på hendelsene som man legger merke til først. Forforsterkeren har også en tidsmessig presisjon fra bassen og helt opp til toppen som gjør at alt kommer eksakt når det skal. Det er nok dette som skaper følelsen av tempo, og kanskje også dynamikk. Du kan nesten tenke deg en helt snorrett vertikal linje som beveger seg bortover tidsaksen, og trigger hver enkel musikalsk hendelse nøyaktig på riktig tusendel. Alle som har hørt et pop-orkester hvor bassisten og trommeslageren ikke er 100 prosent enige om det rytmiske, vet hva jeg snakker om. Det blir aldri noe trykk, uansett hvor høyt de spiller. Med NAC-N272 er musikken og rytmikken herlig presis. Den har god tyngde, bra tempo og en musikalsk måte å vise frem dynamikk, uansett volum.  Ellers er lyden stille, detaljert og godt fokusert, men uten å bli overtydelig i lydbildet.front.png

Tidal og NAS

Nå for tiden er Tidal en absolutt nødvendighet i en slik enhet. Og heldigvis kan vi melde at det spiller riktig så flott. Med sølvskiver i CD-spilleren og tilsvarende innspillinger hentet ned fra Tidal er det så liten forskjell når du kobler frem og tilbake at jeg knapt er i stand til å høre det. Likevel er det tilsvarende sporet fra Tidal ganske mye mindre engasjerende avspilt via en Sonos-enhet koblet til Naim sin innebygde DAC. Det er tynnere, spinklere, har mindre tyngde i bassen, virker mer flisete i diskanten, og engasjementet til meg som lytter er bare ikke der. Og jeg nekter å tro at dette ikke er noe ethvert litt trenet øre kan høre. Jeg har flere NAS-disker. Et par av dem kjøpt inn etter at et par hifi-fyrer insisterte på at det er lydmessig forskjell på dem. ”Dette er omtrent som med CD-drivverk, skjønner du, Håvard”. Joda, skeptisk, men likevel bestilte jeg et par stykker ekstra i tillegg til den jeg hadde fra før. De pengene kunne jeg spart meg. Med en forforsterker og DAC som NAC-N272 er det i hvert fall ingen mening. Det låter likt, og det gjelder uansett om du spiller helt vanlig Flac eller om det er høyoppløste formater du benytter. Kjøp en NAS med disker som er kjent for å vare lenge. Det virker som det viktigste kravet å tilfredsstille. Du skal også slite seriøst med å høre forskjell på det du strømmer fra Tidal og det som ligger på NAS-en. Og så må vi jo ta med at den spiller alt du klarer å grave frem av lydformater. Ikke dårlig!

Musikalsk lydgjengiver

Jeg tipper at det er mange måter å sette ord på opplevelsen denne Naim-enheten kan gi, men jeg tror at et bra utrykk å bruke er musikalitet. Musikken får liv og lyden blir troverdig og engasjerende. For meg er det nok. Jeg er ute etter musikkens nerve og sjel, og instrumentenes varme, struktur og klangfarger. Du kan selvsagt kjøpe den i separate komponenter. EN forforsterker, en streamer og en DAC hvis du vil øke fleksibiliteten og koble sammen produkter du mener spiller perfekt sammen. Da vil du også ha muligheten til å tilpasse hver enkelt komponent til dine egne preferanser, men på stående fot er jeg sterkt i tvil om det vil være mulig å få den samme brukeropplevelsen og lydkvaliteten til under denne prisen. Når lyden også er ganske vanskelig å ikke like, kan det hende NAC-N272 sparer deg for veldig mye tid og frustrasjon.

Jeg synes likevel forforsterkeren gjør det aller best når musikken ikke blir altfor tettpakket, og den får gode innspillinger som ikke er for massivt lagt opp med tonnevis av forvrengte gitarer, og tung bass. Det er altså litt å gå på selv i denne prisklassen. For vi må jo være så ærlige å si at NAC-N272 består av en grei forforsterker, en brukbar DAC og en god streamer som ikke hver for seg er highend-komponenter. Kompromisser må dessverre også gjøres i denne prisklassen.

Konklusjon

Naim NAC-N272 er ikke et produkt du blir slått helt i svime av, men leverer en veldig bra og balansert pakke med alt du behøver for å kontrollere systemet ditt. Dette er en uvanlig engasjerende og inspirerende enhet som jeg synes Naim har priset veldig interessant.