Les også hva vi mener om de andre receiverne i testen:    

Yamaha RX-A850    Marantz SR5010    Denon AVR X3200W

Onkyo har ofte vært helt i front når det gjelder nye tekniske løsninger i hjemmekinoreceivere. De har også ledet an i jakten på flest mulig HDMI-kontakter i en årrekke. I 2015 har ikke noen av utfordrerne noe å skjemmes over verken i forhold til tilkoblinger eller andre tekniske muligheter. Det hele kommer derfor til å avgjøres av ren lydkvalitet når man skal greie å kåre en vinner her.

Mye utstyr

Onkyo stiller til start med 7 innebygde effekttrinn. Den er oppgitt til 7x 175 watt, noe som selvsagt er med en pipetone og 1% forvrengning. Av en eller annen grunn er det ikke like lett å finne reelle tall fra Onkyo, men vi antar at det ligger på rundt de samme nivåene som de andre. Det vil si 100-120 watt per kanal med 2 kanaler drevne og med lav forvrengning. Med 8 HDMI-innganger trenger man knapt nok bekymre seg for å gå tom for innganger. Den har også to utganger. Den har ikke støtte for HDMI til sone 2 slik Denon hadde. Platespilleren har også her fått sin egen dedikerte inngang. Så er det noe vi savner. Onkyo har ikke tradisjon for å implementere linjeutganger på modellen i 7-serien. Det betyr at man kun kan koble til subwoofer. Man kan ikke koble til eksterne effekttrinn slik man kan på alle de andre modellene i denne testen. Hos Onkyo får man ikke dette før man kommer opp på den nye modellen TX-RZ800. Har man planer om å bruke en integrert forsterker eller eksternt effekttrinn er TX-NR747 ikke modellen for deg. På et område har Onkyo tatt i og det er på DA-konverteringen. Receiveren er nemlig utstyrt med en 32bit/384kHz DA-konverter fra AKM (AK4458). Det kan potensielt gi et løft i oppløsning og lydopplevelsen. TX-NR747 er den eneste modellen i denne testen som kommer med en THX-sertifisering. I praksis har det lite å si annet enn at Onkyo har hatt den inne hos THX for å sjekke at den greier de kravene THX har satt til lydtrykk. Som med de andre i denne runden er Wi-Fi på plass. Det er blitt standard helt ned i økonomisegmentet. Det betyr også at den har Spotify Connect på plass, og Apple AirPlay. AirPlay har jeg sansen for siden jeg er en ivrig Apple bruker. Det gjør også at jeg kan sende Wimp trådløst rett til receiveren. Spotify Connect er også en smart greie, for den skiller ikke på Apple brukere og Android brukere. Det fungerer uansett.

TX-NR747__S__Rear_N9999x9999.png.jpgOppsett

Sammenlignet med de andre receiverne i testen ser nok menyene til Onkyo til gammeldags ut ved første øyekast. Her er det ingen høyoppløst GUI, men menyene fungerer godt. Den har en innebygget oppsettsassistent som leder deg igjennom hele oppsettet, bortsett fra  å koble til utstyr og høyttalere. Det regner Onkyo med at du greier fint uten deres hjelp. Onkyo byttet i fjor fra Audyssey til deres egen proprietære autooppsett AccuEQ. I år virker det som de har forbedret systemet litt, for det virker som om nøyaktigheten er blitt bedre. Også her må man velge om man vil ha surround back eller Atmos i taket. Det er ikke tilkoblinger for begge deler. Siden man må velge er lyd i taket å foretrekke. Har du ikke høyttalere i taket finnes det nå løsninger som også gjør  det mulig å reflektere lyden opp i taket. Klipsch har for eksempel egne modeller med en ekstra høyttaler plassert på toppen av frontene. Den spiller skrått opp mot taket og reflekterer ned igjen mot sitteposisjonen. I menyen velger man da Dolby Speaker. Man kan også velge om de skal reflektere fra frontene eller fra surroundhøyttalerne.

Lydopplevelsen

Med American Sniper i spilleren håper vi på at receiveren kan vise frem noen gode egenskaper. Vi skvetter til når Chris ligger på treningsbanen og fyrer av sniperrifla si. Dæven for en snert når skuddene går av! Sammenlignet med modellen vi testet i forrige nummer, TX-NR545 er 747 langt mer på hugget. Her er det virkelig dynamikk. Scener med skudd, som i denne filmen, er effektive for å finne ut om en receiver er med på notene i forhold til dynamikk. Det kreves at den slipper løs kreftene kontant og uten forsinkelse. Her får man det levert på en meget overbevisende måte. Onkyo virker også å ha flott kontroll på prosesseringen, for kulene flyr gjennom rommet så vi skvetter unna i skrekk for å bli truffet. Onkyo har en klang/lydsignatur som er litt mørkere enn de andre. Det føles derfor som den er litt tyngre og kanskje også litt mer brutal. Er man ute etter en receiver som er tøff i trynet er dette en modell man definitivt bør prøve. Den litt mørke fremtoningen medfører dog at den ikke høres like oppløst ut som for eksempel Yamaha.  Det er nok en illusjon, for detaljene er der, men må sloss litt  ekstra for å komme frem. Integreringen mellom høyttalerne er meget god. Her får man et stort lydbilde som strekker seg fint ut både i høyde og bredde. Spesielt liker vi hvordan Atmos-miksen på American sniper får inn en ny dimensjon i lydbildet. Det er nemlig ikke bare objekter som blir plassert rundt i rommet som er greia med Atmos. Vel så viktig er atmosfæren man får når man kan legge inn ambiente lyder i høyden. Tenk deg Nidarosdomen med den enorme takhøyden. Med Atmos kan man lage en illusjon i tre dimensjoner som tegner opp hele kirkerommet i hjemmekinoen din.

Musikk

TX-NR747 har et fint driv på musikk med et bra fokus på dynamikk og tempo i anslag og overganger. Det er føles definitivt ikke som det går sakte her.  Fylden er på plass både i bass og mellomtoneregisteret. I toppen er alle detaljene der og lokker oss inn i musikken. Sett på noe med tyngde, som Marcus Miller så får man en strålende demonstrasjon av hvordan man skal traktere en bassgitar.

Konklusjon 

TX-NR747 er et helt annet beist enn lillebror TX-NR545. Her får man langt større besluttsomhet, mer tyngde og en langt mer fremtreden dynamikk. Det eneste vi kunne ønske oss var en litt større balanse slik at toppen kommer litt mer frem i lyset.

Les også hva vi mener om de andre receiverne i testen:    

Yamaha RX-A850    Marantz SR5010    Denon AVR X3200W