Effektforsterkeren M-5000

Yamaha M5000.jpgYamaha har mer enn 130 års erfaring og har vokst til å bli et verdens ledende selskap innen lyd. Det forplikter, og svaret på dette er den nye effektforsterkeren M-5000 som er bygget som en tanks og har finish og håndtverk i toppklassen. 

Effekten er oppgitt til 200 W + 200 W (4 ohm, 20 Hz–20 kHz, 0,07 % THD, 2-kanaler i drift), og 100 W + 100 W (8 ohm, 20 Hz–20 kHz, 0,07 % THD, 2-kanaler i drift). Noen vil sikkert, som vanlig, si at den kanskje ikke har nok effekt, men etter å ha hørt den spille på IFA-messen ble det klart at denne forsterkeren også kan spille høyt. I hvert fall høyt nok. Og den trekker nær sagt hva som helst av høyttalere. Yamaha C5000.jpg

Den tilbyr videre fullbalansert effektforsterkerlayout for forbedret drift, symmetrisk design for bedre isolering mellom venstre og høyre kanal, lav-impedans design med korteste mulig signalvei og strømleveranse. En massiv ringkjernetrafo sørger for strøm til konstruksjonen.  

Utseendet er sobert og de opplyste VU-metrene gir en herlig retro-føllelse. Både for og effektforsterker kan også leveres i sort. 

Forforsterkeren C-5000

C-5000 er bygget som M-5000, og det betyr stødig og skikkelig kabinett uten vibrasjoner. Elektronikken er balansert og kretsdesignet er helt symmetrisk (folded book). Den har også en høykvalitet RIAA-forforsterker for deres nye, og alle andres platespillere ombord. 

Vi liker det sobre designet og retro-feelen, men merk at dette altså kun er på utsiden. På innsiden sitter det kun det aller beste av komponenter og en dobbel ringkjernetrafo som gir strøm til hver sin kanal. Midt på fronten sitter det seks velgere for bass og diskant-nivå, balanse, kilde, gain, valg av utgang og innstillinger for platespillerinngangen.  Forforsterkeren har også en svært god hodetelefonforsterker innebygget. Utgangen sitter i front, og har valgbar trimming av volumet. Du får også en meget god hodetelefon-forsterker på kjøpet, og den har valgbar trimming av volumet ut. 

Yamaha har valgt å gjøre forforsterkeren helt analog, og det er dermed ingen digitale innganger slik vi kanskje hadde forventet i 2018. På den annen side mener Yamaha at en forforsterker spiller aller best uten den innebygde forstyrrelsen som skapes av digitale kretser på innsiden. Konstruksjonen får derfor meget lavt støygulv, mer detaljert lyd, og en mer åpen og raffinert klang. Yamaha har jo åpenbart litt å leve opp til. S-serien med integrerte forsterkere står jo stødig på egne ben, og Yamaha måtte jo toppe den lydkvaliteten når de nå lanserer sine nye, tunge hifi-komponenter.  Yamaha gt5000.jpg

Platespilleren GT-5000

Yamaha lagde også platespillere i det som må kalles Hi-Fi-ens gullalder, og er absolutt ikke ukjent med platespillerteknikk.  GT-5000 er da også blitt ganske så massiv, og med løsninger som helt sikkert vil glede erfarne hifi-entusiaster. Inkludert er en helt rett og kort tonearm for absolutt transparens og åpenhet i lyden, balanserte signalbaner som gir en høy renhet i signaloverføringer.​

Spilleren er beltedrevet og har fått en helt ny AC-synkronmotor som skal sørge for at vibrasjoner ikke er et tema. Beltet trekker en platetallerken i aluminium som veier hele 5kg. 

Prisene er ikke helt på krona, men du må regne med å legge ut kr. 75.000.- per forsterkerdel, og kr. 48.000.- for platespilleren. 

Mer info: www.yamaha.no