Tekst: Håvard Holmedal (haavard@stereopluss.no)

I utgangspunktet er denne høyttaleren kun aktiv. Altså at den har innebygde forsterkere slik at du kan koble den direkte til omtrent alt som har en innebygget volumkontroll. Det kan være direkte til en PC/Mac via hodetelefon-utgangen, men det aller beste er å skaffe seg en liten forforsterker. Her finnes det mange alternativer fra noen få tusenlapper og oppover. 

I vårt tilfelle har vi testet den med en Bluesound Node2 med tilgang til alt av strømmetjenester og en iFI Audio iDSD Pro med mulighet for strømming, men den har også tre valgbare utganger. Det gir to flotte røralternativer og en utgang med transistorer. 

Kompakt stativhøyttaler

Det er noen som kaller dette bokhylle-høyttaler, men det er ingen grunn til å betale 20k for en høyttaler og så ødelegge dens muligheter til å virkelig spille bra ved å putte den inn i en bokhylle. Høyttaleren kan stå på en hylla hvis du klarer å skaffe deg litt avstand til bakveggen, men fungerer aller best på et par gode stativer plassert litt ut fra bakveggen. 

Legend 5 Silverback er en to-veis høyttaler med bassrefleks. Det vil også si at den har to forsterkere innebygget i hver høyttaler, en DSP og aktive delefiltre. Hver høyttaler har til sammen 150watt forsterkerkraft, og selv om dette er en ganske så kompakt, liten høyttaler beveger den seg ned til 40Hz. Og da snakker vi ikke om at den så vidt har respons til 40Hz, men at den faktisk spiller som en halvstor gulvstående høyttaler, og faktisk går like dypt som Olympica Nova II som er testet et annet sted i bladet. Den trosser størrelsen takket være et adaptivt bass-system som slakker litt av på volumet i den nederste delen av bassen når du øker volumet slik at det lille bass-elementet ikke hopper ut av kabinettet. 

Bassen er på den måten enda mer imponerende dyp på vanlige lyttenivåer der de aller fleste høyttalere i denne størrelsen ennå ikke har «våknet». System Audio kommer også med romkorreksjon som kan benyttes på alle Silverback-høyttalerne og det har kapasitet til å rydde vesentlig opp i romproblemene du har i stua. Det systemet skal vi kikke litt på i neste utgave av Stereo+. 

System Audio Hub1.jpgDen kan enkelt gjøres trådløs

Handler du deg en Hub kan høyttaleren også benyttes trådløst og det uten tap av lydkvalitet takket være et trådløst system som kalles WiSA (Wireless Speaker Audio). Denne teknikken gir meget veldig lav såkalt latency (forsinkelse) slik at du til og med kan se på TV uten at stemmer og annen lyd er helt ute av sync. Oppløsningen til det digitale signalet mellom enhetene er på romslige 24bit/96kHz. WiSA vil gjøre at høyttalerne kan snakke trådløst med alle andre WiSA-kompatible enheter. Har du en TV med WiSA innebygget (LG er for eksempel i full gang med å implementere dette i sine TV-er) vil den umiddelbart finne høyttalerne dine og koble seg til uten videre seremonier. Enkelt og brukervennlig. 

Hub-en gir også flere digitale muligheter som blant annet 4 digitale innganger, 2 analoge innganger (de blir konvertert til digitalt format), AirPlay, Chromecast, Bluetooth, Spotify Connect, DLNA, USB og HDMI for direkte kobling av lyden fra en TV. Det burde gi de aller fleste den fleksibiliteten de er ute etter. Det er heller ingen ting i veien for å benytte høyttalerne både kablet og trådløst i et og samme hifi-anlegg. Den maksimale oppløsningen inn på Hub-en fra en ekstern kilde er 24bit/192kHz.  

Det interessant med WiSA er at du med Silverback-høyttalerne også har mulighet til å utvide til 7.1 og få et fullt trådløst hjemmekinoanlegg. Høyttalerne behøver åpenbart strøm, men du slipper å trekke en masse kabler tvers gjennom stua. Bak på hver høyttaler er det et lite panel hvor du velger hvor i systemet ditt hver enkelt høyttaler skal plasseres, og så er det bare å starte filmen! 

Lyden er imponerende

De passive høyttalerne Legend 5 er gode nok, men de kan egentlig ikke gi deg noe annet enn en antydning av hvordan Silverback 5-utgavene spiller, og da særlig i bassen. Med tilskuddet av ekstra bass skjer det noe med hele lydbildet, men de korreksjonene som kan gjøres med de innbygde DSP-ene både på hvert enkelt element og i den totale balansen til høyttaleren hever lydkvaliteten vesentlig. Det er nær utenkelig at du skal kunne matche dette med et par passive høyttalere, selv om du skulle dumpe over den perfekte integrerte forsterkeren. 

Det er selvsagt lett å fokusere på bassen, men selv om den er dypere og mektigere enn du forventer, gjør ikke resten av lyden seg bort, heller. Den er detaljert og gjennomsiktig og har en aldri så liten smule kledelig varme som særlig gjør seg godt på stemmer og på akustiske instrumenter. Jeg spiller Tower of Power, og her er alt på plass. Det tunge kompet, vokalen og ikke minst den ekstremt samspilte og energiske blåserrekka med den utrolig funky barytonsaksofonen til «Doc» i bunnen. System Audio Legend 5 pairDet er underholdende og stilig, og trykket er høyst uvanlig til å komme fra en kompakt-høyttaler - uansett prisklasse. Eierne av denne høyttaleren får virkelig et ekstra og høyst underholdende tilskudd i dypbassen som setter høyrefoten i gang med sin helt egen rytmelek. Det blir engasjerende og morsomt å spille musikk selv i en testsituasjon, solen titter frem og livet blir lettere å leve. Høyttaleren er i forhold til prisen (tenk samlet pris både for høyttaler og forsterker) en presis og nøyaktig gjengiver av musikk. Den er ufarget, troverdig og naturlig, og skinner virkelig når den får bra innspilt musikk som ikke er altfor tettpakket med instrumenter og effekter. Da snakker vi gjerne musikk i Bremnes-kategorien, og jeg spilte Over en by av nettopp Kari Bremnes, og det låt faktisk mesterlig hjemme i stua. Den er til tross for den åpenbare sansen for akustisk/elektrisk musikk likevel ganske fleksibel og allsidig, og den gjør en bedre jobb med å presentere Rap, RnB, tyngre elektronika og metall enn omtrent alt som finnes av superkompakte høyttalere på markedet i prisklassen (muligens med unntak av Klipsch). Likevel er den fortsatt en høyttaler med begrenset størrelse og lydmessig fotavtrykk, og skulle jeg valgt å fylle hele stua med lyd ville jeg nok heller gått opp en størrelse, og investert i Legend 40. 

Konklusjon 

Etter å ha testet Legend 5 Silverback med et bredt utvalg musikk og på høyst forskjellige volum, er jeg imponert over hvor bra den spiller og hvor lett og uanstrengt den gjengir musikk, men den har jo også en litt problematisk konkurrent i KEF LS50 Wireless. Jeg synes Legend 5 Silverback har like god oppløsning og minst like god dynamikk som KEF LS50, og en bassrespons som LS50 bare kan drømme om. Likevel er det vanskelig å komme forbi at LS50 Wireless har en evne til å gjengi opptaksrom og scene, og et fokus og et perspektiv som hører hjemme i highendklassen. Totalt sett blir det et litt vanskelig valg avhengig av hvilke preferanser du har.