Det er ikke vanskelig å sette pris på en rørforsterker som denne. Egentlig er det bare å slå den på og se på gløden i rørene. Forsterkeren i seg selv er knapt det vakreste som er levert av hifi-utstyr det siste tiåret, men det gjør ingen ting. Den formelig oser av stil og personlighet, og tar jeg feil når jeg synes den allerede hører hjemme i demorommet mitt?

Moderne rørforsterker

VSi75 har en del lydmessige fellestrekk med den glimrende effektforsterkeren REF75. Prisen på sistnevnte er rundt 100.000.- kroner, og kanskje aner vi allerede nå at VSu75 leverer mer enn brukbart til prisen. VSi75 leverer gode 2 x 75Watt fra fire KT120 utgangsrør. Dette er for øvrig to matchede par. Driver-rørene er to stk. 6H30. Via displayet i front får du informasjon om driftstiden på rørene og mulighet til å justere korrekt bias med fjernkontrollen. Ikke dårlig! Displayet viser selvsagt også volum og valgt inngang – slik man forventer. På baksiden finner du 5 linjeinnganger (RCA). Det er en ganske enkel utstyrspakke, og noen savner sikkert innebygde DAC-er og digitale innganger, men etter å ha hørt hva denne rør-boksen gjør med lyden, synes det selvfølgelig at eventuelle DAC-er måtte være av skyhøy kvalitet, og da ender man opp med en helt annen modelle. Nemlig GSi75 som koster enda hundre tusen kroner å kjøpe. På baksiden finner du også høyttalerutgangene. Så er det bare så slå på greiene og vente en liten stund, selv om det høres ut som en evighet, og sette på den første platen!

Flott lyd

 Det er mange forsterker som låter fint uansett hva slags konstruksjon man har benyttet. Om det er rør, transistorer eller om det er analog eller digital, spiller egentlig ikke så mye rolle. Det finnes ikke en eneste teknologi som er generelt bedre enn andre. Jeg har hørt rørforsterkere som er temmelig middels, og jeg har hørt transistorforsterkere som spiller fletta av det meste med rørbestykning, men så var det Audio Research, da! Man kan si mye om lydkarakteren til VSi75, men det er faktisk ikke det første man legger merke til. Hjemme i kjelleren hos meg spilte denne forsterkeren med en autoritet som få andre gjør den etter. Det er samtidig full kontroll, og en utrolig presisjon. Og så etter at man har sittet og lyttet til den en stund begynner forsterkeren å levere musikk med en emosjonell kvalitet som er sjelden vare blant det etter hvert ganske så store omfanget av forsterkere som er mer opptatt av knusktørre detaljer og superanalytisk tilnærming til musikk. VSi75 spiller mine beste plater så utrolig levende og gripende, at jeg på noen spor faktisk må tørke bort en liten smule fuktighet i øyekroken. Nå forsøker jeg ikke å si at forsterkeren er varm, behagelig og myk, for det er langt fra sant. Den kan gnistre til når den skal og har du innspillinger som er av det lyse og spisse slaget, er VSi75 slett ikke den rette medisinen. Det er når kilden er god, når innspillingen er tatt godt vare på, og musikken er av høy klasse at du får det maksimale igjen for pengene. Lydbildet den setter opp er med mitt oppsett enormt dypt, og de som er redd for at støy i forsterkeren skal ødelegge inntrykket av en kullsort bakvegg har ingen ting å frykte. Lydbildet er ikke like imponerende bredt som det er dypt, men vi snakker ikke smalt eller trangt. Det er bare ikke i klasse med dybden.

VSi75_3.jpgDen gode opplevelsen

Allerede i de innledende øvelsene tenkte jeg at denne forsterkeren rett og slett bare måtte prøves med Cecilia Bartoli og hennes deilige, dype og varme stemme. Da blir det «Sposa, non mi conosci» fra albumet Sospiri. Allerede i åpningen aner jeg at dette kan blir ganske flott. Strengene i åpningen er passe sprø i klangen, detaljert og oppløst som om strykerne skulle sittet noen meter unna og når stemmen kommer inn, etter at du tydelig hører hun puster inn, er balsam for både kropp og sjel. Jeg innrømmer gjerne at jeg er helt avhengig av musikk for å komme gjennom hverdagen, og nyter den på alt fra klokkeradioen ved senga, via et par bærbare høyttalere til det i høyeste grad vekslende systemet i kjelleren. Men det er sjelden jeg fryser så til de grader på ryggen som nå. Dette er høsten gåsehudøyeblikk! Jeg fortsetter med Embee Normann`s «Easy to love» fra Wonderland. Her er det ikke mye forsterkeren kan gjemme seg bak. Stemmer, mye klang og et piano fyller rommet, og viser hva som bor i forsterkeren av avstressende ro og hvile. Rommet er på samme måte som i innledningen av testen. Det er stort, men utmerker seg også her med en dybde som virkelig får lyden fra pianoet til å bre seg ut som et deilig teppe av oppløst og deilig klang. Det er ikke så ofte musikken gjør meg opprømt og glad, men her tar det ikke lange tiden før jeg var i fyll fyr og veivet dirigerende med armene, eller spilte en solid og tøff gitarsolo på en av luftgitarene jeg har i samlingen. Klangbalansen er nøytral, og den varmen som kommer er ikke et resultat av en avslepen diskant eller en litt daff mellombass. Dette er stramt, nøyaktig og innbydende på samme tid. Rørene følger musikken på eksemplarisk vis, og graver seg dypt ned i detaljene, men scorer aller høyest på evnen til å hente ut klangfarger, naturlighet, musikalitet og pur musikkglede. Klarer du å stoppe etter den første platen, er du i hvert fall ikke lagd av det samme materialet som meg. Jeg satt den på, fikk resten av familien i seng, og lyttet til musikk til langt på natt. I stillhet, men i selskap med mange gamle kjenninger som jeg henter frem fra hylla når jeg virkelig skal kose meg.

VSi75_2.jpgKonklusjon

Dette er en den typen produkt som får deg til å glemme at du skal være brukbart kritisk og helst finne noe å sette fingeren på. Her nytter det lite! Det tar ikke mange minuttene før forsterkeren fjerner ethvert kritisk fiber man måtte ha i kroppen, og erstatter det med lyst til å lytte til musikken som en velgjørende helhet. Jeg er temmelig sikker på at det knapt ville vært noen som hadde hørt forskjell på denne, og de langt dyrere forsterkerne til Audio Research. Hvis man ikke hadde visst hva det spilles på, og høyttalerne ikke er ekstremt tunge og vanskelig å drive. Sånn sett er jo dette faktisk ganske mye moro for pengene, likevel. Opplevelsen av musikk er rett og slett nydelig, og særlig hvis du er av dem som ikke på død og liv må dele all musikk opp i sine enkelte bestand-deler og analysere den ihjel. Du kan få mer knusktørre og korrekte forsterkere i alle prisklassen, men hvis du ønsker at musikken skal ha en emosjonell kvalitet som få andre kan levere, er Audio Research VSi75 en av forsterkerne du bare må lytte til. Og det gjelder også om budsjettet ditt faktisk er godt i overkant prislappen på denne. Jeg tror denne vil overraske deg!