Tekst: Håvard Holmedal og Roy Ervin Solstad – Foto: Hi-Fi Klubben

Det er snart ingen høyttalerprodusenter med respekt for seg selv som ikke har aktive høyttalere i sortimentet. Hos Dali er det Zensor 1 AX som er budsjettalternativet. Det er et par aktive høyttalere for bokhylla som har potensiale til å lage mye bra musikkunderholdning for pengene i stua. 

Aktive høyttalere

Dali har valgt å gå for en løsning hvor forsterker og DAC sitter i den ene høyttaleren, mens den andre (den høyre) egentlig er en helt vanlig Dali Zensor 1. Disse er forbundet med en standard høyttalerkabel. Dette åpner likevel for noen nye muligheter når produsenten av høyttalerne kan ta full kontroll over hele kjeden fra forsterker til høyttaler. 

Dali Zensor 1 AX kan ta imot signaler via kabel fra en TV eller mobiltelefon, men har i tillegg en optisk digital inngang som kan tilkobles en streaming-spiller fra produsenter som Sonos eller Bluesound, og så har du mulighet til å overføre signal til høyttaleren via Bluetooth (aptX). Høyttalerne drives av hver sin 50Watt forsterker som sitter samlet i den ene høyttaleren sammen med all nødvendig annen elektronikk. Det er benyttet en tradisjonell 25mm diskantdome, og en 13cm mellomtone/bass hvor Dali benytter trefiber for å forsterke og stive opp membranen av papir. Designet på Zensor 2 er enkelt, men Dali har klart å gi den noen av design-elementene vi finner på dyrere høyttalere – pluss litt blank plast. Dali Zensor 1 AX er en perfekt høyttaler til alle som ikke har plass, anledning eller til og med ”lov” til å plassere både et par mellomstore gulvhøyttalere i stua og det som oftest tilhørende racket med komponenter. Dali Zensor 1 AX tilkoblinger.png

Lydkvalitet

Det er helt åpenbart at vi nå har beveget oss over til en produsent som konsentrerer seg om høyttalere. I utgangspunktet virker lyden klarere og mer detaljert og med større kontroll og ro enn både Harman Kardon og IKEA Symfonisk. Diskanten er veldig oppløst og luftig, men dette er kun når vi spiller relativt enkel musikk på moderat nivå. Når vi skrur opp volumet og gir den litt mer komplisert musikk så er det ikke til å komme fra at det skjærer i ørene. Da blir det rett og slett for mye for disse høyttalerne. Dog skal det bemerkes at disse små Dali-høyttalerne neppe er skapt med tanke på å holde hele nabolaget med musikk på vorspiel. Selv om de kan spille langt høyere enn de to mindre konkurrentene i denne testen, så er det ikke da du får best lyd ut av disse høyttalerne. 

Konklusjon

Dali Zensor 1 AX var et godt kjøp allerede før Hifiklubben satte ned prisen med 20 prosent. Det ble ikke dårligere nå. I hvert fall om du ikke provoserer dem for mye med volum og musikktype, men det er et stort plus at de har både digital og analog inngang.

 

 

 

 

 

Linker til de andre høyttalerne i testen
IKEA SYMFONISK Lampe og trådløs høyttaler
KEF LSX
KLIPSCH SIXES
HARMAN/KARDON CITATION ONE