Disse høyttalerne kommer fra «nye» Electrocompaniet. Det forrige selskapet gikk overende for nær et år siden etter å ha slitt med finansene i lang tid, og endelig får vi kikke på de nye og oppgraderte produktene. Som for eksempel disse nye produktene i EC Living-serien som nå også har fått en helt ny app du kan leke deg med. 

Det finnes selvsagt andre konkurrenter det er verdt å se opp for selv for norskeide Electrocompaniet, Sonos og Yamaha MusicCast er kanskje de største og viktigste konkurrentene her hjemme, og de har begge sitt eget økosystem med mange muligheter og stor fleksibilitet. Men felles for alle systemene gir utmerkede muligheter for å begynne med en høyttaler, for senere å teppelegge hele huset med lyd. 

Det ser fint ut

Produktene ser fine ut. De er tunge, skikkelige og godt skrudd sammen og er tuftet på skikkelig aluminiums-chassier. Du får dem i tre varianter. Med den nedre delen i sort, kobber eller sølv. Vi mottok modellene kobber og de ble umiddelbart godkjent av min egen private interiørdesigner. På baksiden kan du koble til et par digitale kilder, en optisk hvor du kan koble til TV-lyden og en coax hvor den gamle CD-spilleren kanskje finner veien. Det finnes ingen analoge muligheter. Bluetooth er derimot på plass. Du kan streame musikk via AirPlay, Spotify Connect, Tidal, Quebuz, Internet Radio eller fra en DLNA-kompatibel disk i nettverket ditt. Systemet spiller alt av viktige lydformater. Til og med DSD, for dem som har mulighet til å spille av DSD-filer. 

EC_living_copper-angle.jpg

Analoge forsterkere

At det er en analog forsterker kan bety mye, men i dette tilfellet snakker vi om klassiske analoge A/B-forsterkere som gir 150watt til hver høyttaler. Det er nok til å få de kompakte EC Living-høyttalerne til å spille i overraskende store rom. Stua hos meg er rundt 45 kvadratmeter, og det gikk aldeles utmerket. Selv uten subwoofer. De innebygde digitalkonverterne takler musikkfiler inntil 24bit/192kHz. Det er heller ikke noe krav om å ha kabel mellom høyttalerne i stereo. Alt er trådløst, og det er ikke mulig å detektere noen forsinkelse mellom hoved-enheten SL-1 og tilleggshøyttaleren L-1. Overføringen skjer ved høye 24bit/96kHz slik at du er sikret at alle detaljene blir med over fra hovedhøyttaleren til slaven. 

Oppsett

Du bestemmer selv hvordan du vil gjøre det. Som du sikkert allerede har forstått kan du kjøpe en enkelt Tana SL-1 og benytte den helt alene. Det fungerer fint, men lyden blir veldig mye mer engasjerende og underholdende med en ekstra høyttaler. Tana L-1 er identisk høyttaler som SL-1, minus multirom-elektronikken og app-styringen. Men du kan nå også bygge opp et komplett flerkanalsystem i din egen stue - med subwoofer. Selv om produsentene prøver så god de kan, er det ingen som klarer å lage et skikkelig stereobilde fra en enkelt kompakt enhet – uansett hva de sier, og uansett hvor mye de leker seg med DSP-er og høyttalere i alle himmelretninger. 

Tilkobling er verken særlig bedre eller verre enn andre tilsvarende høyttalere, og du får meget god hjelp fra den nedlastbare app-en. Den guider deg greit igjennom oppsettet, og du får god hjelp til tilkobling av den første høyttaleren, og senere også den neste – hvis du vil ha stereo. Da er det i tillegg fleksibelt hvilken av de to høyttalerne som skal være høyre eller venstre kanal. Praktisk og brukervennlig. Etter to minutter var jeg i full gang, tilkoblet på Tidal-kontoen min og godt igang med å spille en av EC-Livings egne anbefalte spillelister. I dette tilfellet Amused To Death med Roger Waters. Herlig!

Tana som single er greit 

 Tana SL-1 spiller fint helt på egen hånd. Lyden åpen og luftig og har et lite anstrøk av varme som gjør den behagelig og lettflytende. Balansen fra diskanten og ned til den dypeste bassen er god, og jeg tror de fleste vil bli overrasket over vekten og dybden til bassen. Det er jo tross alt ganske smått, dette her.  Lydkvaliteten plasserer Tana SL-1 helt i teten når det gjelder single trådløse høyttalere. Du hører uten problemer hvor de kommer fra og hva de er laget for. Lydkvaliteten står åpenbart i sentrum. Men det er veldig mye mer moro å spille med to stykker. Da får du komplett og helt trådløst stereo-system med alt du behøver av digitalkonvertere, innganger og forsterkere. 

EC Living app.PNG
 

Lyden av to er ekte stereo

Det er ingen vei tilbake fra stereo. Når du først har opplevd hvordan et stereobilde strekker seg utover og bakover er mono og all verdens DSP-doktorert liksomstereo en fattig trøst og en elendig erstatning.  At Electrocompaniet har tenkt stereo allerede i utgangspunktet gir plusspoeng hos oss, selvsagt. Med en trådløs Tana L-1 koblet til blir det mye mer moro, musikken får ekte liv, musikerne opptrer i full 3D foran deg og lydbildet er overraskende stort og fargerikt. Jeg spiller meg gjennom vår egen demo-liste på Tidal, og stopper opp på Cecilia Bartoli og hennes Sposa, non mi conosci (Antonini) og finner raskt ut at de er allsidige, fleksible og låter naturlig og avslappet. Strengeinstrumentene låter krispt og fint og stemmen til Bartoli er som vanlig sexy, dyp og innbydende. Lydbildet er presist og godt definert og fokuset er flott. Vi snakke tross alt ikke om highend-priser her. 

Jeg spiller Pete Belascos Deeper også. Det er et helt glimrende spor hvis du ønsker å få høyttalerne dine til å knele. Her går det overraskende bra opp til helt akseptable volum, men det er likevel stemmen, saksofonen og gitaren som tiltrekker seg positiv oppmerksomhet. At et såpass kompakt system spiller så stort og flott, er ikke noe annet enn imponerende. Det høres ut som om det hører hjemme i vektklassen over. Til og med størrelsen og dybden på gjengivelsen av opptaksrommet eller scenen er godt og stabilt med bra fokus på stemmer og instrumenter. Selv om vi snakker om basis-oppsettet i et system som kan strekke seg rundt i hele huset er lyden veldig flott i stereo, og du skal jobbe hardt for å finne et tradisjonelt kablet stereosystem med et par passive høyttalere, en forsterker og kanskje en CD-spiller som spiller bedre, eller til og med i nærheten når det gjelder lydkvalitet. Du kan kjøpe et par brølehøyttalere og en forsterker med masse papirwatt å spille drønnhøyt, men EC Living er først og fremst laget for å spille flott og innbydende på helt vanlige former for musikk. 

Konklusjon 

Siden den første starten for EC Living har det dukket opp konkurrenter i markedet som for eksempel KEF LSX, men Tana SL-1/L-1 spiller formidabelt i stereo og har en fleksibilitet som går utenpå det meste. Men hva med å koble til den trådløse subwooferen SIRA som vi også har inne til test. Da blir det virkelig fart i sakene!