Vi har få problemer med at det låter for lyst i våre demorom og stuer, men så har vi også gjort noen aktiviteter for å hindre at det skjer. Men vi har vært ute og hørt stereo som får oss til å ta rask dekning bak sofaen når det spilles plater hvor produsenten åpenbart ikke har vært helt heldig med opptak og mastring. 

Så hva gjør du? Gjør massive inngrep i stua, kjøpe stereo som er mer avslappet i diskantområdet og har en varmere og mer tilgivende lyd, eller gå inn i en omfattende leting etter nye kabler? Det siste er bare tull. Låter det lyst er det mer enn kabel som skal til (hvis det da ikke er helt feilkonstruert og virker som et filter i diskanten), selv om det ofte er et av få foreslåtte tiltak. Akustikktiltak kan de fleste glemme (selv om det hjelper enormt). Stua skal jo gjerne brukes til andre ting enn stereo, og bor man sammen med noen som har et snev av interiørinteresse er omfattende akustikktiltak stort sett vanskelig å få til. Focal Spectral 40th_pair.jpg

Da gjenstår det å gjøre noe med komponentene i anlegget, og med de relativt små forskjellene som finnes på forskjellige DAC-er og forsterkere er det høyttalerne som må opp til vurdering. 

Et par timer hos Stereofil med Focal Spectral 40th

Jeg fikk en demo hos Stereofil på de spesielle og limiterte høyttalerne Focal Spectra 40th som Focal har laget 400 stykker av i anledning deres jubileum. (Gjett hvilket!). De låter bra, men likevel helt annerledes enn de fleste hifi-høyttalere jeg har hørt de siste årene. Mer bass, større tyngde i bassen, en litt varmere mellomtone, og en diskant som har alt du behøver av informasjon, men som ikke engang er i nærheten av å virke offensiv eller pågående. 

Et skikkelig kabinett med tykk og massiv frontbaffel er bestykket med 7tommers basser som er hentet fra Focal sin bilstereo-avdeling, og koblet samme med en M-formet diskant og en stor 6,5tommer mellomtone. Alle elementene er i gult kevlar. Ikke akkurat damenes favorittfarge, men du verden som den spiller! 

Resultatet er pur underholdning. Det låter fett og moro, og musikken vi spiller kommer til oss med solid punch og et basstrykk som er langt forbi det vi opplever fra mange hifi-høyttalere. Så moro er det lenge siden jeg har hatt det i denne prisklassen - som så ofte handler mer om presisjon, detaljer og kontroll enn moro, punch og bass du kjenner i mellomgulvet. 

Selv temmelig umulige innspillinger låt skapelig og de skar ikke ørene av noen. Samtidig ble ikke stemmer, blåsere eller gitarer påvirket av at høyttalerne har bassmuskler utover det vanlige. Nick Cave låter flott og er som vanlig både høy og mørk (for ikke å si ravnsvart), men absolutt ikke farget eller for stort og varmt. 

Hi-Fi skal være moro! 

Spørsmålene som dukker opp i hjernen etter en slik seanse er flere. Er høyttalerprodusentene for opptatt av detaljer og lineæritet slik at de ikke tar hensyn til hvordan stuene til den enkelte faktisk oppfører seg? Burde alle høyttalere leveres med justeringer for volum i mellomtone/diskant slik man ser på aktive høyttalere? Eller finnes det andre veier å gå?  

Hva mener du?