Focal har ikke vane for å være på latsiden når det gjelder innovasjon, spesielt når det kommer til toppsegmentet innenfor høyttalere og hodetelefoner. Nå har de gått tilbake til røttene og sett på sine rimeligere konstruksjoner. Kunne de revitalisere lyden og designet man får på kjøpet når man handler på et strammere budsjett. Svaret var ja!

Behagelig og presis diskant.

Choraserien bruker en TNF-diskant i aluminium/magnesium legering. Kombinasjonen av aluminum og magnesium gir et dødt og rigid materiale med god avdemping. Selve opphenget rundt diskanten er laget i Poron "memory foam" og reduserer forvrengning i det viktige frekvensområdet 2000-3000hz med en tredel. Det inverterte designet gjør videre at man kan bruke en mindre driver med lavere masse for å kunne tegne diskanten kjappere og mer presist og med lavere forvrenging. Inverteringen av diskanten gjør også at spredningen blir langt bedre. Chora_816_LightWood_34.jpg

Slatefiber drivere

Både i bass og mellomtone brukes Focals helt nye Slatefiberdrivere. Disse er produsert for hånd på fabrikken i St. Etienne og består av en ny membrantype av resirkulert uvevet karbonfiber. Fiberne er lagt på hver side av en kjerne av termoplastisk polymer. Denne sandwichkonstruksjonen der karbonfiberne ligger uvevd i en og samme retning skaper utgangspunktet for en driver med høy rigiditet og svært god avdemping. Karbonet er tillegg til at det er sterkt, også veldig lett, dermed har Focal funnet en ny måte å lage en god effektiv driver med høy rigiditet, god demping og lav masse. Driverne er kalt slate etter strukturen membranen har som likner skifer, en vakker og organisk struktur som de uvevde karbonfiberne bærer med seg. Lyden av de nye driverne karakteriseres av Focal som dynamisk og generøs med god balanse i mellomtone og med svært lite farging. 

Chora-serien leveres i en bokhyllehøyttaler 806, den gulvstående 816, samt toppmodell i serien den gulvstående 826. Både stativet til 806 og basen til 816 og 826 er tiltet for å fokusere lyden og gi riktig timing mellom bass, mellomtone og diskant. De er lette å drive, med høy følsomhet og ser ut til å være glimrende valg på forholdsvis rimelige forsterkere. Det er lett å se at Focal har prioritert et enkelt, men lekkert design med rene linjer. Lite er igjen av den gamle Chorus-serien når man ser hvordan de nye passer inn i en moderne møblert stue. 
En dedikert senterhøyttaler gjør serien til et bra valg for dem som også kjører mye film, serier og spill i tillegg til musikk. Den dedikerte subwooferen i denne serien er Focals SUB 300P. 
Focal viser denne uken frem den nye Choraserien på CEDIA i USA. Nok en gang viser de at kvalitet kan bygges i Europa, med innovativ teknologi til en meget overkommelig pris. 
Første levering i Norge er estimert til tidlig i oktober. 

Prisene blir som følger: 

Focal Chora 806 - veil. 6.995,- per par
Focal Chora 816 - veil. 13.995,- per par
Focal Chora 826 - veil. 16.995,- per par
Focal Chora Center - veil. 5.995,- per stk. 
Focal Chora 806 gulvstativ - veil. 1.195,- per par
Focal Chora Center gulvstativ - veil. 995,- per stk.

Mer info: Multirom AS