Jeg må si at jeg aldri har spilt så mye musikk som etter at Wimp og Spotify har kommet på banen, og etter at jeg lastet ned absolutt all musikken min på harddisk. I tillegg er den tilgjengelig overalt i huset. Det betyr at jeg kan ha på favorittmusikken min hele tiden. Det er jo litt i overkant slitsomt for resten av husstanden hvis jeg skulle spilt alt sammen over høyttalere hele tiden, og da benytter jeg en av mine favoritt hodetelefoner. I tillegg vil jeg gjerne at lyden fra mine digitale kilder skal låte best mulig over stereoanlegget i stua. Den eneste måten å få til det på, er å koble til en DAC. Dessverre er det så som så med lydkvaliteten på nettverkspillere og multiromsbokser som Sonos og andre, og Mac-en min har i hvert fall behov for litt ekstra drahjelp på den digitale siden.

Kompakt og tung

Den veier litt denne DAC-en fra ASUS, og den har mer enn godkjent byggekvalitet. På innsiden har den en DAC som i tillegg til å konvertere vanlige musikkfiler opp til 24/192 også kan håndtere DSD-filer opp til 2,8MHz.

Den innebygde hodetelefon-forsterkeren kan håndtere fra 600 til 16Ohms-modeller. Det er innganger for USB, optisk og coax digitalt, og utgangene er enten standard phono/RCA eller en balansert utgang med XLR.

Det er også satt av plass til to separate volumkontroller for utgangssignalet og for hodetelefonen, noe vi synes er smart og praktisk.

_MG_9785.JPG

Frisk lyd

Man kan snakke mye om teknikk med disse boksene, men som vanlig er det lyden som avgjør om det er verdt å kjøpe, eller ikke.

Asus Essence mkII er en klar oppgradering fra forrige modell, det burde den også være i og med den økte prisen, men de har klart å lage en ganske frisk og spennende DAC som har et detaljenivå og en oppløsning som er imponerende til prisen.

Utfordringen for noen kan bli at den ikke akkurat sparer på kruttet, og spiller ganske så pågående og energisk. Klangen er bedre balansert enn tidligere, men det er fortsatt ikke en enhet du kobler til et system som er litt lyst og tynt fra før. Nå låter det likevel ikke spisst, for oppløsningen er god nok til at diskanten blir lettflytende og luftig, og da slapper man godt av når man lytter.

Bassen er god, kontrollert og stram, og mellomtonen er åpen, direkte og ikke minst dynamisk.

Den samme opplevelsen får du når du kobler til en hodetelefon. Jeg har et utvalg forskjellige modeller, og jeg må si at denne enheten låter storfint på alle sammen. Enten de er lettdrevne modeller tilpasset smarttelefoner eller om de er laget mer i retning av Hi-Fi eller studio, og har betydelig høyere impedans.

Asus sin beste egenskap er at den har god plass i lydbildet, at den orker å håndtere veldig komplekse lydbilder uten å få pusteproblemer og at oppløsningen er veldig godt. Har du et litt kjedelig system bør du rett og slett forsøke en slik!

 

Konklusjon

Jeg synes Asus har gjort en god jobb med Essence One mk2. Den er en god DAC, særlig når du kjører balansert ut, og en enda bedre hodetelefonforsterker. En ganske interessant enhet, dette her!