Tekst: Roy Ervin Solstad – Foto: Harman

Den er bare litt større enn «bransjestandarden» Sonos One, men designmessig er de ganske like. Stoff-trekket går rundt hele høyttaleren og et enkelt touchpanel på toppen. Høyttaleren settes opp via Google Home, og har derfor ingen egen app. Det gjør at den kan styres med Google Assistant, det vil si med stemmen selv om du bare snakker norsk. Den kan selvsagt brukes alene, men det er en lek å koble opp to slik at du får stereo, eller enda flere om du vil ha multirom-mulighet. Da kan du enten spille den samme musikken i alle rommene, eller spille ulik musikk i ulike rom. Ulempen rent praktisk er at disse høyttalerne ikke kan kobles til andre kilder enn det du måtte velge å fore den med over nettverket. 

Lyden

For å få best mulig lyd skal selvsagt også aktive høyttalere som dette plasseres slik at de står i ørehøyde. Da er det også lett å oppdage hvorfor man bør kjøre stereo på Citation One. Mens vi opplevde at lyden nærmest var ullen, litt basstung og med manglende snert oppover, så skjedde nærmest et lydmessig mirakel når vi koblet opp i stereo. Da svarte den med kontant bass som gikk dypere enn vi trodde skulle være mulig med noe så smått. Samtidig brettet lyden seg ut og skapte et stort lydbilde. HK_Citation One interiør.jpgSom om ikke det var nok, så bedret også diskantgjengivelsen og dynamikken seg. Det var som å fjerne en gardin foran høyttalerne. Å få så bra lyd fra to såpass små høyttalere overrasket voldsomt. Dog skal det bemerkes at du ikke har mulighet til å justere bass- og diskantnivået. Lyden er som den er ut av boksen, og selvsagt var det fremdeles litt å utsette på både detaljering, punch og luftighet sammenlignet med de dyrere høyttalerne i denne testen. Ikke kan den spille veldig høyt heller. Til denne prisen er imidlertid vanskelig å være veldig kritisk. 

Konklusjon

Du store all verden for en lyd, til tross for at de koster bare 400 kroner mer for paret enn de billigste i denne testen. Hoppet i lydkvalitet formidabelt, og selv om de ikke kan spille veldig høyt, mister de aldri kontrollen. Brukervennligheten med stemmestyringen er ypperlig, selv om vi hadde litt utfordringer med å få Citation One til å forstå alt vi sa. Det trekker også litt ned at den mangler tilkoblingsmuligheter utover de Google Home kan gi. 

 

 

 

Linker til de andre høyttalerne i testen: 
IKEA SYMFONISK Lampe og trådløs høyttaler
KEF LSX
KLIPSCH SIXES
DALI ZENSOR 1 AX