Gigantisk lyd

Men det er ikke alltid like lett å vite totalprisen på hele anlegget. Men tyske MBL har gjort det svært enkelt; foran anlegget står en prislapp. Dermed vet man at deres referanse oppsett koster nesten fire millioner kroner.

Anlegget består av fire tårn med høyttalere, 300 kilo med rå forsterkerkraft fordelt på fire monotrinn, forforsterker, CD-transport og DAC.

I motsetning til en del andre utstillere har MBL alltid fått til bra lyd i sitt rom. Man får rett og slett lyst til å bruke klisjeen «som å være der». Det er ikke begrensninger i dynamikken, bassen er kjellerdyp og du får med deg absolutt alle detaljer. Man blir virkelig blåst av banen når man hører dette systemet.

Og MBL er så sikker på sitt eget anlegg at de spiller all slags musikk. Her slipper både Madonna og Falco til med alt annet en audiofile opptak. Og uansett innspilling kommer smilet frem og foten begynner automatisk å trampe takten.

Men om dette er messens beste lyd er vi ikker sikker på. Stereo+ vil nemlig kåre messens beste lyd litt senere.

small_MBL_2.jpg

Vanskelig rom

Det er ikke enkelt å få til lyden på denne messen. Noen rom virker umulige uansett hvor mange millioner kroner utstyret koster. I år kom hornhøyttalerne til Stein Music, som koster over en million kroner, dårlig ut. Utstyrt med 12 basshøyttalere på hver side var det likevel svak bass i rommet og utrolig nok så klarte ikke hornene å gjenskape den svært kraftige stemmen til Gregory Porter.

Et annet eksempel var når vi skulle prøve basskraften til de nye subbene til Paradigm. Den dype bassen fikk de tynne veggene i dette rommet til å svinge i takt og de ble sin egen, svært så ustemte basshøyttaler.

Så man bør nok ha utstyret i sitt eget testrom for å avsi en endelig dom.

mer info: www.stereofil.no