Tekst: Roy Ervin Solstad - Foto: IKEA

En bokhyllehøyttaler og en litt større bordlampe med høyttaler i lampefoten er de første resultatene av samarbeidet mellom den trådløse giganten Sonos og IKEA. Bordlampa ser ikke ut som en høyttaler, og kan dermed «skjules» i interiøret på en utrolig enkel måte. Samtidig benytter den Sonos sitt velprøvde brukergrensesnitt. Det betyr et app som fungerer, og ikke minst mulighet til å måle lyden i rommet for å få gjengivelsen optimal dersom du har en iPhone eller iPad. Du kan også koble IKEA-lampa til både hjemmekino-oppsett og multiromsoppsett med Sonos-høyttalere. 

Verre er det at å koble opp i stereo viste seg å være et ordentlig herk og vi endte opp med å måtte koble opp via ethernet-kabel for å få det til. Når det først var på plass – og det tok sin tid å få det til – så fungerte de som trådløse høyttalere skal. Det er verdt å merke seg at IKEA Symfonisk støtter Airplay2.

Designmessig burde det etter vår mening være mulig å velge andre enn standardlampeskjermene, da det ikke var noen av oss som synes dette var spesielt vakre lamper å ha i stua. Den ser rett og slett litt kjip ut med noe som kan minne om en plasttallerken til underlag under selve høyttaleren og en klumpete skjerm. 

Lyden

Med alt koblet opp, så var det overraskende hvor klart og detaljert lyden framstod etter at vi hadde brukt den innebygde romkorreksjonen til å gi oss best mulig lyd. På enklere akustisk musikk, og ikke altfor komplisert pop og jazz låt det slett ikke verst. Symfonisk.pngStemmer står støtt midt mellom høyttalerne og lyden bretter seg imponerende godt utover i rommet. Vi var positivt overrasket over lyden, til tross for at bassen er litt tam og at vi savner dynamikk og fylde i lydbilde. Det blir dessverre litt for flatt og uengasjerende, og når vi utfordrer IKEA Symfonisk med litt mer komplisert rock og pop, så klarer ikke høyttalerne å henge med. Det virker rett og slett som om det ikke er kraft nok til å drive elementene godt nok, og at elementene ikke er raske nok til å levere mer godt annet enn på relativt enkel og ukomplisert musikk. 

Konklusjon

IKEA Symfonisk er den billigste aktive høyttaleren i testen vår. Den er gjennom Sonos-koblingen veldig fleksibel, men den faller dessverre igjennom lydmessig i denne testen. IKEA og Sonos hadde nok håpet at lampe og høyttaler ville være det optimale «i pose- og sekk»-produktet, men enn så lenge ville vi nok kjøpt både en finere lampe og bedre høyttalere. 

 

 

Se også de andre høyttalerne i denne testen: 

KEF LSX

KLIPSCH SIXES

HARMAN/KARDON CITATION ONE

DALI ZENSOR 1 AX