Kvart over 12 i natt gikk en av tidenes største supergrupper på scenen i Kongsberg Musikkteater. Besetningen var identisk med de som spilte inn Bendik Hofseths plate IX for 25 år siden.

Det hender at slike supergrupper har større navn enn musikalsk tyngde. Slik ble det heldigvis ikke i natt. Med konsertmester Hofseth på vokal og saksofon sammen med Knut Reiersrud på gitar og munnspill, Reidar Skår og Øystein Sevåg på tangenter, Eivind Aarseth på gitar, Audun Erlien på bass og Paolo Vinaccia på trommer, var forventningene hos de fleste av de mange hundre i salen allerede gått gjennom taket før en eneste tone var spilt. Fallhøyden var med andre ord voldsom før denne verdenspremieren. Aldri tidligere har disse musikerne stått på samme scene og spilt hele materialet fra Hofseths debut-plate i eget navn som kom i 1991.  Det kan nok være at noen trodde at gjengen ville spille låtene slik de fremstår på plata IX (uttales «nine»), men det ble fort ganske så klart at nå var det jazzfestival. Dermed var det fritt fram for improvisasjoner i hver eneste låt. Munnspill-soloen til Knut Reiersrud før munnspillet tok kvelden, kunne fått Delbert McClinton til å gråte blod, og da Vinaccia og Erlien dro fram noen break ingen har hørt verken før eller siden, tok bluesgitarist Reiersrud fullstendig bånntenning og leverte en så forrykende solo at jeg hadde ståpels helt ned til anklene.

Artikkelen fortsetter under bildet! 

Her: Karpe Diem var også på Kongsberg. 

karpe01.jpgSå vekslet både Sevåg, Aarseth, Skår, Erlien og sjefen sjøl Hofseth, trøkka til med solopartier som aldri stod på partituret da plata ble innspilt for et kvart århundre siden. Faktisk ble det så heftig, og tydeligvis morsomt for musikerne selv, at Hofseth på et stadium måtte hinte om at det var mulig at de ikke rakk å spille gjennom alle låtene fra plata, siden hver låt tok så lang tid.

For publikum var det aldri noe problem. Selv kunne jeg sittet i timevis og hørt dette fantastiske superbandet trollbinde med briljant improvisasjon over en plate man trodde man kjente fra før. Jeg håper for mitt bare liv at en av disse konsertene kan tas opp og gis ut live, for det trøkket som ble servert i Musikkteateret i Kongsberg i går kveld burde flere enn vi særdeles heldige som var til stede få oppleve.

Lyden var også av gåsehudklasse, til tross for noen problemer med vokallyden til å begynne med. Den rettet seg heldigvis fort.

Mitt eneste ankepunkt var at det ikke ble noen ekstranummer. Jeg har en mistanke om at bandet gjerne skulle fortsatt litt til, men da de stilte seg på scenekanten for å takke publikum gikk brannalarmen. For alt jeg vet var det Hofseth og kompani sitt gnistrende spill som fikk alarmen til å gå. Det hadde i tilfelle ikke vært særlig overraskende! 

PS. Karpe Diem og Susanne Sundfør spilte for øvrig for rundt 5000 på Kirketorget tidligere på kvelden. Sundfør er nok mindre av en liveartist enn Karpe Diem som leverte en forrykende konsert. Sundfør er langt mindre av en publikumsflørt, men låtmaterialet og den musikalske fremføringen er det umulig å krange noe særlig på.

PS2. Takk også til dere av Stereo+ sine lesere som tok kontakt med meg under festivalen og skrøt av jobben vi gjør. Sånt lever vi lenge på.