Les testen av Dynaudio Excite 14: Små, men imponerende

Les hva vi mente om Genelec G Three:  Masse trykk og punch

Jeg er glad i små aktive høyttalere som ikke tar plass og kan stå på skrivebordet å gi masse deilig lyd mens du jobber. De lager ikke et salig kaos av kabler, er ekstremt samboervennlige og et godt supplement til hodetelefoner. Noen vil kanskje hevde at så små høyttalere ikke kan gi nok guff for en fullverdig lytteopplevelse. Kom hjem til meg en tur, så skal jeg fjerne enhver tvil!

Høyttalere er best

Selv om åpne hodetelefoner kan være svært luftige, er det ingenting som slår et par høyttalere i et rom. Har man venner er det jo av og til en nødvendig å samles rundt musikken. For meg er det viktig at høyttalerne kan komplimentere hodetelefonene mine. Men å fjerne et par ultra-detaljerte hodetelefoner for å spille musikk på ett par kjipe små høyttalere uten dynamikk eller oppløsning kan være en fryktelig nedtur. Derfor har jeg funnet to par aktive høyttalere fra to produsenter jeg liker veldig godt.

Genelec

Genelec har bygget høyttalere for profesjonelt bruk siden 1978 da Ilpo Martikainen og Topi Partanen hadde jobbet to år på å få frem sin første høyttaler som fikk navnet S30. Det er et finsk firma vi snakker om. De første ordrene gikk til Radiotelevisione Itaiana S.P.A. og  den finske statskanalen YLE . I 2010 produserte de i følge Wikipedia over femti ulike høyttalere, og alle var aktive.

dynaudioexcitex14_v1.jpgDynaudio

Danske Dynaudio ble grunnlagt av Ejvind Skaaning sammen med Gerhard Richter og de lanserte sin første høyttaler ett år før Genelec, altså i 1977. Men de laget hovedsakelig høyttalerelementer og hifi-høyttalere til hjemmebruk. De begynte ikke å produsere høyttalere for studiobruk før 1990 da datterselskapet Dynaudio Acoustics ble opprettet.

Dette er altså selskap med mange likhetstrekk, og det har de høyttalerne som testes også.