Vi har tidligere spilt masse musikk på den utmerkede spilleren Marantz ND 8006. Den koster en del tusenlapper mer, og har noe av de samme mulighetene, og har du ikke veldig god kjennskap til disse spillerne, ser du heller ikke veldig mye forskjell. 

Ganske godt utstyrt

NA6006 er godt skrudd sammen, ser ganske flotte ut, og er ikke overlesset med utstyr, men den har det du behøver av både innganger og utganger for vanlig bruk. Kanskje kunne den hatt et par flere digitale innganger, men ellers er det ikke så mye man umiddelbart savner til et mindre hifi-oppsett. 

Spilleren har innebygget Bluetooth, og Wi-Fi som gir mulighet for å overføre musikk via AirPlay2, og via HEOS-appen har du tilgang til musikktjenester som Tidal, Spotify og Internett-radio. Muligheten er ganske mange, og ser vi bort fra den skrekkelige lyden på enkelte nettradio-stasjoner, låter det meste fint og fyldig. 

NA6006 har som ND8006 en ESS9016 DAC på innsiden. Noe som gir lyd med oppløsning inntil 192kHz/24bit. For å lytte til høyoppløst lyd er det USB som er alternativet. Med en DLNA-server på nettverket får du tilgang til all musikken du har lagret. En såpass avansert DAC er det kanskje noen som også ønsker å bruke til høyoppløst strømming, men det skjer ikke slik verden ser ut nå, og så lenge spilleren ikke er MQA-kompatibel. Det er selvsagt en diskusjon hver enkelt må ta med seg selv om dette er en absolutt nødvendighet eller ikke. Personlig ville jeg nok vært mer opptatt av hvordan den streamer vanlig 16bit/44.1kHz-oppløsning, enn om den klarer MQA-formatet, men dette er selvsagt opp til deg. Den spiller ellers DSD opp til 5,6Mhz, Flac og det meste av andre vanlige lydformater. marantz_na6006_back.jpg

Spilleren har en fast og en variabel utgang. Det gir fleksibilitet i oppkoblingen, men er ikke først og fremst beregnet på å kobles direkte til en effektforsterker. Med den variable utgangen kan du kontrollere volumet til spilleren direkte fra appen. 
Vil du sitte og nyte musikk i absolutt ro rett fra kilden, har den også en egen hodetelefon-forsterker med valgbar forsterkning. Hodetelefon-utgangen er av god kvalitet, og kan tilpasses både lav og høy-impedansemodeller. Og så er den selvsagt kompatibel med Amazon Alexa stemmestyring. Det er ikke slik at du kan bruke den som samtalepartner, men med en HEOS-høyttaler i systemet ditt kan du få spilleren til å starte, stoppe, gå til neste låt eller justere volumet.  

Oppkobling

Dette er litt som vanlig. NA 6006 har sitt egen nettverk du må koble deg på med en passende enhet – i mitt tilfelle en iPad, og så legger du til spilleren som en nye AirPlay-høyttaler. Så går du tilbake til app-en for å koble deg til Tidal og andre lydkilder. Hos meg fant ikke appen spilleren, eller det så i hvert fall ikke slik ut, helt til jeg likevel forsøke å koble meg på Tidal, og oppdaget til min overraskelse at alt fungerte. Har du flere spillere eller flere HEOS-høyttalere kan disse kobles til, og administreres av appen. Her kan du definere soner, hvilke spillere/høyttalere som skal spille hva, eller eventuelt sette alt til å spille samtidig i partymodus. Har du en DLNA-kompatibel harddisk på nettverket dukker denne opp i appen som en egen server. Dette er ryddig greit fremstilt og du får rask oversikt over musikksamlingen. 

Innbydende lyd

Marantz har opparbeidet seg et rykte for å spille på en litt mykere måte enn flertallet av produktene på markedet, og det tar ikke mange sekundene med signal ut fra den analoge utgangen før dette blir bekreftet. Dette vil jeg si låter typisk Marantz, og betyr at den er veldig godt oppløst og detaljert, men uten at du får detaljene kastet på deg eller flombelyst i lydbildet. 

Lydbildet er også romslig, rolig og litt avslappet. Fokuset på instrumenter er ikke sylskarpt, men det er god plass i det brede lydbildet, og det er behagelig å lytte til musikken. Lyden er veldig ren og klar, men også gjennomsiktig og behagelig lettflytende. Stemmer får flott klang og naturlig tone, og blir innbydende og lekre, og det gjelder av en eller annen grunn særlig damestemmer. De kryper innunder huden og skaper en emosjonell tilknytning til musikken. Gåsehuden er sikret når Youn Sun Nah drar i gang med La Chanson D´helene. Det er akkurat så distinkt og presist det skal vøre. Spilleren viser god tyngde på kontrabassen når jeg spiller Holly Coles sin Train Song, og bassen er stødig og kontrollert. marantz_na6006_inside.jpg

Saksofoner, trompeter og fioliner låter på gode innspillinger virkelig flott og klangfullt, og det mangler aldri tyngde i mellombassen. På den andre siden mangler den kanskje litt gnist, og den kan på enkelte innspillinger mangle litt engasjement og fart. Lyden er litt tilbakelent, og lydbildet oppstår også litt på baksiden av høyttalerne. Det ikke en eneste ting med denne spilleren som virker aggressivt eller offensivt. 

Den har den samme måten å spille på uansett hva du sender til den så lenge du benytter de analoge utgangene. Med digital kobling til forsterkeren forsvinner mye av grunnen til å legge enda mer penger i en nettverk-spiller enn det NA 6006 faktisk koster. Da er det den utvendige digitalkonverterens og dens analoge kretser som bestemmer hvordan det låter. Jeg koblet den rett inn i digitalkonverteren til en Hegel H590, og det forandret klangen fullstendig. Marantz sin silkemyke og litt tilbakelente stil ble erstattet av den nøytrale, superoppløste og litt mer frempå lyden til den store Hegel-forsterkeren. Noe som selvsagt også forteller oss at spilleren har orden på den digitale behandlingen av signalet. 

NA6006 eller ND8006? 

Om du skal velge den rimeligere NA 6006 eller investere i den noe dyrere ND 8006 er det jo åpenbart at sistnevnte har innebygget CD-spiller. Men den har også en litt bedre utstyrt digital seksjon med større fleksibilitet når det gjelder innganger og utganger, og den har en enda litt bedre analog-del. Det er ikke spesielt viktig hvis du har tenkt å koble spilleren digitalt til en DAC av god kvalitet – enten en frittstående ekstern DAC, eller en som er innebygget i forsterkeren du benytter. Men potensielt viktig hvis du tenker å bruke en av spillerne analogt.  marantz_na6006.jpg

ND8006 er en tyngre og bedre utstyrt spiller som låter enda litt bedre enn NA6006. Sammenliknet med Bluesound Node 2i spiller NA6006 enda litt mykere og flottere, og er en bedre utstyrt spiller totalt sett. I tillegg ser den fantastisk bra ut plassert ved siden av Node2.

Konklusjon 

 Det er mye pent å si om Marantz NA 6006. Den er enkel å håndtere, og det viktigste av alt. Den spiller behagelig, godt oppløst, detaljert og ganske lekkert. 

Spilleren klangkarakter gjør den lett å tilpasse hifi-systemet ditt, og den kan være rene medisinen for hifi-systemet som oppfattes som litt lyse eller spisse. Spilleren filtrerer ikke bort informasjon og detaljer, men presenterer toppen av frekvensområdet på en veldig rolig og avslappet måte.