Highend-messe i München

TEKST OG FOTO: Roy Ervin Solstad / roy@stereopluss.no

Bak Ø Audio står Sveinung Djukastein Mala, mannen bak Mala Audio. Siden høyttalerne ble lansert i 2019 og ble kåret til årets høyttaler av oss i Stereopluss, har det på verdensbasis blitt solgt rundt 50 par Icon-høyttalere. De fleste her hjemme i Norge, men etter hifi-messa i Warzawa der høyttalerne ble presentert for et internasjonalt publikum, dukket det opp distributører i flere land, så en del av høyttalerne har også blitt solgt utaskjærs.


MISTET DISTRIBUTØRER

Likevel gjorde koronapandemien det vanskelig å reise rundt i verden og vise fram høyttalerne til mulige kunder og distributører. Dermed falt noen av distributørene fra, og salget ble deretter.

- Bortsett fra i Norge, så har vi aktive distributører i Danmark, Polen, Ungarn og Tyrkia, forteller Sveinung Djukastein Mala til Stereo+.

Det er nettopp Icon-høyttalerne Mala har tatt med seg til messa i München. Der har han rigget seg til med et lite lytterom der han forer høyttalerne med forsterkere og elektronikk fra Esoteric, LM Audio og Constellation. sveinung.jpg

NY TOPPMODELL

Rett på utsiden av lytterommet, henger det imidlertid noen plakater som tyder på at det er mer i gjære fra Ø Audio-gründeren. Hjemme har ryktene gått lenge om at en 15-tommers versjon av Icon var på trappene. Icon er som kjent utstyrt med en ti-tommers bass/mellomtone-enhet. Nå bekrefter Mala offentlig at det er noe i ryktene.

- Den får navnet Verdande og vil kunne spiller både dypere, ha mer smell i bassen, samtidig som den er mer lettdreven enn Icon, forteller Sveinung Djukastein Mala.

Hele høyttaleren er utviklet helt fra scratch. Det gjelder også elementene som er produsert i Kina på nøyaktige spesifikasjoner fra Ø Audio.

Diskanten er 2,89 tommer i diameter og er en ringradiator i karbon med en radial faseplugg. Det store bass- og mellomtone-elementet er som sagt på 15-tommer og følsomheten på høyttaleren er gode 95 desibel. I tillegg går høyttaleren aldri under sju Ohm i impedans. Det gjør at høyttalerne er anbefalt fra kun 25 watt og oppover. Verdande vil koste omtrent 175.000 kroner paret.

KOAKSIALELEMENT

Det er imidlertid ikke den eneste nyheten, for en mindre høyttaler er også avbildet på veggen. Det er en mindre høyttaler med et åtte-tommers bass og et koaksial-element der diskanten sitter i midten av mellomtonen. Den skal hete Frigg 01, og blir innstegsmodellen til Ø Audio. Øverst på fronten på høyttaleren vil det sitte et koaksialt element der diskanten sitter i midten av mellomtoneelementet. Diskanten er av titaniumnitrid og er 32 millimeter i diameter. Rundt den sitter et 6,5 tommer stort papirelement, mens basselementet lenger ned på fronten er på 8 tommer og har lang slaglengde. Det gjør at Frigg01 kan spille helt ned til 30 hertz og kan drives av forsterkere fra bare ti watt og oppover. Det skyldes følsomhet på 91 desibel og impedanse som ikke går under sju Ohm. Mala anslår at prisen på disse blir omtrent 75.000 kroner.frigg01.jpg

- Disse vil kanskje kunne konkurrere ut Icon hjemme siden nyhetens interesse rundt Icon ikke er så stor lenger i Norge, spår Mala.

LANSERES TIL HØSTEN

Begge høyttalerne er utviklet av en kjent person i det norske hifimiljøet, nemlig Jørn Rune Kviserud, som både har konstruert høyttalere og forsterkere tidligere. Akkurat når Frigg01 og Verdande kommer på markedet, er imidlertid Ø Audio-gründeren litt usikker på.

- Det har tatt mye lenger tid enn vi hadde trodd, men vi håper å ha høyttalerne helt ferdige i løpet av sommeren. Da er målet å få de første modellene produsert innen utgangen av året. Vi håper at vi kan vise de fram på Warszawa-messa i begynnelsen av november, forteller han.

Så i Norge kommer Horten-messa for tidlig til å vise fram høyttalerne?

- Ja, jeg tror det, men hvis vi rekker det til Horten-messa, så tar vi det selvfølgelig med, smiler Sveinung Djukastein Mala.

FÅR MASSE SKRYT

Men aller først er det helgens messe i München som skal gjennomføres, og tilbakemeldingene fra de som har vært innom og hørt Ø Audio Icon har vært strålende.

- Vi får masse skryt, og vi har hatt folk som har hentet kompiser hit for at også de skal få høre, sier Mala fornøyd.

Det gjør at han også er optimist med å skaffe seg enda flere distributører for Ø Audio i løpet av messedagene i den bayerske hovedstaden.

- Det er viktigere med kvalitet enn kvantitet når det gjelder nye distributører, men vi håper at vi kan ha 10-15 internasjonale distributører etter denne messa, avslutter Sveinung Djukastein Mala.