- Det er jo i stua og på kjøkkenet vi oppholder oss mest, sier JackX, navnet han er kjent under i på  nettforum i det norske hifi-miljøet. Med anlegget nede i kjelleren ble dørstokkmila bare lengre og lengre.

- Til slutt var vi nesten aldri der nede. Kona som er en like stor musikkelsker som meg, synes det var håpløst at vi skulle stå oppe og lage mat, for så å måtte gå ned for å høre musikk. Det ble for langt unna, forteller han.

Seks år gammel

Dermed ble det voldsomme Krell-anlegget han hadde byttet inn til et stereoanlegg til stuebruk. Det var også i stuen han hadde stereoanlegg da han flyttet inn for 30 år siden, men 62-åringen har vært lydinteressert nesten like lenge som han har levd.

- Jeg var seks år gammel da interessen for musikk, radio og høyttalere startet. Jeg og en kamerat fant ut at vi kunne snakke sammen om vi trakk ledninger fra høyttaler til høyttaler. Han bodde to etasjer under, og vi trakk ledninger ut av vinduet mitt og inn hans, mimres han.

small_Jackx (7).jpgTandberg og Garrard

Som unggutt jobbet han som avisbud, og allerede 12 år gammel kjøpte han sitt første egne stereoanlegg.

- Det var noe enkle Tandberg-ting. Det hadde jeg helt til jeg var 18 og hadde begynt å tjene penger som lastebilsjåfør ved siden av studier. Da kjøpte jeg en Garrard platespiller, Tandberg Huldra 8 radio med forsterker og 25-liters Tandberg-høyttalere, forteller han.

Etter militæret traff han kona og da de flyttet sammen lovte han å slutte å røyke dersom han kunne få kjøpe seg en Technics platespiller.

- Etter ti dager uten røyk fikk jeg aksept fra kona, så da kjøpte jeg en SP-10 mk2 platespiller, ler han.

Audio Research og Dynavector

Dermed var hifigalskapen i gang for alvor. En Dynavector DV 3000 Gold rørforsterker og en Audio Research D-150 røreffektforsterker ble handlet inn. Det samme med Dahlquist DQ-10 høyttalere med aktivt delefilter og Dahlquist sin bassmodul.

- Jeg dro også helt til København for å kjøpe en Dynavector DV 6a step-up. Jeg trodde den ville være bedre enn den innebygde som var i forforsterkeren, sier han. Bassene ble for øvrig drevet av en av de første 50-watterne til Electrocompaniet ”The 2 channel audio power amplifier ”.

- Den forsterkeren har jeg ennå, sier han.

- Så du var «gal» ganske tidlig?

- Jeg hadde vært gal lenge, jeg. Da jeg var 12-13 år kjøpte jeg den største FM-antenna som fantes. Den satte jeg på loftet og stilte inn på den beste stasjonen. Så jeg var ganske gæren allerede da, smiler han.

small_Jackx (5).jpgFalt ikke for Magnepan

Dahlquist-høyttalerne beholdt han helt til han flyttet inn i huset han bor i nå, men han gjorde også et forsøk på Magnepan på 70-tallet.

- Jeg hadde de bare på prøve, men de ble ikke stående. Jeg synes de mistet pusten i bassen, forklarer han. I stedet gjorde Dahlquist-høyttalerne nytten, også da han fikk tak i et Audio Reseach aktivt delefilter med rør.

- Det delefilteret var sjeldent, sier JackX.

Over til Krell

Fremdeles var det SP-10 mk2-platespilleren som var den foretrukne signalkilden.

- Jeg spilte bare vinyl den gangen. Jeg hadde ikke hoppet på cd-mediet, og har holdt meg nesten helt unna det siden også, sier han.

På slutten av 90-tallet måtte imidlertid både Dahlquist og Dynavector vike.

- Jeg byttet inn Audio Research-utstyret med en Krell KAV-300IL og de små Krell-høyttalerne LAT-2. Det anlegget hadde jeg i mange år, sier han.

Hjemmekino

I 2005 kom imidlertid ideen om å bygge kino i roterommet i kjelleren, og stereoanlegget fra Krell ble byttet ut med en Krell DVD-standard spiller, Krell 300 CX og Krell Showcase prosessor og fem-kanalsforsterker samt Krell Resolution-høyttalere i et 7.1-oppsett.

- Egentlig hadde vi satt oss et budsjett på 100.000 kroner. Vi hadde kikket litt i noen butikker, men en mislykket butikkdemo gjorde at vi justerte budsjettet, sier han.

Han begynte derfor å lese seg opp på hjemmekino, og fant ut at Krell var det han burde ha.

- Jeg kom i kontakt med en forhandler av Krell i Uppsala, og tok med meg hele det gamle anlegget til ham for innbytte, bortsett fra EC-forsterkeren, platespilleren og step-upen fra Dynavector. De ble igjen hjemme, sier JackX.

small_Jackx (2).jpgOppgradering på oppgradering

Nå var han for alvor bitt av oppgraderingsbasillen, og det var fremdeles Krell som gjaldt.

- Sikringen på 300 CX-forsterkeren fra Krell som jeg brukte gikk i ett sett, fordi jeg dro på så voldsomt, ler han.

Så da en fyr i København skulle selge et sett Krell FPB-750MCX satte han seg i bilen og kjørte på samme dag de 120 milene tur/retur for å hente dem.

- Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre da jeg kom hjem fordi forsterkerne var så store. Løsningen ble å ommøblere kinorommet under påskudd av at det låt bedre om jeg snudde anlegget andre veien. Da kona kommenterte at jeg nå hadde to forsterkere, fortalte jeg henne at den ene bare hadde stått bak gardina tidligere. Jeg tror hun kjøpte den forklaringa, sier han.

Halvannet år senere, i 2008, ble hele anlegget byttet ut på nytt. Denne gang med EVO 525 dvd-spiller, EVO 707 prosessor, monoblokkene EVO 600 og trekanalsforsterkeren EVO 403. I tillegg kjøpte han høyttalerne LAT-1, LAT-2 og senterhøyttaleren LAT-C. Noe senere kom også subwooferen MRS, alt sammen fra Krell selvsagt.

Avviklet kinorommet

Fire år senere fikk han prøve Ypsilon sin riaa (platespillerforsterker) i anlegget, så da hjemmekinoanlegg skulle bli stereoanlegg, lå Ypsilon godt an til å overta oppgavene på elektronikk- og forsterkersiden.

- Platespilleren var også blitt byttet ut. Mens jeg hadde Technics-spilleren så jeg bilder av den nye tonearmen til Micha Huber. Jeg tok kontakt med importøren og produsenten, og det viste seg at de kunne tilpasse armen til spilleren min. Dessverre måtte det da skjæres hull i Technics-spilleren sin plint, og det ville jeg ikke. I stedet fikk jeg tilbud om å være med på finansiering av en ny Thales platespiller, og det takket jeg ja til, sier JackX.

Ni måneder senere dukket spilleren, Thales TurnTable, eller Thales TTT, som den gjerne bare kalles, opp.

Den 26. september 2014 ble både elektronikk og høyttalere levert til hans nye stueanlegg.

- Egentlig hadde jeg lyst på Magico Q5, men det synes jeg ble for dyrt. Dermed ble det Magico Q3, og elektronikk og forsterkere fra Ypsilon. Jeg var jo rørmann tidligere, og hadde lest mange ”greie” anmeldelser både på Ypsilon og Magico, før jeg bestemte jeg, sier han.

small_Jackx (4).jpgKlassisk musikk

Det er stort sett klassisk musikk det går i hos JackX og kona. Sistnevnte måtte imidlertid læres opp.

- Første gangen jeg tok henne med på Oslo Konserthus tror jeg hun sovnet. Det tok en tid før hun ble interessert i klassisk musikk, men nå er hun verre enn meg. Det hender hun står opp klokka sju på søndager og setter seg og hører musikk, ler han.

Men der JackX spiller LP-er, spiller kona cd-plater.

- Platespilleren er mitt domene, sier han.

I stua har han masse LP-plater. De klassiske dominerer.

- Jeg har hørt på klassisk musikk hele livet. I hvert fall fra jeg var i 20-årene, men jeg kan også høre på Beatles, progrock som PinkFloyd, housemusikk og jazz, forklarer han.

Jåleri

Da er det de musikalske kvalitetene som er viktigst.

- Det trenger ikke være plater med superduperkvalitet. Det synes jeg ærlig talt er noe jåleri. Jeg kan også kose meg med slitte plater dersom musikken er bra, sier han.

Og aller best er Bach.

- Skulle jeg tatt med meg en plate på en øde øy måtte det blitt Goldbergvariasjonene til Bach med Glenn Gould på klaver. Jeg har to innspillinger av den med ham, en fra tidlig i karrieren og en fra slutten. Jeg synes anslagene hans på pianoet er bedre på den siste innspillingen, fra 1982, så jeg ville gått for den, sier han.

Fordypning og avkobling

Heldigvis trenger ikke JackX å dra til noen øde øy for å høre musikk. Det kan han nå gjøre i stua hjemme.

- Det er veldig varierende hvor mye musikk jeg hører. I helgene kan det bli opptil 12-14 timer. Andre ganger kan det gå dager mellom lyttinger, sier han.

Selv om han har et anlegg de færreste noen gang vil komme i nærheten av, så er det ikke hifi-utstyret i seg selv som er drivkraften hans.

- Hadde jeg vært boks-fetisjist ville jeg kanskje kjøpt Magico Q5. Alt jeg ønsker er bedre lyd og bedre oppløsning for å kunne komme tettere på musikerne og skjønne hvorfor de spiller som de gjør, og hva komponistene har tenkt. Ofte er musikk historie, slik som 1812-overtyren til Tsjaikovsky og Finlandia-verket til Sibelius. Da kan jeg fordype meg både i musikk og historie. Andre ganger bruker jeg musikk som ren avkobling for å senke skuldrene etter en lang dag på jobben. Det er ikke alltid man kommer like lerkeglad hjem. Da hjelper det å sette på musikk, avslutter han.

Slik låter det

Det er ikke rart det er populært både i Oslo Audio Society og Oslo Vinyl Klubb når JackX – som er styremedlem i begge foreningene - inviterer til lyttekvelder. På moderat lydvolum, slik jeg ofte selv lytter til musikk, låter anlegget låter fantastisk med en utrolig oppløsning og overraskende god kontroll på bassen i et rom som langt fra er optimalt til musikklytting. Det er lag på lag med informasjon, og rørene både i forforsterkeren og effekttrinnet gjør at det som fort kunne blitt for kald og analytisk lyd, i stedet holder seg på den rette siden. Det innbyr til lange lytteseanser. Anlegget holder stålkontroll på ulike instrumenter i opptakene, og lyden er homogen fra topp til bunn. Dog skaper de udempede veggene og vinduene både bak høyttalerne og på den ene siden, samt at man ikke kan dra høyttalerne så langt ut på gulvet, en del utfordringer lydmessig. For det første går rommet ganske lett i etterklangsmessig metning når man skrur opp volumet, og på noe musikk snakker vi ikke veldig høyt volum heller. I tillegg gjør høyttalernes plassering at dybden i lydbildet ikke blir så stor som en friere plassering av høyttalerne kunne bidratt til. Noen tyngre stoffgardiner ville trolig gjort underverker, men det er ikke alle interiørarkitekter som liker slikt. JackX burde kanskje prøve å overtale sin bedre halvdel for å få hentet ut enda mer av godsakene som dette anlegget er i stand til å levere.

Anlegget

Ypsilon PST-100 forforsterker

Ypsilon Aelius monoforsterkere

Ypsilon CDT-100 cd-spiller

Ypsilon DAC-100 digital-til-analog-konverter

Ypsilon VPS-100 riaa/platespillerforsterker

Ypsilon MC Step-Up moving coil-forsterker

Thales TTT platespiller

Thales tonearm

Lyra Titan i pickup

Thales Simplicity tonearm

EMT JSD-6 Jubilee pickup

Marantz UD9004 universalspiller

Magico Q3 høyttalere