Produsentene av høyttalere har absolutt tatt et godt skritt videre, og det har vi sett både hos Dali, B&W, Focal og Sonus Faber den siste tiden. Og nå altså også hos PSB.  Det gjør at vi kan glede oss over fabelaktig lyd, uten at du må selge bilden for å finansiere kjøpet.

En fornuftig pakke

Med den store Imagine X2T i denne serien, er det jo fristende å benytte den til frontkanalene, men jeg tror faktisk det er fornuftig både for valget av forsterker, og for at det skal bli noenlunde balanse i systemet, at vi lar Imagine X1T få danne kjernen i dette oppsettet. X2T er imponerende, men PSB har valgt å lage en senterhøyttalere med elementer som er identiske med X1T. Jeg tør nesten ikke tenke på hvor stor en senter til X2T burde vært. Da måtte man jo få plass til en klangidentisk mellomtone, som sannsynlig da måtte være like stor, og et par basser som matcher den mye større høyttaleren. Da snakker vi plutselig om et system for en dedikert kino, mens den mindre pakken basert på X1T lett kan plasseres i en stue.

Riktige kombinasjoner er viktigere enn alt annet

Selv om dagens receivere er utstyrt med alt mulig av romkorreksjon og automatiske oppsettsrutiner, er det ikke håp om å kunne endre oppførselen til forskjellige elementer slik at de låter 100 prosent likt. Sammenhengen og integriteten i hjemmekinosystemet er avhengig av at tingene er i orden allerede i utgangspunktet. Forsterkeren spiller nemlig best når må gjøre minst mulig prosessering. Nå skal jeg ikke akkurat nekte noen å benytte de store X2T, for de spiller jo veldig godt på musikk. X1T er litt snillere med forsterkeren, og den noe manglende vekten i dypbassen blir uansett kompensert av en subwoofer. For vi spiller ikke film uten subwoofer, gjør vi vel?PSB_Imagine_X1T_BLK_3-4.jpg

Høyttalerne i systemet

Imagine X1T er en frisk, sprudlende og morsom høyttaler. Med to 13 centimeter basser kommer du ikke helt ned i kjelleren, men forskjellen opp til de større X2T er mindre enn man skulle tro. Likevel er det mer pondus og vekt i et par større høyttalere. Diskanten i X1T er en ny og forbedret variant av 25mm titan-diskanten de har benyttet tidligere. Den samme diskanten og bassene sitter for øvrig både i senterhøyttaleren XC og bakhøyttalerne XB. Når vi først er inne på stativ/bakhøyttalerne XB. Skulle du ha behov for et enda litt mer kompakt 5.1-system, er også fire XB stativhøyttalere og en XC senter en overraskende livlig forsamling. De små høyttalerne i oppsettet tåler 150 Watt mens den gulvstående X1T tåler hele 200 Watt. Likevel kan du lett overbelaste eller brenne de i stykker med en liten receiver som blir tvunget til å spille høyere enn den er skapt for. Hold deg derfor unna de rimeligste receiverne på markedet! Høyden på frontene er under 90cm og de er relativt enkle å plassere, og særlig hvis du har en subwoofer til å spille bass under 80-100Hz. Da kan de plasseres så nær veggen som 30-40 cm.

En balansert og morsom opplevelse

De hifi-høyttalerne som gjør den beste jobben i en hjemmekino, er gjerne de som er livlige, og de som har mye reserver. Med det mener jeg at de kan spille bra med dynamikk uten at de komprimerer eller presser sammen lyden. Da blir man veldig fort lyttetrett, og det er jo det motsatte av hva som egentlig burde skje. Med film eller musikk på anlegget er det jo meningen at man skal slappe av og nyte. Når man begynner å grue seg til neste høye lyd, er jo ikke kino noe gøy. Med Imagine-systemet er det lett å la seg rive med. Det skjer på samme måte hver gang når et system er i balanse, og når alle høyttalerne klinger identisk. Høyttalerne i Imagine-serien har et voldsomt tempo, de er virkelig levende og spillevillige, og er utrolig godt på plass rent rytmisk. De er også i stand til å takle brukbart høye volum uten at dens evner forsvinner, eller at lydbildet mister overskuddet. Mellomtonen er dynamisk, levende og troverdig, selv om jeg av og til savner magien til de store X2T. Likevel er det både intenst og engasjerende når det blir mye action på skjermen eller lerretet. Med litt mer dempede hendelser på filmen faller X1T lekkert ned i et litt roligere modus, og du kan høre at den også er en god og følsom formidler av stemmer og omgivelseslyder.

Diskanten har nok energi til at lydbildet får mye luft og høyde, men den stikker seg kun frem når den blir bedt om det. Titan-diskanten til PSB er denne gangen noe roligere og glattere enn i forrige generasjon, og det kler det totale lydbildet godt. Det blir behagelig å lytte til, og hele opplevelsen blir mer avslappende. Totalinntrykket er at lyden henger veldig bra sammen, og det skaper engasjement og en følelsesmessig kobling til hendelsene på skjermen. Systemet låter rett og slett veldig kinoriktig, og det er absolutt et av de mest underholdende vi har hørt i prisklassen.  

Mye moro for pengene

I denne prisklassen er det mange som vil kjempe om kundenes gunst, men jeg synes fortsatt at PSB kommer mer enn brukbart ut av denne testen. Det låter levende og sprekt, og du har det moro nesten uansett hva du spiller og uansett hva slags sjanger musikk eller film du putter i spilleren. Jeg tipper det er flere, som meg, som absolutt ikke kan glemme lyden til de bare litt dyrere X2T, og som savner litt av den magien som gir gåsehud og som får deg til å absolutt tro på det som formidles. Og kanskje særlig hvis de ønsker å kombinere både musikk og film i et dedikert rom. Likevel er det ikke vanskelig å gi denne 5.1-pakken godkjent pluss.