Det er alltid spennende å sjekke om forsterkere som utgir seg for å være veldig kraft og musikk for pengene, faktisk leverer uten noen klarer hørbare kompromisser. Det hevdes med styrke at Emotiva er noe helt spesielt og at forsterkerne gjør jobben de skal gjøre for et minimum av penger.

Jeg er litt usikker på hvordan de eventuelt får det til, for når det gjelder elektronikk er hjulet ettertrykkelig funnet opp, komponenter har stort sett samme pris når de har samme kvalitet, og når vi tar med at allerede etablerte produsenter med store volum kjøper komponenter langt rimeligere, er det imponerende hvis Emotiva har klart å få både høy lydkvalitet og masse krefter. Klarer vi å finne noen klare kompromisser når vi kobler til flere par med dyre høyttalere?

Kraftig bygget

Kikker man litt nøye på konstruksjonen er det ingen ting som sier at dette er en rimelig forsterker. Den er «tungt» bygget og den har en temmelig kraftig strømforsyning. Jeg kobler den blant annet til en Yamaha CX-5100 forforsterker, kobler inn Straight som slår av alle videodelene og benytter Yamaha-en sin egen Tidal-strømming (som låter overraskende friskt og detaljert) Høyttalerne er først og fremst et par Canton Reference 3K og Focal Kanta, men også B&W 702 S2 fikk seg en runde med denne kombinasjonen. Vi må jo se hva den er kapabel til!

Bruksområdet på en effektforsterker som dette vil kanskje være å øke moro-faktoren i en hjemmekino, koblet til en receiver med linjeutganger for en ekstra forsterker. Noe som er sterkt anbefalt! emotiva a300_rear_0-1.jpgDette er noe helt annet enn de innebygde forsterkerne i en receiver, og når du endelig får koblet til et par fronhøyttalere blir det mer strøm til overs for senter, høyde og surround-kanalene. Den tåler imidlertid også å bli koblet til en god forsterker, eller ethvert annet produkt som har en volumkontrollert linjeutgang. De kan jo være en hodetelefon-forsterker, en streamer (jeg koblet den blant annet direkte til en Bluesound Node2, og fikk et overraskende vettugt resultat) eller en DAC. Bare ikke gjør tabben å koble den til et par utganger med fast volum. Da står du i umiddelbar fare for å rive ned huset.

Låter flott

Forsterkeren er oppgitt til 150watt på her kanal, og det er nok for de fleste formål og høyttalere. Selv om den ikke har den samme organiske og lettflytende oppløsningen som dyrere forsterkere, er jeg allerede etter få minutter overbevist om at dette er et funn til prisen. Det låter fyldig og kraftfullt, og den leverer en bass som er kontrollert og stødig – som ofte er et problem med mange rimelige forsterker. Jeg blir litt overrasket, og det selv om ryktet har gått lenge og vel om Emotiva sine egenskaper. Det er imidlertid den første gangen jeg har anledning til å teste den selv.

Koblet på et par Focal Kanta No2 leverer den mye kraft og spenst, men må gi tapt for Focals beryllium-diskant. Det er benyttet en smule grovere slipepapir på musikken via Emotiva enn for eksempel en Hegel H190 eller en Electrocompaniet ECi6, og den mangler litt av fokuset og plassen rundt hvert enkelt instrument. Men vi snakker om en nesten tullete lav pris sammenliknet med for eksempel den like kraftige Hegel H190. De spiller også like høyt, men Hegel er både stillere, klarere, mer gjennomsiktig og har mer finesse. Klangen til Emotiva-forsterkeren er derimot både nøytral og balansert, og det er god rytmisk sammenheng fra topp til tå, og den mangler absolutt ikke underholdningsfaktor. Det samme inntrykket får jeg fra de ganske så mye rimeligere høyttalerne B&W 702 S2. Det låter fint, men det er ikke like uanstrengt og lettbeint. emotive a300_top-1.pngLikevel glemmer man veldig fort at det ikke er en dyrere forsterker jeg har inne til test. Nå er det likevel ikke grunn til å ta helt av. Effektforsterker som Rotel RB-1552 og NAD C275BEE låter også flott selv om de koster «litt» mer, og er om ikke annet med på å markere at Emotiva ikke er den eneste effektforsterkeren på planeten som har bra med effekt for en rimelig penge.

Konklusjon

Behøver du en effektforsterker som kan trekke med seg et par store høyttalere, og er på jakt etter en hyggelig priset forsterker kan Emotiva definitivt gjøre en storveis jobb. Den har masse krefter, flott kontroll og høy evne til å underholde, og den kan fort forveksles med langt dyrere utstyr i et vanlig rom. Sterkt anbefalt!