Foto: Roy Ervin Solstad og Spendor

Engelske Spendor er en av de mange høyttalerfabrikantene hvor grunnleggeren har hatt bakgrunn som ingeniør hos BBC. I Spendor sitt tilfelle gjelder det Spencer Hughes som sammen med kona Dorothy etablerte Spendor Audio på slutten av 1960-tallet. Navnet er som du kanskje skjønner hentet fra fornavnene til ekteparet Hughes, og deres første høyttaler var den ikoniske BC1. I dag finner du høyttalerne til Spendor både hos profesjonelle studioer og hjemme hos musikkelskere og audiofile. Høyttalerne er delt i tre serier, Classic, D-serien og A-serien.

Sistnevnte er den rimeligste og består av stativhøyttaleren A1, senterhøyttalere A1C og de tre gulvstående modellene A2, A4 og A7. Der sistnevnte er toppmodellen. Alle høyttalerne i A-serien er imidlertid to-veiskonstruksjoner. Det betyr at de har ett element som spiller diskant og ett element som tar seg av resten.

Spendor A7

Den største høyttaleren skiller seg fra sine mindre søsken ved å være større og ha større bass- og mellomtoneelement. Mens minstemann av de gulvstående, A2, kun rager 73 cm over gulvet, er A7 tyve centimeter høyere og har et 18 cm i diameter stort bass- og mellomtoneelement mot bare 15 centimeter i A2. Diskanten i A7 er en 22 mm stor væskekjølt såkalt wide-surround dome-diskant. Den er beskyttet bak et metallgitter. Bak på høyttaleren finner man et enkelt par med kabelterminaler (biwiring eller biamping er derfor ikke mulig) og en rektangulær bassrefleksport nederst på kabinettet. spendorA7_001.jpg

Spendor har valgt å dele mellom diskant og bass/mellomtone på 3,7 kilohertz. Det gjør at store deler av musikken kommer fra bass/mellomtoneelementet. På et vanlig piano eller flygel med 88 tangenter vil kun den øverste av samtlige tangenter være over 3,7 kilohertz.

Følsomheten på høyttalerne oppgis til 88 desibel, men målinger bransjebladet Stereophile har foretatt viser at det er så godt som riktig med 87,1 desibel. Det finnes mer følsomme høyttalere, men Spendor A7 er uansett en enkel last for forsterkere, siden minimumsimpedansen aldri går under 6,1 Ohm. Spendor selv anbefaler forsterkereffekt fra 25 til 200 watt, så det er ikke veldig mange forsterkere som ikke passer A7 effektmessig. Jeg har forsøkt både rør og transistor på disse, og begge deler har fungert ypperlig.

Såpass små og lekre høyttalere er heller ikke vanskelige å plassere. Litt luft gjør seg imidlertid alltid, så jeg endte opp med å plassere dem omtrent 50 cm fra sidevegg og 75 cm fra frontveggen med litt vinkling inn mot lytteposisjon.

Lyden

For å si det med en gang: Dette er ekstremt imponerende høyttalere. De tegner opp et digert og presist lydbilde i alle retninger og har en pondus og fylde man finner vanskelig å tro for så små kabinetter. Spendor oppgir dem til å gå ned til 32 hertz. Det gjør de definitivt, men det er ikke snakk om noen bratt avrulling under 32 hertz i mitt lytterom i hvert fall. Opplevelsen av dypbass var til stede til fulle.
Selvsagt gir de ikke samme skyvet som mine PMC med 12-tommere, men det var likevel fantastisk morsomt å høre hvor mye trøkk Spendor har klart å få ut av så små høyttalere. Enten jeg spilte Rage Against The Machine eller Deadmau5 på naboklagelydnivå, så dundret A7 løs som det gjaldt livet. Selv på slikt volum var det overraskende tight og artikulert.mindre spendorA7_003.jpg

Mellomtonen var også gnistrende god og særlig da jeg koblet til rørforsterkeren fra Cayin tok jeg meg i å tenke at den kombinasjonen der kunne jeg slått meg fint til ro med. Da var det pur musikkmagi som rullet ut av høyttalerne. Høyttalerne svarer nemlig veldig godt på hva du putter foran dem, enten det er forsterkere eller signalkilder. De er nemlig så nøytral og transparente i lyden at forbedringer høres lett.

Den eneste lydmessige utfordringen jeg fant – bortsett fra om du absolutt skal ha flat bass ned til 20 hertz – var i diskanten. Ikke det at den var dårlig. Det var den langt ifra. Den er imidlertid litt kilen på hvor høyt du sitter. Å ha øre høyde særlig mer enn ti centimeter over diskanten vil jeg ikke anbefale. Da mister du luft og snert i toppen. Med høyttalere som kun er 83 cm høye, bør du med andre ord velge en lyttestol som ikke er altfor høy.

Følger du det enkle rådet, tror jeg du vanskelig kan trå feil med Spendor A7.

Konklusjon

Spendor A7 er en enkel last for forsterkeren din, er lekker, tar liten plass og spiller fenomenalt. Den spiller også mer og dypere bass en du skulle tro var mulig. Jeg falt pladask.