For tiden leverer Spotify i beste fall lyd med en bitrate på 320 kbps, og det holder ikke i konkurransen mot Tidal, Amazon og Qobus som raskt tiltrekker seg medlemmer som er opptatt av å ha den beste lyden tilgjengelig. Brukerne til Spotify, og artisentene som distribuerer musikken sin via tjenesten, har da også satt økt lydkvalitet på toppen av ønskelisten i spørreundersøkelser. Spotify HiFi kommer derfor med lyd i "CD-kvalitet" uten å egentlig spesifisere hvilket format de tenker å distribuere. Vi tenker at det blir 16bit/44,1 kHz slik det er på CD, men vi kan jo alltids håpe på 24/48. Det eneste vi vet er at formatet kommer til å være "lossless". Vi kan knapt vente, for det er ingen tvil om at Spotify har den beste appen og brukeropplevelsen. Tidal har også et Hi-Fi format (Flac) med oppløsninger på inntil CD-kvalitet, men kjører også Master hvor du med MQA-kompatibelt utstyr kan få 24bit/192kHz eller hele 9216 kbps. Apple Music kjører fortsatt på fattige 256 kbps.  

Hører du forskjell? 

Det har åpenbart med valg av musikk og hva slags type elektronikk som skal benyttes, og det virker ikke åpenbart fornuftig å betale ekstra penger for høyere kvalitet hvis det er en bærbar høyttaler som skal formidle musikken. Skal musikken overføres via Bluetooth er det heller ikke lett å se fornuften i å kjøre verken Tidal eller Spotify i noe annet enn i standard-modus. 
Har du derimot investert penger i både dyr elektronikk og rom, vil forskjellen i oppløsning bety noe for opplevelsen din (selv om noen også her er dundrende uenige). Forskjellen blir gjerne omtalt som at det spiller mer avslappet, du kan lytte til musikk over lengre tid uten å bli lyttetrett, lyden oppleves som mer naturlig og at opplevelsen av musikken er roligere og "stillere". 

Er du Roon-bruker er ikke dette sannsynligvis ikke noe for deg. Selv om Roon må ha sett dette komme er det ingen foreløpige meldinger om at Spotify blir å finne i deres programvare. Her kan det imidlertid skje mye, og vi venter også på at det endelig skjer noe med Qobus. De kjører allerede lossless og i HD-format, men det sies fortsatt ingen ting om Norge er på listen over land hvor tjenesten er tilgjengelig i nær fremtid. Kanskje de får opp farten nå? 

Mer fra Spotify

Det meldes også om at Spotify utvides til hele 80 nye markeder. Det burde bli et godt tilskudd til de allerede omtrent 350 millionene eksisterende brukerne. Spotify oppgir selv at de har rundt 150 millioner betalende abonnenter. 

På vårt forum "Stereo+ Hi-Fi og Hjemmekino" er debatten allerede godt i gang. Klikk her for å lese eller be om medlemsskap.