Det å spille Tidal HiRes er ikke like enkelt som det i utgangspunktet virket, og er helt avhengig av hva slags enhet eller programvare du benytter for å lytte til musikk. Målet til Tidal er helt sikkert å distansere seg fra MQA i tiden frem til det er klart hva som skjer med MQA Ltd. Det er fortsatt en mulighet for at de klarer å finne en ny finansiell partner, men foreløpig er det ikke noen definitive nyheter fra den kanten. Hva som skjer når det foreligger en avklaring er usikkert. Uansett hva som har vært meningen med byttet til Flac har Tidal skapt masse forventninger hos de som har gledet seg til å kunne velge mellom MQA og HiRes Flac, og en tilsvarende mengde misforståelser.

Her får du tilgang til HiRes Flac

Har du en mobiltelefon, en iPad eller en PC/Mac vil en oppdatering til siste versjon av Tidal-appen gi deg hires Flac som foretrukket høyoppløst musikkformat – hvis du velger «MAX» i innstillingene til den «offisielle» Tidal-appen. Hvis du ikke oppdaterer Tidal-appen, vil du fortsatt spille kun MQA. Low, high, max.png

«MAX» kan være både MQA og Hires Flac, men sistnevnte er det foretrukne formatet selv om innspillingen finnes i begge formater. Hvis det ikke finnes en hires Flac-utgave av innspillingen du vil spille, velger Tidal derfor MQA «som det nest beste valget». Utvalget av hires Flac-filer ser ellers ut til å være noenlunde det samme som i Qobuz.

Her får du ikke tilgang til HiRes Flac

Spiller du med Tidal Connect på streameren din, får du ikke tilgang til hires Flac – selv om du har oppdatert Tidal på telefonen, nettbrettet eller PC/Mac-en, og selv om du har valgt «Max» som avspillings-alternativ i Tidal-appen. Med Tidal Connect er det fortsatt MQA som gjelder hvis du ønsker å lytte til musikk i oppløsninger over CD-kvalitet.

Benytter du en enhet (for eksempel Bluesound Node) som har en Tidal API (Application Programming Interface) får du ikke tilgang til hires FLAC, men derimot fortsatt MQA. Det betyr at alle som benytter enheter hvor Tidal er innebygget i produktets egen kontroll-app, fortsatt er tilknyttet Tidal via den «gamle» strukturen og ikke ser de nye valgene Low, High og Max, men derimot de «gamle» valgene Normal, Høy, HiFi eller Master.

Det er et stort antall enheter med Tidal innebygget eller som kobler seg på Tidal via Chromecast. Vi antar også at mange eiere av produkter med Bluesound-moduler forgjeves har lett etter hires Flac-filer i Tidal de siste dagene.

Roon-brukere må foreløpig benytte Qobuz for å få tilgang til hires Flac. I Roon mangler Tidal av uforståelige årsaker støtte for hires Flac, og har kun tilgang til MQA fra Tidal - hvis du vil spille filer i høyere oppløsninger enn CD-kvalitet. Selv om Roon spiller av hires Flac fra Qobuz, gjøres det fortsatt ikke fra Tidal.

I alle enheter som har en Tidal API vil det komme oppdateringer for å kunne spille hires Flac senere i 2023, men det oppgis ikke noen eksakt dato.