Wattson Audio er fra Sveits og det tenkes åpenbart litt annerledes der i gården. Vi er vant med at enheter som iFI Stream og Primare NP5 er små, men denne streaming-bridgen er enda mindre, har kun det aller viktigste av utganger, og er tre ganger så dyr. Heldigvis kan det høres at den ikke befinner seg i budsjettklassen.

Denne enheten har fått navnet «Digital», noe som i denne sammenhengen betyr at den kun har digitale utganger, men produsenten har også en annen variant som har innebygget digitalkonverter og kun et enkelt sett med analoge utganger. De går for det enkel også der, altså.

Wattson_Audio_Emerson_Digital_Streamingb_emerson-digital.jpgAvansert - ikke stor

Det er nesten litt flaut å åpne noen av de 44cm store streamerne på markedet. På innsiden er det kun en strømforsyning og noen chiper, og solide mengder plass og luft. Men da får du gjerne også et display på kjøpet og et noe rikere utvalg med utganger.

Spørsmålet er om du behøver et display når du likevel spiller av via en mobiltelefon eller i Wattson Audio sitt tilfelle, også Roon. Er det noe behov for å sitte i sofaen og myse mot svært kompakt grafikk og tekst som enten har svært begrenset med informasjon eller er knøttliten og nesten uleselig. Kanskje ikke. Når det gjelder utstyret kunne åpenbart Wattson Audio utstyrt Emerson Digital med noe annet enn en AES-EBU-kontakt og en mer vanlig digital coax/RCA. Men på den annen side – hvor mange digitale utganger bruker du til vanlig? Jeg tipper at det kun er en, og det er tydeligvis det sveitserne hos Wattson Audio også har tenkt.

Strømforsyningen er forståelig nok ekstern, men de har ikke bare hengt på en billig kinesisk adapter. Likevel får jeg ikke helt bort følelsen av at dette er et område hvor det ligger noen muligheter for forbedringer. Derfor utstyrte jeg meg også med en S-Booster strømforsyning som jeg brukte til og fra i testen.

Selve kabinettet kan du kjøre over med en tank og den pulverlakkerte overflaten virker også temmelig robust.

Wattson Audio har heller ikke utstyrt enheten med Bluetooth eller WiFi. Her er det i enkelhetens navn kun kablet nettverk tilgjengelig. 

To separate klokker

Vanligvis er slike spillere utstyrt med en digital klokke, og så regnes det om mellom 44,1 (+ 88,2 og 176,4kHz) og 48Hz (+ 96 og 192kHz). Wattson benytter i stedet to separate klokker – en for hvert sett av samplingfrekvenser og har ingen variabel klokke eller synkroniseringsloop som regner om mellom 44.1 og 48kHz. Dette gir i seg selv meget lave verdier av fasestøy og jitter.

De to utgangene (coax og AES-EBU) har også hver sin modulator, og det er ifølge produsentene den eneste måten å gjøre det på hvis man vil tilpasse seg begge standardene uten å gjøre kompromisser.

Wattson Audio kobler seg lett til Tidal, Qobuz og internettradio via den meget velfungerende og intuitive appen, men er også Roon-ready. Sistnevnte gjør at den umiddelbart kommer opp som kilde i Roon-økosystemet og via Roon kan du også gjøre den første utpakkingen av MQA til 96kHz fra Tidal.Emerson digital.jpg

Bruk

At den kan brukes som en usynlig strømmespiller godt gjemt bort bak den vanlige elektronikken i stuesystemet ditt er en åpenbar mulighet, men størrelsen og brukervennligheten åpner også for bruk i høykvalitets multirom-systemer med en Emerson Digital koblet til en integrert forsterker med DAC eller aktive høyttalere med digital inngang. Spilleren kan også benyttes av UPnP-programvare som for eksempel mconnectHD som er et oversiktlig og brukervennlig program for iPhone/iPad. Det interessant er at uansett hvilken programvare du velger å benytte, dukker den opp i listen over spillbare enheter kjapt og helt uten problemer, og er dønn stabil.

Appen til Wattson Audio er god, og blir enda bedre med den kommende oppgraderingen som jeg har benyttet som Beta i denne testen (via Testflight). Den gjør ikke veldig mye forskjell, men fikser et par unødvendigheter som er i veien for funksjonaliteten.

Lyden

Med kun en digital utgang ville man kanskje anta at enheter som Primare NP5, iFi Audio Stream, Arcam ST60 og Wattson Audio Emerson Digital som er enheter jeg har hatt inne ganske nylig, skulle låte likt, men det gjør de ikke. Forskjellene er ikke kjempestore, men på et godt balansert og presist stereosystem er det klare hørbare forskjeller som avgjort kan være viktige for totalopplevelsen.

Emerson Digital avslører seg umiddelbart som en stille, presis og overraskende analogt klingende enhet. Dynamikken og presisjonen er også veldig god, og i sum blir dette en lydopplevelse som er rik på informasjon og detaljer, men samtidig lettflytende og snill mot øret. Det er åpenbart etter kun få minutters lytting at konstruktøren har god kontroll på den digitale signalflyten gjennom enheten, og det resulterer ikke bare i en god og engasjerende musikkopplevelse, men også en superpresis holografi med glimrende fokus på særlig stemmer og instrumenter i front av lydbildet. Den enkelheten vi ser i konstruksjon og fysisk tilstedeværelse preger absolutt ikke musikkopplevelsen. Den fargerike og svært detaljerte gjengivelsen kunne like godt kommet fra en hvilken som helst annen enhet i prisklassen under 20-25k. Det lønner seg tydeligvis å lage det enkelt. Nå er dette kanskje i overkant enkelt for noen kjøpere, og vi ser at den kan komme litt til kort i enkelte oppsett. Likevel er det ikke noen tvil om at den leverer lyd på gledelig høyt nivå.

Lyttingen er uanstrengt, og den spiller med en avslappende analog karakter som kun kan oppleves på virkelig bra utstyr. Det finnes knapt rimelige enheter som har det samme fraværet av støy og «digitalt knitter».Wattson app.PNG

Enheten tar for seg alle typer musikk med den samme stødigheten og oversikten, og er like overbevisende på mindre akustisk jazz-ensembler som den er på svære orkestre med kor attåt. Uansett hva du spiller er resultatet ryddig og kontrollert, og musikken har den samme uanstrengte, glatte og åpne lydkvaliteten. Det fordrer selvsagt at du har en skikkelig digitalkonverter (DAC), men uansett hva du nå enn velger i betalbare prisklasser kan du være sikker på at det ikke er streameren som er begrensende faktor.

Konklusjon

Hvis du klarer deg med kun en standard digital coax-utgang (den andre er AES-EBU), null Wi-Fi og Bluetooth, en enhet som absolutt ikke imponerer i hifi-racket og du allerede har en svært brukbar DAC et eller annet sted i systemet, er det all mulig grunn til å forsøke en Wattson Audio Emerson Digital.

Enkelheten går litt ut over fleksibilitet og allsidighet, men dette får du igjen i form av en brukervennlighet som overgår det aller meste vi har hatt inne av digitale produkter. Det eneste du behøver er å koble den til strøm og en nettverkskabel, og laste ned den gode appen. Vi hadde lyd på systemet etter 30sekunder. Tenk om alt var like brukervennlig og enkelt å sette opp!