I forrige utgave testet vi 702 S2 med godt resultat. Det er en flott og ganske staslig høyttaler. Den langt mindre høyttaleren 705 S2 har samme imponerende teknikk, men er for de som vil ha et velspillende og mer kompakt system i en litt mindre rom.
Den nye serien til B&W er veldig interessant, og den strekker seg fra de forholdsvis små 707S2, som enkelte sier er den mest imponerende høyttaleren i serien når pris og størrelse tas i betraktning. Serien slutter på 702 S2 som vi testet i forrige utgave, men kanskje det også kommer en 701S2 eller en 700 S2? Det hadde vært litt stilig!
Teknikk fra 800-serien
Det er selvsagt ikke de samme elementene som sitter i 800-serien vi finner igjen i 700-serien, og heller ikke den samme kvaliteten på kabinettene, men det er likevel mange likheter i både konsept, filter og elementer.
Diskanten har fått noen forsterkninger på viktige punkter sammenliknet med den utgående CM-serien. Det er fortsatt en aluminiumsdome i kjernen, men den er blitt forsterket med karbon. Et materiale vi kjenner som både ekstremt sterkt og samtidig veldig dødt. Membranen har fått et tynt lag av karbon og det er laget en ekstra ring av karbon som forsterker den innerste delen av membranen. Både mellomtonene og bassene i 700-serien har «arvet» Continuum-materialet B&W nylig benyttet i 800-serien. Det materialet er vevet på omtrent samme måte som de tidligere kevlar-membranene som ble benyttet både i woofere og i den etter hvert berømte FST-mellomtonen, men Continuum har større evne til å dempe og holde kontroll på uønskede resonanser. Det gir høyttaleren bedre detaljering, og du kan høre at elementene er «stillere» og dermed slipper gjennom mer informasjon.
Ikke så veldig kresne på utstyret
Hvordan forsterkeren din klinger er ikke veldig nøye, men den må være ryddig og detaljert for at kvalitetene høyttaleren har i den øvre mellomtonen og diskanten skal komme til sin rett. Høyttaleren er nemlig temmelig ubarmhjertig mot for eksempel rimelige hjemmekinoreivere. De blir for grå og for rufsete til at de klarer å hente ut potensialet til 702 S2. Se deg gjerne ut en forsterker i prisklassen fra 12-15.000.- og oppover. Her finnes det mye bra å velge blant, også fra Hi-Fi Klubbens egne merker. Både NAD og Denon fungerer glimrende, selv om kanskje NAD 368 eller 388 kanskje ville vært mitt valg. Selv benyttet jeg Electrocompaniet ECI6 og det fungerte helt glimrende.
Det er veldig enkelt å høre at dette er en høyttaler fra den samme serien som den langt større B&W 702 S2. Det høres først og fremst i den øvre delen av arbeidsområdet, hvor det til tross for at dette er en høyttaler uten FST-mellomtonen, faktisk låter ganske like. Det er litt mindre detaljert og åpent, omtrent som når du hører forskjellen mellom nye 804, og en av referansene våre blant stativhøyttalerne. Den feiende flotte 805 D3. Så har den selvsagt også et mindre fotavtrykk, mindre dypbass og noe mindre lydtrykk å vise seg frem med. Selv om den faktisk spiller overraskende høyt hvis du kobler til en skikkelig forsterker.
Som med 702 S2 har B&W skrudd seg frem til er altså ganske så allsidig. Jeg åpner med Kari Bremnes og hennes Byssan Lull. Det samme sporet jeg benyttet sist. Lyden overrasker positivt, og det er heller ingen umiddelbar følelse av å mangle bass. Likevel er det litt lettere og slankere. Nå er det vel ikke slik at de som kjøper seg en stativhøyttaler først og fremst er ute etter å gjengi den siste oktaven fra 40-20Hz med bravur, så det lar vi passere. Som med storebror 702 S2 er det en anelse varme i gjengivelsen som får Karis stemme til å bli litt ekstra innsmigrende. Den svært fargerike klangen er rik på detaljer og fokuset på stemmen er glimrende, og kanskje enda bedre enn på 702 S2! Du får litt og mister litt. For egen del er det perspektiv, romfølelse, fokus og klangegenskaper som først og fremst gjør en høyttaler interessant, og så er det selvsagt en bonus at den kan spille skikkelig dypbass og trykke til skikkelig. Men det er ingen mening å ha en høyttaler som basser skikkelig, og gir en ekstra dimensjon til hjemme-alene-festen, hvis det ikke er fullstendig orden fra 80Hz og oppover. Gåsehud, innsikt og emosjonelle musikk-opplevelser skapes i mellomtonen, og der scorer B&W 705 S2 veldig høyt.
Høyttaleren oppleves som sjeldent fri for farging, forvrengning og annet som kan forstyrre musikk-opplevelsen. Det gir en klar, åpen og gjennomsiktig lyd som er totalt umulig å ikke like. Det kan være du kanskje foretrekker en annen klangsignatur, men basiskvalitetene her er likevel nokså overbevisende.
Jeg spiller også den siste plate Leave me Breathlesse med Ane Brun en gang til, og fokuserer litt ekstra på spiret Show Me Heaven som fyller notatblokken min fra forrige gang. Kanskje mangler 705 S2 noe av den absolutte stillheten som FST-mellomtonen bidrar med i 702, men det går fortsatt ikke mange sekundene før et anfall av gåsehud treffer meg. Stemmen til Ane er spesiell, krevende og kompleks, men den blir tatt veldig godt vare på av denne høyttaleren.
Den rocker også
Rock´n´roll-alibiet denne gangen er Queen of the Stone Age sin The way you used to do fra skiva Villains. Der konkurrerer lyden fra flere lag med gitar med hverandre, men her blir de presist og klangriktig gjengitt, og ikke minst plassert akkurat dere de hører hjemme i lydbildet. Det samme gjelder stemmer til Mr.Homme. Den er fokusert og har godt med plass rundt seg. Et spor som blir ganske rotete på et par rimelige høyttaler løser seg plutselig opp i sine enkelte bestanddeler og blir lekkert plassert rundt i rommet foran deg.
Konklusjon
Jeg likte nye B&W 805 veldig godt, og det er lett å høre at denne høyttaleren stammer fra samme produksjonsbånd. 705 S2 er ikke en billigere måte å kjøpe seg lyden i 805, men den kommer nær nok på nesten alle områder. Den nye karbondiskanten er veldig god, men den superoppløsningen til diamantdiskanten til 805 har den selvsagt ikke, og 705 S2 virker heller ikke like stødig og kontant i den nedre delen av mellomtonen og i det øvre bassområdet. Likevel er det nær nok, og ikke minst billigere. Det gjelder ikke bare selve høyttaleren, men også elektronikken. 702 S2 er forbausende lite kresen, og vil gi deg et flott resultat uten at du går til innkjøp av highend-elektronikk. Noe som helt sikkert også har vært et av målene til B&W.