DB3D var bra, men hvor mye bedre blir det hvis man øker beløpet med ti høvdinger og kjøper DB2D. Du får en 11 kilo tyngre subwoofer og den vokser 7 centimeter i høyden og blir 6 cm dypere og bredere. Det høres ikke mye ut, men det går fra skyhøy WAF til litt mindre høy kone aksepteringsfaktor. Den lille vil nok gli smidigere over dørstokken.

Sub til folket

Mange lurer på hvem som trenger subwoofer? Mitt enkle svar er: Alle! Det finnes ikke en høyttalerløsning på kloden som ikke blir bedre med gode subber. Med ett unntak; aktive høyttalerløsninger som egentlig har subwoofer innebygget. Halvslappe kinosubwoofere med pesende bassport har gitt subber et dårlig rykte, men i dag får man dem i alle pris- og kvalitetsklasser. Hvis man kjøper Magicos gedigne Q7-høyttaler til over 3 millioner kroner, bør man fortsatt kjøpe to subwoofere, for eksempel et par Magico Q18, 260 kilo tunge subber med to 18 tommere og 6000 watt forsterkerkraft til en million kroner. Samme hvor gode høyttalere du har, vil du få bedre lyd med den rette subwooferen. Det er ikke for å få mer, men bedre bass. Det vil igjen føre til større rom i musikken og bedre mellomtone og diskant. Subwoofer er den mest kostnadseffektive måten å få bedre lyd på.

Flott kur mot romproblemer

Det er her DB2D kommer inn. 33 000 kroner er mye penger for en subwoofer, men har man brukt 200 000 kroner på B&Ws nye 802-høyttalere, er det ikke en helt tullete sum. Før man bruker over 30 000 kroner på nye kabler, en litt bedre digitalkonverter, en rådyr pick-up eller lignende, bør man prøve å koble på en sub. Med DB2D kan man bare plotte inn 802D på appen, så vil høyttaler og sub integreres perfekt. I tillegg vil man ha EQ på subben og dermed unngå flere romproblemer man har med vanlige høyttalere.

bowers-and-wilkins-db3d-satin-white-3d.jpgDB2Ds EQ løsning hvor man har en app på telefonen som gjør at hele innstillingen er herlig enkel og fungerer helt utmerket. Det får andre løsninger til å fremstå som håpløst gammeldagse. Pluss i margen fra Stereo+. Mine Audio Insight linjekilde-høyttalere trenger subwoofere og har lite futt under 100 Hz. Man skal vanligvis supplere med to gode subwoofere, men en DB2D fungerer helt utmerket. Jeg prøver de samme låtene som med DB3D, og jeg får totalt hakeslepp. Aldri har to tommer betydd så mye for lyden!

Victoria Tolstoy får enda mer vekt i stemmen, kontrabassen får mer kropp og rommet vokser. Med Vamps klassiker «Tir n`a Noir» blir det enda tydeligere. Det er slik gitaren og stemmen skal låte og når Vamp-gutta korer strekker lydbildet seg mye bredere og dypere. Det er ikke bare en liten forandring. Det er som å ha en helt ny høyttaler. Med James Blakes vibrerende dronebass gjør vondt i hele kroppen og det er nesten så lunsjen og middagen bytter plass i magen.

Frank Oceans «Super Rich Kids» går ikke dypere i bassen i forhold til DB3D, men rommet blir plutselig dypere og bredere. Det blir mer organisk lyd. Det er farlig nær min referanse til en fjerdedel av prisen. På Thundercat sitter bassen som et skudd rett i mellomgulvet. Herlig! Jeg merker at jeg slutter å lytte til de enkelte bestanddelene i musikken og bare nyter låt etter låt etter låt.

Kinosubwoofer?

Med film kommer skyvet og drønnet. Men dette er noe helt annen enn en vanlig kinosubwoofer. Det er mye mer kontroll, og det gjør det mye morsommere å se på film. Men selvfølgelig har den ikke helt samme kontroll helt ned som digre high end-subber. Jeg liker ikke denne subwooferen, jeg elsker den. Det er bare en grunn til at jeg ikke gir den toppkarakterer hele veien. Storebror DB1D får komme senere. 

Konklusjon

DB2D tilbyr ekstremt kontant bass og gir dine høyttalere mer romfølelse og bedre mellomtone og diskant. EQ-løsningen med app på telefonen er virkelig enkel og fungerer som den skal. Noen vil kanskje savne trøkket til en 18 tommer bass, men jeg synes det er et perfekt kompromiss mellom basskontroll og skyvet i bånn.