Små høyttalere synes jeg veldig ofte blir spinkle i sin higen etter å få superoppløst og meget kontrollert lyd ut av et par mindre, men ofte voldsomt flotte, kabinetter. I denne prisklassen forventer ikke noen seg highend-lyd, og konstruktøren kan koste på seg å gjøre et par veloverveide kompromisser.

En litt større høyttaler

Høyttaleren er fortsatt laget så rimelig det går an, og er ikke noe design-ikon. De benyttede materialene er heller ikke noe du føler for å stryke hånden over hver gang du passerer høyttalere, slik som ofte skjer når finish og treverk er av det edle slaget. Dette er en høyttaler hvor lyden må tale helt for seg selv – og det gjør den!  

6,5-tommer strekker seg ned til i underkant av 50Hz, og det er brukbar respons ned til 43-44Hz. Ikke noe dårlig resultat for en såpass liten høyttaler. Effektiviteten er oppgitt til 87dB, men jeg får ikke mer enn i underkant av 86db på viseren hos meg. Det er greit nok. Den er lett å drive, og kan kobles til enhver forsterker. Likevel er det litt overraskende hvor høyt i pris du gå med forsterkeren og fortsatt høre klare forbedringer i lyden. Det virker jo litt vilt å koble en forholdsvis dyr integrert forsterker på Elac B6, men her vanker det nok noen overraskelser hos de som gjør det. Jeg har spilt på NuPrime IDA 16 som nesten må betegnes som en budsjett-Devialet, mens som fortsatt dytter ut 200watt i hver kanal, Hegel H360 og for å ikke overdriver for mye, NAD3020D.

(Saken fortsetter under bildet )

EXPLODED.png

Lyden

Det er ikke mye som skiller diskanten og mellomtonen fra den mindre B5, men den lager et større lydbilde, har en ganske mye fetere bass, og spiller såpass dypt at du egentlig ikke savner bass. Klangen er innenfor det jeg vil kalle nøytralt, men med en bass som er en smule varm.

Lyden er veldig lett å like, den har gode allround-egenskaper, og den spiller godt på alt det er naturlig å koble til av forsterkere. Det mest overraskende er kanskje ikke bare selve lyden, men også hva som faktisk ikke er tilstede. Høyttaleren virker rolig og avslappende, og noen vil kanskje til og med kalle den stille. Roen og stillheten slipper frem masse detaljer og skaper engasjement. Dynamikken er god, og enda hakket bedre enn B5, og så er det selvsagt bassen, som er dypere og har et kraftig forbedret fundament. Detaljene den klarer å gjengi i bassen bringer også tanken til en del dyrere høyttalere. Den opplevde forskjellen mellom B5 og B6 føles som særdeles mye for den tusenlappen som er forskjellen i prisen per par. Nå må du gjerne fortsatt kjøpe en B5, for den er enklere å plassere inne i en bokhylle, og den sniker seg lettere unna. Har du bestemt deg for å plassere dine nye høyttalere på et par stativer, er det definitivt B6 du skal ha.

Konklusjon

Med et litt større kabinett, et basselement som er en smule større, og med en måte å spille på som har enda litt mer overskudd og dybde enn den litt mindre Debut B5, setter Debut B6 nok en ny standard for høyttalere under 5.000.- kroner. Andrew Jones har nok en gang laget et par bra høyttalere, men han har også gjort det til en særdeles gøyal opplevelse å spille musikk med utstyr i budsjettklassen. Det er jo slett ikke dagligdags!