Andrew Jones bør være kjent for alle som er opptatt av gode høyttalere. Det burde egentlig være nok å nevne de høyttalerne han lagde for supermerket TAD, men han har også vært involvert i et titalls andre høyttaler- prosjekter hos produsenter som Pioneer og KEF.

Debutanten

Så hva er egentlig dette for noe? Først og fremst er det en ganske kompakt og enkelt utseende høyttaler med helt vanlig bestykning. En 13cm bass med membran av aramid, og en 25 mm diskant med en egen sfærisk «waveguide» for å sikre kontrollert spredning og samtidig minske effekten av diffraksjonen du får fra firkantede kabinetter. Flere produsenter av tilsvarende høyttalere snakker snakker hele tiden om viktigheten av ekstremt enkle filtre, og her er de absolutt enkle. Et enkelt print, med noen få enkle komponenter er alt. Vi får se hvordan det slår ut. Hvis du vil ha mer info om konstruksjon og teknikk se her! Effektiviteten er fattige 85dB.

Lyden

Jeg skriver med vilje forholdsvis lite om selve konstruksjonen og mer om lyden, da denne er på et nivå som krever litt forklaring. Det er alltid slik med hifi-komponenter at prisen på produktet, utseendet og statusen har mye å si med hvordan vi til slutt oppfatter produktet. Når det gjelder Elac Debut 5 forventer man seg jo egentlig ikke noe som helst, annet enn at de, etter all «hypen» den siste tiden, er forventet å spille minst like godt som alle andre høyttalere til prisen. Så da kobler man dem opp med en dugelig forsterker (Hegel H360) og forsøker å finne ut hva slags potensiale de har. Og så er det tid for å bli en smule overrasket! Lyden er nemlig forbausende sammenhengende og detaljert. Overgangen mellom mellomtonen og diskant er uvanlig pen, og balansen mellom de to elementene er nær perfekt. Det er ingen ting som stikker seg ut, og alt er pakket godt inn i et homogent og veldig sammenhengende lydbilde. Det er også tydelig at Mr. Jones vet hva han er ute etter i forhold til lydsignatur. Høyttaleren har mer bass enn du tror, og den spiller med mer trykk og tyngde enn det man forventer seg. Den har også brukbar dynamikk, og bevarer kontrollen også etter selv ganske så brutale transienter. Likevel er det som står igjen dens imponerende omgang med detaljer, klangfarger og evnen til å spille med en slags avslappet naturlighet som gjør den veldig enkel å like. Den formidler de fleste typer musikk på B5+EXPLODED_300x200.pngen måte jeg knapt kan huske å ha hørt i nærheten av denne prisklassen, og den ville nok lurt mange til å tro den var langt dyrere spilt bak et forheng hvor dens ganske så enkle design og utseende ikke avslører hvor den hører hjemme. En høyttaler til fire tusen kroner skal heller ikke imponere når det gjelder fokus og perspektiv, men den åpenbarer en scene og et bilde av opptaksrommet som rett og slett er imponerende i prisklassen. Jeg spiller Byssan Lull med Kari Bremnes og får allerede i åpningen et klart inntrykk av tyngde og kontroll i åpningen av låta som er klart over forventet. Det er jo en liten fuglekasse det vi har med å gjøre, men for en fuglekasse! Når vokalen til Bremnes entrer lydbildet er det med så mye følelse for musikken og med en nydelig nærhet til stemmen. I tillegg er den godt fokusert og god plassert i lydbildet. Det samme skjedde med Røyksopp og deres helt nydelige You know I have to go. Den bød på helt nydelige og luftige stemmer og masse analogt synthkrydder. Skulle du finne på å lukke øynene kan du fort innbille deg at dette er et par høyttalere til langt flere penger.

Utenfor komfortsonen

Men vi kan jo ikke bare sitte å kose oss! Noe må det jo være denne høyttaleren har problemer med også? Med Bliss og deres Song for Olabi har vi klart begynt å kommer utenfor høyttalerens komfortsone. Den dype bassdronen tok ut energien og overlot lite ekstra til de mange lagene med perkusjon som knatrer i vei fra det øvre bassområdet og oppover. Som vanlig leser vi tester hvor man mener denne høyttaleren kan sammenliknes med høyttalere som koster det dobbelte, men seriøst. Da er vi i klassen til svært imponerende høyttalere som Dynaudio DM2/6, Dali Opticon2, B&W CM1 eller PSB Imagine B. Litt edruelighet er alltid av det gode!

Konklusjon

Så hvor bra er egentlig denne høyttaleren? Den gjør helt utrolige ting i forhold til prisen, overrasker positivt på omtrent alle områder, og er forholdsvis enkel å håndtere for forsterkeren slik at du kan koble sammen et imponerende system for godt under ti tusen kroner. Debut B5 er rett og slett et knallkjøp i denne prisklassen!