Verden går fremover, elektronikken utvikler seg og hvordan vi møblerer stua i 2017 likner ikke veldig mye på hvordan det så ut på 80 og 90-tallet. Da var det i hvert fall på grensen til grei å flytte inn et overfylt rack med elektronikk og kabler, og bruke noen kvadratmeter av stua til et par røslige gulvstående høyttalere. Nå er det annerledes. Nå er det minimalisme, rene flater og hjemmets interiørarkitekt har klarere oppfatninger om hvordan hjemmet skal fremstå enn noensinne i historien. Da er det ikke plass til store høyttalere, knapt en flatskjerm og i hvert fall ikke et uryddig rack med et skjærerede av et kabelkaos på baksiden.

Fremtidens Hi-Fi

Devialet Phantom har banet vei for en helt ny type hifi-produkter. Stilige aktive høyttalere med alt du behøver for å lage lyd i stua, uten å gå på altfor mange lydmessige kompromisser. Og det mest interessante. Devialet har skapt forståelse for at ting kan koste, og har banet veien for mange fremtidige høyttalerprosjekter lik KEF LS50 Wireless, men som vi foreløpig kun har hørt om eller så vidt sett bilder av.

Hva har KEF holdt på med?

KEF LS50 Wireless tar utgangspunkt i det samme kabinettet som den passive LS50, har det samme elementet, men har fått en solid innebygget forsterker, aktive delefiltre, en DSP du kan styre fra mobil-appen din, og et antall digitale og analoge innganger. Men jeg har likevel aldri hatt så mange kabler fra systemet mitt og inn til høyttaleren som nå. Wireless? Vel, ikke helt – hvis du da ikke klarer deg med overføring via Bluetooth eller Wi-Fi. De behøver strøm, de har en kontrollkabel mellom seg og vil du koble til en eksisterende analog kilde som for eksempel en platespiller og en streamer via den optiske inngangen, blir det noen kabler.

Velutstyrt høyttaler

KEF har tenkt, og kommer sikkert til å tenke litt til, for det er fortsatt litt å gå på når det gjelder funksjonalitet, men i mine øyne er KEF 50 Wireless mer fleksible og lettere å integrere med utstyr du har fra før, enn for eksempel Devialet Phantom. Og spør du meg har de også kommet lengre når det gjelder visse hifi-dyder. Nydelig oppløsning, flott evne til å gjengi detaljer og et romslig og ekstremt velordnet lydbilde som hører hjemme i mye høyere prisklasser enn dette. OK, så har den ikke bassen til Devialet Phantom, selv om den fortsatt er imponerende nok, men den klarer jeg meg uten når jeg får så mye av det andre. Og hvis vi ser bort fra den utenomjordiske bassen til Phantom, scorer KEF LS50 Wireless flere poeng hele veien – med unntak i området fra 40Hz og nedover.

Bassen og mellomtonen blir drevet av en 200watt forsterker, mens diskantens forsterker er på 30watt. Som vanlig benytter KEF et koaksialt element med diskanten montert i midten av bass/mellomtonen. Elementet er totalt på 13cm, og diskanten i midten har en diameter på 25mm.

ls50-wireless-input.jpgHvor dypt høyttaleren går er avhengig av innstillingene. Det er 3 forskjellige innstillinger av bassen i appen, og du kan få den til å bevege seg ned til ca. 45Hz med den nederste innstillingen. Men de har brukbar respons ned i underkant av 40Hz. Tar du med hjelpen du får fra rommet er det faktisk ikke noen mangel på bass, men jeg sitter og tenker på hvordan dette kunne blitt med et par mindre subwoofere. Diskanten strekker seg til nesten 50kHz.

En høyttaler som dette spiller ikke drønnende høyt, men med resten av familien ute på tur, og uten lokalt dyreliv i nærheten tenkte jeg at dette måtte testes ut. I rommet målte jeg 108dB, og det er faktisk ganske høyt.

På baksiden finner du en optisk inngang, en USB-type B og en analog RCA-inngang. I tillegg har du to trådløse muligheter. Bluetooth og Wi-Fi. Det er også en utgang til en subwoofer som kan konfigureres i appen.

Kontroll på alt

På innsiden av LS50 Wireless sitter det en avansert DSP. Den gir en del interessante muligheter. I appen kan du derfor sette avstand til vegg, om du har et livlig, moderat eller dødt rom og selvsagt hvor dypt du vil de skal spille, volumet i bassen og hvor mye diskant du ønsker deg. Dette er etter min mening veldig brukervennelig. I stedet for å lage innstillinger du må ha teknisk utdannelse for å forstå noe av, har KEF tatt jobben med å regne ut alle plasserings-parameterne for deg. Det er enkelt, det fungerer veldig godt, og er raskt å stille inn.

Det snakkes mye og lenge om å finne en vellykket kombinasjon av utstyr for å sette opp et vellykket stereosystem. Her har KEF gjort jobben for deg og valgt høyttalere, forsterkere og DAC-er, og det eneste du kan gjøre er å velge kilde. Det endelige resultatet kan dermed forutsies med litt større nøyaktighet enn vanlig. Og med DSP-en fikk vi et lydmessig resultat vi knapt hadde trodd var mulig i prisklassen. Dette låter helt utrolig imponerende! Selv om man skulle finne på å kjøpe et par LS50, koble de til en god forsterker og en brukbar DAC, ser jeg ikke noen særlig mulighet for å komme under kr. 30-35.000.- og da har du fortsatt ikke lydkvaliteten, det påkostede lydbildet til LS50 Wireless, plasseringskompensasjonen og de trådløse mulighetene.  

En Blade mini?

exploded view.pngSnart skal vi ta disse høyttalerne videre ved å koble til et par subwoofere. Vi tror ikke vi kan gi den fantastiske KEF Blade2 en kamp om pallen, men hvor bra kan det bli i forhold til pris? Elementet som sitter i LS50 har klare likheter med det som sitter i Blade2, men er selvsagt ikke av samme klasse. Men vi snakker om et par subwoofere i klassen rundt 10-15.000.- kroner stykket, og hele systemprisen havner kanskje på rundt 50.000.-  Med et par Blade2 snakker vi i hvert fall om 5 - 6 ganger så mye penger. Det tror jeg blir en ganske morsom øvelse!

Men lyden, da?

Med LS50 Wireless har jeg via appen jobbet meg frem til en balanse som er slik at jeg så vidt savner litt gnist på enkelte plater, men bonusen er at det kun er noen få innspillinger som blir for spisse eller for harde.

I appen finnes det nok å skru på for å få balansen riktig, og rikelig med muligheter for å rote seg litt bort. Derfor kan du velge mellom enkel og avansert i menyen. Den enkle er litt for enkel for å komme helt i mål, mens den avanserte muligheten gir gode muligheter for å tilpasse høyttaleren for plassering, rom og tonal balanse. Resultatet etter kun få minutter med prøving, er etter min mening overraskende vellykket. Høyttalere låter jo godt uansett hva du velger, men appens evne til å rydde opp og finne det riktige nivået i bassen er uvanlig nyttig.  

Før jeg i det hele tatt begynte å justere noe som helst, koblet jeg til en optisk kabel fra en Bluesound Node2, og spilte musikk. Etter min mening var resultatet temmelig oppsiktsvekkende allerede med en gang, og det skulle bli enda bedre!

Flott oppløsning og masse detaljer

Det er mye snakk om klangbalanse, og hva man liker når høyttalere blir diskutert. Det er mindre viktig her, i og med at klangbalansen i aller høyeste grad kan manipuleres på en ganske omfattende måte. Det er vel til og med slik at to eiere med LS50 Wireless kan ha to helt forskjellige opplevelser av høyttaleren hjemme, forskjellige innstillinger tilpasset hans egen musikalske preferanser.

Uansett klang spiller høyttaleren luftig og oppløst, med nydelig opptegning av instrumenter og stemmer, med flottere dynamikk enn det jeg trodde var mulig i prisklassen, og med en bass du knapt tror kommer ut av et såpass lite element.

Fra bunnen og opp er det kontroll og presisjon som gjelder og du får en veldig god følelse av fart, fremdrift og rytmisk driv. Helt fra de virkelig store begivenhetene og ned til de aller minste bevegelsene i håndholdt perkusjon.

Fantastisk holografi

kef_ls50_wireless.jpgSelv om vi ser helt bort fra hvordan de låter og hvordan de brukes, er holografien og lydbildets 3D-informasjon helt i aller ypperste klasse. Og da snakker jeg sammenliknet med høyttalere som koster fryktelig mye mer. Det er vel nesten bare hjemme hos Roy og med hans Audiovector RS6 jeg har fått en tilsvarende følelse av fokus, rom og holografi. KEF LS50 forsvinner også fullstendig i lydbildet, og gir ikke fra seg en eneste lyd som hjelper øret til å finne ut hvor de står plassert.

Vi har opplevd dette tidligere med koaks-elementer, men at det skulle være tilgjengelig i denne prisklassen er utrolig morsomt. Kanskje du med et oppsett også kunne få det til med de passive LS50, men de har jeg hatt hjemme, og endte opp med fryktelig dyre forsterkere før de stod frem med tilsvarende pondus og musikalsk presisjon som Wireless-modellen.

Konklusjon

Jeg har sjelden hørt så mye musikk som de siste ukene, og da snakker jeg ikke om den musikk jeg hører i testsammenheng. Nei, da! Jeg har funnet frem gamle plater, klassikere som jeg trodde var ferdigspilt, men som jeg har hatt fornyet glede av å lytte til. Og det jeg kanskje har satt aller mest pris på underveis er høyttalerens fleksibilitet og evne til å spille absolutt alle typer musikk med like stor overbevisning.