Sonos har på egenhånd skapt en egen produktkategori med sine streaminghøyttalere som har brukervennlighet som sitt største fokus. Med en slik eventyrlig suksess er det mange som etter hvert har kastet seg på denne bølgen for å prøve å ri på den samme bølgen.  

Musaic

Musaic ble startet opp så sent som i 2014 av Matthew Bramble. Han har over 25 års erfaring fra Cambridge Audio, de ti siste som teknisk direktør, så han er definitivt ingen novise innen lyd.  Mot slutten av 2013 tok Matthew steget og satset på å komme opp med et innovativt nytt lydsystem som kombinerte multirom musikk-streaming med smarte styringsløsninger for hjemmet.

De første produktene

De produktene vi har fått inn er de trådløse musikkspillerne MP5 og MP10. Sammenlign dem gjerne med Sonos Play 3 og Play 5 så skjønner dere tegningen. Designen er gjennomført med utstrakt bruk av aluminium, et byggemateriale som er tidløst, moderne og ikke minst er det solid. I tillegg til aluminium har enhetene en topplate i sort glass/plast som inneholder alle touchknappene. For vår del gjør det ingenting at fjernkontrollen er droppet. Alt man trenger å styre gjør man uansett ved hjelp av Musaic Appen.

Fulltone

MP10 har 2 diskant/mellomtoneelementer på 4,5 centimeter og har i tillegg en dedikert bassenhet på 9 centimeter. MP10 levere også ganske mye effekt med sine totalt 60 watt.

Nogo attåt

Som vi så vidt nevnte litt lengre opp har MP10 en innebygget ting som vi aldri tidligere har sett på en slik enhet. En av tingene som skiller enheten fra andre konkurrenter er at den er klare for ”Internet Of Things”. Det betyr at alle ting som er koblet opp mot hjemmenettverket/internett kan styres. Her er mulighetene enorme!  

Musaic MP5 & MP10 3Q black wide.jpgBildet viser MP10 sammen med den litt mindre MP5

Enkel tilkobling

Enhetene lager sitt eget nett som du finner når du søker etter wifi-nett. Du velger da spilleren og kommer rett inn i en enkelt meny hvor spilleren gis navn og legger inn passordet til det nettverket spilleren skal benytte. Når det er gjort laster du rett og slett bare ned Musaic appen fra App store eller Google Play og så er du klare til dyst.

Velbalansert og åpent

Vi trenger ikke høre mange sekundene på MP10 for å skjønne at de som har konstruert denne enheten har gjort leksen sin. Lyden er åpen med et fint overskudd, og den spiller dypt! Ta for eksempel en sang som Limit your love med James Blake. Denne låta har noen realt dype toner som jeg nærmest trodde denne enheten ville forbigå i stillhet. Der tok jeg feil! Her er det bass, og et flott fundament, men ikke av den typen som skal vise seg frem hele tiden. Balansen er nemlig flott og det er ingenting som stikker seg frem.

Selv om MP10 ikke er en veldig stor enhet, makter den å gi en flott bredde på lydbildet. Spredningen sitter også godt, så det er ikke kritisk å sitte rett foran for å få god lyd.

Mellomtone og diskant henger flott sammen med bassen og gir oss en helhetlig lydopplevelse. Det gjør det behagelig å lytte til, og man føler man får en fin musikalsk opplevelse. Enhetene tåler også at man drar på litt med volumet uten å protestere.

Vi bruker Spotify som kilde. Her er det innebygget Spotify Connect, så man kan spille musikken direkte fra appen til Spotify. Støtte for Tidal vil også komme. Har man musikk lagret på NAS eller lignende enheter, kan Musaic også spille av dette. De støtter også filer opptil 24bit/192kHz. Vi blir derfor ikke overrasket om man også ville kunne få MQA på denne enheten på et senere tidspunkt.

Har man flere enheter kan disse kobles sammen ved hjelp av appen. Man velger enkelt hvilke enheter som skal spille samtidig så får man den samme musikken i de høyttalerne man har valgt.

Konklusjon

Musaic er et nytt og spennende merke som imponerer med en lyd som både er velbalansert og åpen. At de i tillegg også har tenkt tanken om å legge inn kontroll over smarte enheter som Philips Hue, er en snedig og fremtidsrettet tanke. Musaic gleder vi oss til å følge med på fremover.