I filmen åpner i full fart med våre helter på vikende front. The First Order har overtaket på prinsesse Leias opprørshær. De trenger øyeblikkelig hjelp. Så Rey drar til planeten for å overbevise Luke Skywalker til igjen å slutte seg til motstandsbevegelsen. Men den aldrende mesteren mener jediordenen ikke kan fortsette og må dø ut. Så han nekter å trene opp Rey. Grunnen er åpenbar: Han trente opp Kylo Ren som gir over til den mørke siden. Derfor frykter han hva som skal skje.Star Wars The last jedi

Legenden tilbake

Mark Hamill var ekstremt skeptisk til at den tidligere så optimistisk Luke nå er blitt en bitter, gammel mann, men hans rolletolkning er forrykende. Hamill som aldri fikk noen karriere etter den første triologien viser seg som en dyktig karakterskuespiller i denne filmen. Jeg savner humoren til Harrison Ford fra forrige film, men når jeg så den nye filmen om igjen på 4K UHD-blu ray forsto jeg at den hadde en dybde jeg savnet i «The Force Awakens». 

Likevel må jeg understreke at dette ikke er et sakte drama. Her er action og moro nok til ikke å være noen kjedelig affære. Her får vi tilbake den kjente og kjære Star Wars-følelsen fra gamle dager. Et must i samlingen.

Referansebilde

Det er ikke gedigen forskjell på 4K UHD-utgaven og den vanlige blu ray-filmen: Rett og slett fordi den vanlig HD-varianten er så gnistrende god. Perfekt fargebalanse, ultraskarpe, men også naturlige bilder på vakre locations og absolutt ingen rykking i panoreringer. Regissør Johnson prøver å skape mest mulig uten bruk av digitale effekter og det merkes godt. Digitale effekter har en tendens til å gi litt kunstige bilder som mister den naturlige skarpheten og dybden. 

Hele filmen er redigert i 4K og det gir ekstra skarpe detaljer i UHD-utgaven. Filmen byr også på 12-bit Dolby Vision, men det fikk jeg ikke prøvd ut fordi min Sony UHD-spiller ikke kan vise det formatet. Star Wars 4.jpgMen vanlig HDR 10 gir også fenomenale HDR-bilder. Filmen har så mange scener med skarpe kontraster og lysende bakgrunner at bildene virkelig blender. Svartnivået er også imponerende.

Disney-filmen har fått kjeft for dårlig lyd på sine blu ray-utgaver (sist «Thor Ragnarok»), men her har de skjerpet seg. Det mest imponerende er ikke de dundrende effektene som tar i bruk subbene på en utmerket måte, men derimot atmosfærelyden som tar deg rett inn i handlingen til enhver tid. Her har man virkelig jobbet med alle detaljer.

Skoleeksempel 

Star Wars-filmene viser andre produsenter hvordan de skal lage bakom-filmer. Her er en en og en halv times dokumentar som følger regissør Johnsson hele veien gjennom prosessen. Fra han caster og har prøver med skuespillerne til premièren og dommen fra kritikerne. Det er som å få en gratis film på kjøpet. 

Så det er bare å kjøpe inn nok popcorn. Det blir en svært lang og underholdende kveld foran skjermen.