Jeg har tidligere hatt et par Argon aktive høyttalere hjemme som fikk prøve seg på litt forskjellige oppgaver. De fikk kjørt seg på musikk, TV-lyd og også som aktive monitorer i hjemmestudioet. Da tidligere modellen var forholdsvis enkelt konstruert og selv om lyden var imponerende til prisen er det vanskelig å komme fra at det var benyttet ganske enkle løsninger. Nå både ser og høres det langt bedre ut. 

Argon Audio Forte A5

Skal du ha en aktiv høyttaler i butikk-sortimentet er det liten mening å ikke tilby trådløs tilkobling. Det har Argon forstått og utstyrt Forte A5 med Bluetooth som også har støtte for aptX. Har du det på datamaskinen eller mobilen din får du den hittil beste lyden Bluetooth-systemet kan tilby. Høyttaleren har også optisk digital inngang som er perfekt for tilkobling til de aller fleste TV-er, men de har også to vanlige analoge innganger hvor en av disse er for en platespiller (MM). Dette gjør høyttaleren brukbar i mange forskjellige oppsett og har du et par slike stående på hver side av TV-en har du et komplett TV- og musikk-system til en hyggelig pris. Ikke tar det mye plass heller. Høyttalerne har bassport på baksiden, og de behøver så vidt litt luft bak seg for at bassen ikke skal komme ut av balanse. Kliner du høyttalerne inntil veggen bak låter det litt for tungt og tregt, men det løser seg med 10-15cm avstand fra høyttalerens bakvegg og til veggen bak. Det er problemfritt å plassere den på en hylle, men et lite tips er å legge noen små gummiføtter eller liknende mellom høyttaleren og underlaget. Det er en billig og enkel metode for å få enda litt bedre lyd. 

Noen kabler må du likevel ha

Forsterkerne er på 2x80watt, og denne forsterkeren pluss all nødvendig elektronikk sitter i den ene høyttaleren, og så brukes det en dedikert høyttalerkabel mellom de to høyttalerne. Det er dermed bare den ene høyttaleren som behøver strøm tilkoblet og så lenge de ikke blir brukt 4 separate forsterkere snakker vi heller ikke om en høyttaler som har elektroniske delefiltre. Nå er ikke det unik i prisklassen. Argon forte A5 backDu finner blant annet den samme løsningen i for eksempel Klipsch sine aktive høyttalere i budsjettklassen. Dette er en enkel, rimelig og brukervennlig løsning, og en enkel kabel mellom høyttalerne klarer du sikkert å skjule. Vil du ha det mer moro når du ser film kan høyttalerne kobles til en subwoofer etter eget valg. Det vil nesten uansett kvalitet på subwooferen gi et godt tilskudd i den dypeste enden av bassen. Da har du plutselig et betydelig system for all filmbruk og et potensielt dårlig forhold til eventuelle naboer! Det går faktisk an å se på film og ha det skikkelig moro helt uten en masse høyttalere stående rundt i stua. Hjemmekino kan være så mangt. 

Fin TV-lyd

Skal du ha god TV-lyd er de lett å tenke lydplanke, men det er ofte en krykkeløsning hvor du får en smal lydplanke med små elementer og ganske høy forvrengning når volumet øker. En lydplanke er heller ikke spesielt velegnet til musikk før de koster vesentlig mer enn disse Argon-høyttalerne. Rimelige lydplanker er gjerne giret i retning av TV og film, og for å virke mest mulig imponerende. Fokuset er ikke troverdighet og god balanse.

Argon Forte 5A spiller med bra tyngde og er detaljerte nok til at stemmer og dialog kommer tydelig frem. De tåler også bra med volum, og du skal lete lenge hvis du vil ha den samme lyden i en lydplanke til noenlunde identisk pris. Dynamikken til Forte A5 er ganske imponerende til prisen, og det smeller godt uten at det blir for påtrengende eller hardt, og de holder helt brukbar orden på selv ganske hektiske lydspor med mye informasjon og et ganske pålesset musikkspor. Dette er faktisk ganske mye more for pengene!

Praktiske musikkgjengivere

Det er lett å få disse høyttalerne til å spille. Kobler du til noe med kabel får du selvsagt lyden umiddelbart, men de er også enkle å koble til trådløst. De kommer kjapt opp på lista over mulige BT-enheter på mobiltelefonen, og de kobler seg raskt og enkelt til. Da kan du spille av alt mulig innhold du har liggende på mobilen eller PC/Mac-en din, eller fra en hvilken som helst musikk-tjeneste som Tidal eller Spotify. Jeg kobler til en CD-spiller via den optiske inngangen, og en enkel platespiller, men sjekker først ut lydkvaliteten via den trådløse tilkoblingen. Med musikk fra Tidal spiller det egentlig ganske fint, og Argon har klart å få god balanse fra bunn til topp. Det er heller ikke noe bestemt område som skiller seg negativt ut, slik rimelige høyttalere kan ha lett for å gjøre. Diskanten spiller med mye detaljer, og den er godt integrert med mellomtonen. Bassen sliter litt helt i bunnen, men den klarer å være ganske så rytmisk og stram så lenge volumet ikke blir høyt og du ikke spiller musikk med mye og tung bass. Bassen sliter ennå litt mer hvis de blir plassert for nær veggen. Da blåser den seg litt opp og skaper et litt tungt lydbilde som mister spensten og kontrollen. Med musikk fra CD strammer det seg faktisk opp, og lyden blir også litt mer gjennomsiktig og åpen. 

Jeg spiller alt fra tyngre metall til lett pop fra samtlige lydkilder, og jeg kan for en ganske skyld ikke si at høyttaleren favoriserer den ene musikksjangeren for noe annet. Det eneste høyttaleren ikke får helt plass til på innsiden er større symfoniske innspillinger med mye dynamisk kontrast. Selv om dette egentlig fungerer helt greit på filmens lydspor, er man i et litt annet modus når man lytter til musikk, og er mer opptatt av naturlighet og troverdighet. Selv om høyttalerne takler et overraskende bredt musikkprogram, viser de frem sine aller beste egenskaper når den får spille musikk med et fåtall musikere og gjerne med mye innslag av akustiske instrumenter. I mellomtonen er den på sitt beste imponerende god så lenge den ikke blir hardt presset, og det viser den på alle typer musikk. Et spor som låter forbausende fint er The man with the long black coat med Bob Dylan. Det sporet har mye stemme, mye klang rundt instrumentene, og lydbildet er stort og imponerende. Her gjør høyttalerne en god jobb og kanskje nyter høyttaleren også godt av at lyden på innspillingen er en liten smule lys. Resultatet er uansett overraskende friskt og spenstig. 

Konklusjon 

Hva skal man egentlig forvente av et par høyttalere som dette? Med alt du behøver av elektronikk og forsterkere, og et par forholdsvis elegante høyttalerkabinetter pakket inn i prisen, vil vel hifi-egenskapene være ganske begrensede? Det låter heller ikke som mange penger, men Argon har klart å skru til en bra balanse og det er nok informasjon og detaljer til at dette blir en veldig brukbar musikkopplevelse som imponerer til prisen.