Man skulle tro det ikke er så veldig mange måter å lage et par fornuftig lydende hodetelefoner, men går man litt grundigere til verks ser man fort at absolutt alle har sin egen måte å tenke konstruksjon, materialer og teknologier. Audeze er inn et hyggelig antall nye patenter i LCD-1 for å nå det uttalte målet om å gjengi et kraftfullt lydbilde med meget høy presisjon, stor åpenhet og lav forvrengning

Helt åpne magnestater

Har du tenkt å kjøpe et par hodetelefoner for å sitte i absolutt ro og spille musikk uten å forstyrre familien i sofaen rundt deg, er ikke disse modellene noe for deg. Audeze LCD-1 er en helt åpen konstruksjon, og den spiller like mye lyd ut i rommet som det den sender i retning av ørene dine. Noen sverger på at dette er den eneste måten å lage virkelig gode hodetelefoner, men det finnes gode lukkede modeller som også fungerer meget godt hvis du vil spille akkurat den musikken du ønsker, og også så høyt du vil, uten å forstyrre de rundt deg. Audeze LCD 1 inside.jpg

Du hører selvsagt også nesten alt som skjer rundt deg, da de demper minimalt av lyden i rommet du oppholder deg i. Hemmeligheten med LCD-1 er selve elementet, og hvordan dette drives. En supertynn membran som faktisk kun er 0,5 mikron tykk drives av en magnet på hver side av elementet. På den samme måten som en del panelhøyttalere lages, men i miniformat. For å gi et lite bilde av tykkelsen på membranen: Tar du en av de røde blodlegemene i kroppen din og måler den, er den ca 5 mikron, eller ti ganger så tykk. Membranen veier derfor omtrent ingenting. Noe som er en absolutt nødvendighet. Med kun et litt tyngre membran ville magnetene blitt voldsomt mye større, og hodetelefonen umulig å konstruere. 

Membranen er 90cm høy og drives av et sett magneter som Audeze kaller Fluxor, og som er magneter som produserer et magnetfelt med høy fluxtetthet, eller omtrent det dobbelte av dagens beste neodymmagneter. LCD-1 er oppgitt til å spille ned til 10Hz mens øvre grensefrekvens for diskanten er 50KHz. Det sikrer at det ikke er alvorlige oppbrytninger i membranen i det normale lytteområdet mellom 20Hz og 20KHz. LCD-1 kan også spille ganske høyt. Har du en hodetelefonforsterker med mye gain, kan de spille hele 120dB. Det er litt over helsedirektoratets anbefalte volum, og kan faktisk skade hørselen din i løpet av noen timer. Forsiktighet anbefales.  

Impedansen er kun 16ohm, og betyr at de faktisk kan kobles til en mobiltelefon med helt OK resultat, selv om de aller beste resultatene fortsatt kommer fra en ekstern hodetelefon-forsterker. Vi har et par modeller fra iFI Audio som fungerer godt, men fikk også Audioquest Dragonfly Cobalt til å fungere godt.  Hvis det er et poeng, er Audeze LCD-1 både konstruert og satt sammen i USA. audeze_lcd-1.jpg

Lett konstruksjon 

Audeze LCD-1 er veldig lette. De veier kun 250gram og det er i den nedre vektklassen for hodetelefoner. Det gjør at de er komfortable å ha på hodet, og med myke og gode øreputer av ekte lammeskinn er heller ikke presset mot øret særlig plagsomt, selv om du sitter og lytter i flere timer uten pause. De blir heller ikke sørlig klamme eller fuktige mot huden. Veldig bra! Bøylen over hodet er også godt polstret slik at du unngår den berømte bulken midt oppe på hodet, som dessverre er mer vanlig enn uvanlig på litt store hodetelefoner. 

Et par hodetelefoner ønsker man kanskje å ta med seg på kontoret, på landstedet eller hytta, eller når man av forskjellige årsaker overnatter på hotell. Til den bruken følger det med et hendig oppbevaringsetui som er ganske kompakt takket være at LCD-kan foldes helt sammen. Kabelen er avtakbar og av god kvalitet. Audeze har også passet på at det er minimalt med gnisselyder som blir overført fra kabelen til øreklokken. 

Meget åpen og detaljert

Lyden i LCD-1 er veldig åpen og luftig, og det er voldsomme mengder informasjon i forhold til prisklassen vi snakker om. Den informasjonen blir presentert uten at de oppleves skarpe eller harde, og den tar opp klangbalansen til kilde og forsterker heller enn å ha noen form for egenlyd. 

Jeg ble litt overrasket over hvor store forskjeller det er på lyden fra forskjellige enheter, og det er helt tydelig at hodetelefonen er for god til å kobles til en PC/Mac eller en mobiltelefon, uten tilleggselektronikk. Du når rett og slett ikke mer enn en brøkdel av potensialet hvis kilde/forsterker ikke er på et bra nivå. 

Bassen er dyp og kontrollert, og i bra balanse med resten av lydbilde. Det er vel omtrent som forventet når hodetelefonen også er ment benyttet i profesjonell sammenheng. Likevel blir jeg imponert over hvor tydelig, klart og presist den spiller selv om bassen er i ferd med å forsvinne helt ned i den dypeste kjelleren. 

Den store opplevelsen får du likevel i mellomtone og diskant. Det er utrolig gjennomsiktig, dynamikken er veldig bra, og jeg har hodetelefoner liggende hjemme som strekker seg godt over titusenlappen i pris, uten at de trenger dypere inn i musikken. audeze lcd-1 foldet.jpg

Lydbildet er stort, og du har aldri følelsen av at lyden blir produsert av en kilde som sitter i umiddelbar nærhet av ørene. Stemmer og instrumenter opptrer selvsagt midt inne i hodet, men det er bare slik det er. 

Jeg spiller litt forskjellig musikk, og får de aller beste opplevelsene med musikk som ikke er for tettpakket og komplisert med masse musikere på scenen eller i opptaktsrommet. Mindre ensembler, enten akustiske eller elektroniske og gjerne med et fremtredende soloinstrument eller en stemme, kommer svært nær grensen for det magiske, og er en ganske hypnotisk opplevelse når innspilling og elektronikk spiller godt sammen. 

Konklusjon 

Dette er hodetelefonenes svar på Martin Logan eller Magnepan, og har noe av den samme umiddelbarheten i transient-responsen med et meget åpent og luftig lydbilde. Ser vi på alternative modeller i omtrent samme prisklasse er det ikke mange, om noen, som leverer den samme totalopplevelsen.