Hodetelefoner skal dekke mange behøv. De skal spille godt, de skal være komfortable å ha på hodet, og hvis de først har støyreduksjon bør den helst være meget god. Det er den ikke alltid. Den kretsen som tar bort støyen har lett for å suse, noen tar kun bort støy i et begrenset område og noen tar bort mye konstant støy for eksempel i en flykabin, men ligger det en relativt ny verdensborger på setet bak som er åpenbart misfornøyd med mattilgangen, er de fleste støyreduserende hødetelefoner sjanseløse. Hva så med Sony MDR-1000X? 

Gode materialer 

Det er benyttet gode materialer, selv om de ikke har luksuspreget som enkelte modeller på markedet har, men putene er behagelige og sitter godt på ørene. Det er også benyttet en pute på undersiden for å dempe trykket mot hodet (selv om det ødelegger sveisen). På oversiden av bøyen er det metall og i festet av klokkene er det benyttet plast. Hodetelefonene kommer i et hendig etui som beskytter dem når de er slått sammen. Du kan benytte hodetelefonene trådløst med bluetooth, eller med kabel ( som også i dette tilfellet spiller litt bedre ) I begge tilfellene kan du velge om du vil ha støyreduksjonen på eller av. 

sony1000X_folded.jpg

 

 

Hva er støyreduksjon?

Enkelt forklart benyttes det mikrofoner til å fange opp lyden på utsiden og sende det i motfase gjennom klokkene på innsiden. På den måten kanselleres støyen før den når øret ditt. Dette krever aktiv elektronikk i hodetelefonene og en batteripakke som lades opp. I vanlig bruk er det nok å lade omtrent en gang i uken. Den aktive elektonikken kan også benyttes til å finjustere lyden i hodetelefonene. 

Bra lyd 

Jeg må innrømme at jeg liker lyden til Sony MDR 1000X. Den er detaljert og raffinert, og den spiller kontrollert og stramt i bassen uten å bli for tynn. Bassen er også bra balansert slik at den ikke dominerer lydopplevelsen. Stemmen til Leonard Cohen i You want it darker blir passe stor, veldig detaljert og det er et lettflytende og behagelig lydbilde som settes opp. Kanskje er det litt forsiktig, men over tid er dette klart å foretrekke fremfor det motsatte, som selv på kortere turer med bussen til byen blir slitsom og oppjagende. De har et ganske stort og romslig lydbilde, og lyden er svært naturlig og troverdig. Det er ikke så ofte at hodetelefoner med støyreduksjon og Bluetooth også kan brukes i godstolen hjemme, men for de fleste vil det nok ikke være noen grunn til å kjøpe seg mer enn en hodetelefon. 

mdr-1000x_etui.jpgOg så er det selvsagt støyreduksjonen. Den er musestille, helt uten antydning til susing, og den gir deg et kullsort rom å lytte til musikken. Det gjør at detaljer og nyanser i musikken kommer nesten skremmende nær. Det kommer en del hodetelefoner innom redaksjonen over tid med støyreduksjon, men her tror jeg faktisk Sony har fått det skikkelig til, og setter til og med markedslederen Bose ettertrykkelig på plass. Hadde de i tillegg klart å få bort at vibrasjoner i bøylen forplanter seg i klokkene hadde dette vært perfekt.

Og så må vi jo nevne at sidemannen på flyet eller bussen høyst sannsynlig ikke vil plages av musikken du spiller. De slipper nemlig ut særdeles lite til omgivelsene. 

Konklusjon 

Skal du ha et par hodetelefoner til flyturen, trikken og bussen inn til jobben, er dette et flott valg. Kanskje til og med det aller beste akkurat nå. Du finner hodetelefoner som låter like bra til prisen, og til og med bedre, men så var det dette med støyreduksjonen. Den gjør bussturen, reisen med toget, eller flyturen til en helt annen opplevelse. Du kommer uthvilt og avslappet til kontoret eller møtet ditt, og har hatt en flott musikkopplevelse underveis. Det er ikke mulig å kreve med enn det, og vi gir MDR-1000X vår klare anbefaling!