Her om dagen ble jeg invitert ned til importøren Multirom for en demo av den nye nettverkspilleren ND555. Det var en lydopplevelse av den sjeldne typen med en musikalitet og evne til å hente frem detaljer som var helt fantastisk. Kan den nye Naim MD5 til en brøkdel av prisen gi noe av den samme musikkopplevelsen?

Tekst: Håvard Holmedal (haavard@stereopluss.no)

For en stund siden bestemte jeg meg for å legge de aller fleste CD-platene mine i et antall flyttekasser i kjelleren. Fra nå av skulle det meste av musikken min komme fra en nettverkspiller. Likevel dukket sølvskivene opp rett som det var når det var tid for å teste elektronikk og høyttalere. Er siste generasjon nettverkspillere så gode at CD-platene endelig forblir liggende i kjelleren? 

Nettverksspillerne tar over

De som følger med på salgsstatistikkene har sett det lenge. CD-spillerne har falt fra å selge litt til omtrent ingen ting det siste året. Det vi kjøper er platespillere og tilhørende vinyl, og produkter som kan spille av fra musikktjenester som Tidal og Spotify.  

Bra utstyr

Det er litt av hvert av nyttige fasiliteter bygget inn i ND5 XS 2 som gir mulighet til å strømme musikk på flere forskjellige måter. Du får HD-versjonen av Bluetooth (aptX HD) som markerer den endelige avskjeden med dårlig lyd mellom Bluetooth-enheter. Riktignok kun hvis enheten din kan sende HD-lyd over Bluetooth, men du kan også sende lyd til ND5 med AirPlay. For å være på den sikre siden har Naim også utstyrt den med Chromecast for å sikre at du også kan bruke den til multirom. Du finner også Spotify Connect og Tidal, og enheten er Roon Ready. Har du mye filer på en ekstern harddisk eller to, tar ND5 XS også seg av avspillingen av disse, og gjør dette i oppløsninger opp til 32bit/383kHz. ND 5 XS 2 - front straight.jpg

Spiller av det meste

Spilleren støtter det aller meste av musikkformater, og alle de mest vanlige som Wav, Flac, DSD, Apple Lossless, AAC og MP3, og enten signalet kommer trådløs eller fra en fysisk spiller burde det holde for de fleste. Ja, også har den også nettradio, men ikke engang ND5 kan redde lydkvaliteten til sterkt komprimerte radiokanaler. Det blir å lete etter de som faktisk sender ut med noenlunde brukbar kvalitet. Hvis ikke er nettradio som vanlig en ganske traurig greie hvis ønsket er å lytte til noe annet enn nyheter. 

På baksiden er det 4 digitale innganger som gjør at ND5 XS 2 ikke bare er en nettverksspiller, men som også fungerer som en digitalkonverter for alle dine digitale kilder. Her kan du koble til TV-en, CD-spilleren og alt av andre kilder. RCA og BNC-inngangen takler begge oppløsninger på inntil 24bit/192kHz, mens de to optiske er begrenset ti 24bit/96kHz. ND5 XS 2 har også en BNC digital utgang. På baksiden av enheten finner du også to analoge utganger. En vanlig phono/RCA og en av Naims 5-pin DIN-plugger som de benytter til å koble sammen det som finnes av egne produkter. I tillegg har du en USB-inngang i front og en på baksiden. Begge er USB-A for tilkobling av mobile enheter. 

Full app-kontroll 

Det første man legger merke til med ND5 XS 2 er at den mangler display i front. Du er dermed helt avhengig av å bruke appen til Android og iOS. Den er blitt ganske så bra etter hvert, og er både oversiktlig og brukervennlig. Har du benyttet Tidal eller Spotify-appen noen gang, finner du deg fort til rette. De større modellene i serien har eget display som blant annet viser frem albumgrafikken til platen du lytter på, men det er jo ikke noe som er absolutt nødvendig så lenge du har full kontroll fra mobilen eller nettbrettet. Følelsen av å kun betale for det du absolutt behøver, nemlig flott lydkvalitet, er også viktig for mange. 

Det låter friskt og flott

Selv om ND5 XS 2 ikke har den samme magien som jeg hørte med ND555 XS har den mye som taler for seg, og en av årsakene er nok at den låter slik vi har blitt vant med at Naim spiller. Lydsignaturen er energisk med masse detaljer pakket inn i et rikt og naturlig lydbilde som til tross for en engasjerende og livlig spillestil aldri blir slitsomt eller masete. Det er også litt interessant at Naim klarer å opprettholde en slags lydmessig rød tråd enten det handler om forforsterkere, effektforsterkere eller nettverkspillere, og de gjør det enten vi snakker om rimelige eller dyre komponenter. Nå er jo ikke akkurat ND5 XS 2 spesielt rimelig, men det er tross alt en veldig flott digitalkonverter og en nydelig nettverksspiller du får for pengene. Det er også verdt å merke seg at jeg endelig har funnet en nettverksspiller/dac som lar CD-platene min få hvile - kanskje for evig og alltid. ND 5 XS 2 Back .pngAlternativet er å kjøpe seg en CD-spiller til idiotisk mye penger, men det blir nok ikke aktuelt med det første, og kanskje aldri. Det virker mer fornuftig å bruke pengene på vinyl hvis man virkelig vil ha et alternativ. Jeg har jo alt på harddisk likevel, og med kvalitetene til ND5 XS og andre nettverkspillere fra denne prisklassen og oppover gir det liten mening å bruke en halv stuevegg til lagring av stygge plastcovere. CD-drivverket mitt koblet til ND5 XS 2 låt også fint, og det må være en av de første gangene musikk via Tidal trumfer lydkvaliteten til CD på samme enhet. Jeg er rett og slett ikke i stand til å høre forskjell og det er litt uvanlig - og faktisk helt nytt i den prisklassen vi snakker om her.

Fleksibel og allsidig

Veldig ofte har hifi-komponenter med det vi kan kalle en litt personlig lyd lett for å favorisere visse typer musikk. Det ser jeg ikke noe til her, for det virker som om spilleren er like komfortabel med klassiske ensembler som med gitarkaskadene til for eksempel Rammstein – og omtrent alt midt i mellom. 
Likevel finnes det musikk som gjør at den får vist seg frem fra sin aller beste side, og det er ikke nødvendigvis de flotteste innspillingene. De har en tendens til å låte fint uansett. Nei, spille litt herpa rock og kanskje noe av det aller nyeste. Greta Van Fleet, for eksempel, som spilte litt matt og som nesten ble litt overfladisk med Bluesound Node2i. Med Naim ND5 XS 2 ble de adskillig livligere, lydbildet mer oversiktlig og instrumentene ble bedre fokusert og fikk den nødvendige plassen rundt seg for at de ikke skulle gro sammen i lydbildet. Bassen er stram og dyp, og det er mye liv i den dynamiske og svært åpne og gjennomsiktige mellomtonen. Diskanten er energisk, luftig og utrolig presis, og jeg tar meg i å lure på hvordan Naim klarer å pakke inn så mye informasjon og energi uten at det blir spisst. 

Konklusjon

Det føles som om Naim ND5 XS er akkurat så bra at det vil koste en drøss med tusenlapper å kjøpe noe som er litt bedre, for uten å ha den rådyre ND555 å sammenlikne med er det lett å la seg imponere over dens faste spillemåte, energi og presisjon. Jeg koste meg i hvert fall veldig med ND5 XS, og jeg tror det vil mange vil bli overrasket over hvor stort sprang det er fra spillere i prisklassen rett over under ti tusen kroner, og opp til Naim ND5 XS 2.  

Importør: Multirom AS

Link:www.multirom.no

Ta gjerne en titt på våre to siste utgaver, og les om blant annet årets beste produkter