Monster har gjort en del med høyttalere tidligere, og det er sikkert mange som har fått med seg de sprut og vanntette SuperStar BackFloat-høyttalerne. Dette er imidlertid noe helt annet. Med en høyttaler knyttet til nettverket får du praktisk avspilling av alt familiemedlemmene dine har liggende av musikk på mobilen, men kobler du til flere i den nye StreamCast S-familien får du musikk i hele huset. Og da kan hvert enkelt familiemedlem få sin musikk på sin høyttaler. Eller hva med å koble alt sammen når du har gjester for å spille den samme musikken i alle rom i huset. Heldigvis tåler også den største modellen i serien, StreamCast S3, en fest i ny og ne.

AllPlay

IMG_0734.PNGDet går kjapt og greit å koble opp disse høyttalerne. Monster-appen som kan lastes ned fra app-store, er enkel og intuitiv, og har du WPS på ruteren din går oppkoblingen på et par minutter. Hvis du må gjøre det manuelt, er det ikke verre enn å koble deg til enhetens eget nettverk, velge hvilket nettverk du vil høyttaleren skal koble seg til, og skrive inn nettverkskoden. Det tok ikke mer enn et par minutter, det heller. Og når du har gjort det med en høyttaler går resten som en lek. 

Appen finner raskt musikken du har liggende på telefonen eller nettbrettet ditt. Har du en DLNA-kompatibel disk koblet til nettverket plukker den også opp denne rimelig kjapt.

Det er Qualcomm sin AllPlay som er benyttet som system, og det sikrer at du har et system som fungerer og blir oppdatert etter hvert som tiden går. Det du får er Spotify, Rhapsody, Soma FM og AllPlay Radio, men ikke Tidal. Men her kommer det helt sikkert oppdateringer etter hvert slik det har kommet på omtrent alt annet vi har sjekket ut. Det er litt uvant at man må laste ned nye apper for å få tilgang til musikk-tjenestene og radio, men alt blir en vane. Heldigvis er det enkelt og brukervennlig. Og så må du selvsagt regne med at du ikke får tilgang til streaming fra Spotify på noen av spillerne dine via nettverket uten Premium-versjonen. Her er det Bluetooth som gjelder.

back_1024x683.jpgDesign og utstyr

Det er en grense for hvor langt du kan dra designet til sorte, firkantede enheter, men Monster har klart å gjøre designen lett gjenkjennelig. StreamCast-seriens to minste høyttalere er ganske enkle i utførelsen, mens S3 er pyntet litt på med kunstig skinn med sydde sømmer på toppen. Det er ikke mer som skal til for å smelte sammen med stilmøblene i stua. Bak gitteret på S3 sitter det to fulltoner, og kikker du på baksiden finner du et ganske stort passivt element som gir mer og mer av seg desto nærmere veggen enheten plasseres. Ganske nær bakveggen spiller faktisk dette mer enn brukbar bass.

Under toppen sitter det et lite kontrollpanel som lyser opp når det føler fingeren din mot panelet. Der kan du justere volum, velge inngang og bestemme om enheten skal knyttes til spilleren din via Wi-Fi eller Bluetooth. 

Bak et lite panel på baksiden finner du en digital inngang, en USB og en analog lydinngang. Dette gjør produktene mer fleksible enn mange av konkurrentene, du kan f.eks lett koble lyden fra TV-en til høyttaleren og vips har du mye bedre lyd enn det de ofte begredelige flatskjermene kan levere.

S1 og S2 er litt enklere stylet, men har samme formfaktor, men har kontrollene sittende lett tilgjengelig på toppen av enheten.

S1

Dette er den minste høyttaleren i serien, og det er det litt vanskelig å tro hvis du kun hører på lyden. Den er forholdsvis liten, men spiller like stort som de andre og større høyttalerne i serien. Litt mindre elementer gir en anelse mindre bass enn de større modellene, men den har faktisk mye høyere partyfaktor enn det man skulle tro. Mellomtonen er rytmisk og spillevillig, og lyden er ekstremt lett å like.

StreamCast S1 er en perfekt liten høyttaler for et mindre gutte/jenterom, eller som høyttaler på nattbordet ditt. Den begrensede dybden gjør den lett å plassere inntil veggen. Noe som også gir et visst tilskudd av bass – som igjen gjør den enda litt morsommere å lytte til. S1 er faktisk en ganske morsom og trivelig liten høyttaler!

IMG_5077.JPG
S2

StreamCast S2 er den mellomste høyttalere i serien, og spiller både høyere og større enn lillebror S1. Noe som betyr at den også kan benyttes i et større rom. S2 har den samme hyggelige partyfaktoren som S1. Noe som betyr at Monster først og fremst har satset på å justere lyden i retning av underholdning og moro, fremfor å gjøre alt de kan for at lyden skal være ”hifi-riktig”. Det gjør at musikk i retning pop og rock blir en hyggelig opplevelse, også når du velger å bare spiller musikk i bakgrunnen. Som på de andre enhetene i StreamCast-serien, er lyden lett å like.

Denne høyttaleren fyller ganske lett rom på 12-14 kvadratmeter, og det er imponerende nok, størrelsen tatt i betraktning. Har du et større rom enn dette, bør du bla opp en ekstra tusenlapp og kjøpe en StreamCast S3. 

S3

Som en ren Bluetooth-høyttaler er dette bra. Lyden er overraskende fyldig plassert på en vanlig hylle, og du kan spille høyere enn du tror. Den fyller et middels rom med lyd, men den er som alle andre mindre høyttalere ikke noen erstatning for et stereoanlegg. Nå meldes det imidlertid om en oppdatering til AllPlay som gjør det mulig å benytte to StreamCast-høyttalere til å lage stereo i stua. Det blir spennende å se om de kan tukte Sonos Play:5 i akkurat den øvelsen.

Jeg spiller litt forskjellig musikk mens jeg sitter og jobber med andre ting, og den spiller på en måte som er brukbart presis og detaljert, og gjør musikken levende, underholdende og ganske trivelig. Diskanten og mellomtonen spiller ganske åpent, men fraværet av et eget diskant-element gir begrensninger i hvor luftig og oppløst det blir. Det som derimot imponerer er bassen som veldig ofte er mangelvare på tilsvarende høyttalere. Den går ikke kjempedypt, men den er feit og bred i den delen av bassen som betyr noe for det aller meste av dagens musikk. I tillegg er dette en dynamisk og hardtslående enhet som spiller ganske tøft og med høy rytmisk presisjon i mellomtoneområdet.

serien.pngGode alene, suverene sammen. 

StreamCast er i forhold til prisen en trivelig, tøff og velklingende serie med høyttalere som kan brukes som rene Bluetooth-høyttalere på soverommet eller i stua. En flott bonus er selvsagt også at du kan spille musikk i flere rom via nettverket – men det er viktig å understreke at du ikke absolutt må, for å få maksimal glede av musikk-opplevelsen. Hvis du ønsker å benytte dette til et musikkanlegg til hele huset, er det svært enkelt å koble til flere høyttalere i systemet via appen.

AllPlay er foreløpig litt begrenset, men det gjelder altså kun når du ønsker deg musikk i alle rom styrt fra app-en. Det neste som nok kommer er muligheten til å koble til to StreamCast-høyttalere via app-en i stereo. Da kan det bli skikkelig sving på sakene.