Med over 50 års erfaring fra høyttalerekonstruksjon, og etter en masse klassiske modeller, går også Bowers & Wilkins veien mot trådløst. Stereo-paret i systemet heter Duo og det er bare å kaste et kjapt blikk på høyttaleren for å se at den er bygget med komponenter fra 700-serien. Det betyr Continuum-membraner i bassen og karbon-diskanten vi finner i 700-serien. På innsiden av hver høyttaler sitter det to klasse D-forsterker som leverer 125Watt til henholdsvis bass og diskant. Noe som på demoen vi fikk absolutt hørtes tilstrekkelig ut. 

Bowers & Wilkins Formation Duo.jpg
Det er ikke vanskelig å se opphavet her. Dette er typisk Bowers & Wilkins. Stativet kan kjøpes separat, og er spesielt tilpasset akkurat denne høyttaleren og virker også som kjøling for forsterkeren.

Imponerende bass

Det er åpenbart mulig å leke seg litt når man har aktiv elektronikk for hånden. Ingeniørene har derfor klart å få denne kompakte høyttaleren til å spille ned til imponerende 25Hz. Det er mye dypere enn du tror er mulig med denne størrelsen. Et nytt bass-element med større vandring sørger for at dette er mulig. Likevel ville nok dette gått skikkelig galt om du skulle spille på full volum og med musikk med mye og dyp bass. Derfor har Bowers & Wilkins lagt inn en fiks liten detalj. Når du spiller skikkelig høyt er det begrensninger på hvor dypt høyttaleren går. 

Lyden er i 24bit/96kHz, men det meldes også om at de ser mot 24bit/192kHz i en senere oppgradering. Duo er laget for å brukes som et stereo-par, og i og med at det ikke er noen kommunikasjons-kabel mellom høyttalerne slik vi har sett hos andre, har du jobbet mye med synkroniseringen mellom høyttalerne. Bowers & Wilkins har fått denne ned i imponerende 1 mikrosekund, og det er så langt mot perfekt du kan komme. Kjører du signalet via inngangene til lydenheten Formation Audio, for eksempel fra TV-en, vil det være en buffer på 500millisekunder, mens all in-room strømming mellom enhetene er på 1 ms. Skal du bruke systemet til TV velger du Bar. Den låter fint den også!

Vi fikk en kjapp demo av Duo-høyttalerne hos Hi-Fi Klubben og de er uten tvil interessante. Du får et helt stereoanlegg med alt du behøver (hvis du kun kjører trådløse kilder) for litt over 38.000.- og det er en meget interessant pris for den lyden vi fikk presentert - selv om dette altså var i et ukjent rom. 

En hel serie høyttalere

Formation-serien, som i tillegg til Duo også inneholder en lydplanke som innlysende nok har fått navnet Bar, en helt ny og meget spennende subwoofer de kaller Bass, en kompakt stereo-høyttalere som er ment å stå alene på en hylle eller skjenk, og som heter Wedge, og en enhet de kaller Audio som er en mindre enhet med analoge og digitale innganger som kan gjøre ethvert eksisterende system om til et Formation-system. 

Alle formation-høyttalerne støtter allerede Apple® AirPlay 2® technology, har Spotify Connect på innsiden, er Roon Ready og du kan også spille musikk via Bluetooth. Vil du spille av musikk fra for eksempel Tidal benytter du appen på telefonen, nettbrettet eller datamaskinen som vanlig og overfører lyden via AirPlay2. Det ble ikke direkte sagt, men det ligger i kortene at også Tidal Connect blir tilgjengelig via en senere oppgradering. 

Mer info: 

www.hifiklubben.no 

www.bowers-wilkins.co.uk