Systemet kalles «Tuned mass Damping» og bidrar til at eksempelvis bygninger som blir utsatt for jordskjelv stopper å vibrere fordi gjerne et tungt fritthengende element langt oppe i bygningen beveger seg i motsatt retning av bygningens vibrasjon. PMC Fenestria

Høyttalerne du ikke hører

Da PMC lanserte Fact Fenestria i går på München-messas første dag, viste de fram målinger som tydelig viste forskjellen på vibrasjonen i høyttalerne med og uten denne teknologien. Høyttalerne sin variant av dette er side-platene altså beveger seg i motsatt retning av vibrasjonene i resten av høyttalerne. 

- Noen kan kanskje tro at vi gjør dette som en gimmick, men dette gjør at vi får langt klarere og gjennomsiktig lyd, fortalte utviklerne på den lukkede pressekonferansen Stereo+ var med på. 

Faktisk bruker PMC uttrykket «the speaker you will never hear» om Fact Fenestria. Med det mener engelskmennene at de har fjernet all negativ påvirkning et høyttalerkabinett kan ha på lyden. Det eneste du vil høre er musikken, er den modige påstanden derfra. 

Høyttalerne er som vanlig for PMC med transmisjonslinje i bassen. Det betyr at bak bass-elementene sitter en lang kanal som ender i en port. Mange mener, og PMC er definitivt blant dem, at transmisjonslinje er bedre enn både lukkede kabinetter og vanlige bassrefleksporter. 

45.000 pund

Basert på lytteinntrykket vi fikk under pressekonferansen er det i hvert fall åpenbart at PMC vet hva de holder på med. Dette var ekstremt imponerende over hele frekvensområdet, selv langt utenfor sweetspot. Men det burde det kanskje være med en pris på 45.000 pund for paret. Norsk pris vil derfor trolig bikke en halv million. 

Denne tar vi gjerne på test når den kommer i salg til høsten. I hvert fall hvis den norske importøren, Norsk Audio Teknikk, velger å ta inn et par eller to… 

Link til importør finner du her!