Japanere konkurrerer på absolutt alt, og setter sin ære i å ha ennå litt mer utstyr, flere innganger, høyere vekt eller flere watt i forhold til pris. Det betyr at nesten alle tilsvarende produkter som dette har omfattende utstyrspakke.

Den omfatter strømmetjenester som Spotify, Napster, Rhapsody og Pandora, men heller ikke her finner vi Tidal. Du kan også strømme musikk fra Bluetooth eller AirPlay.

DAC-ene på innsider fikser lyd opp til 24bit/192kHz, og 5,6MHz DSD og er fra Burr/Brown. For å få levert disse digitale formatene har du to coaksiale og to optiske digitale innganger, og en USB-inngang i fronten, men heller ikke her for annet enn en iPod/iPad/Smartmobil.

Også Yamaha har en utgang for en subwoofer. Den innebygde forsterkeren leverer 2x80watt, og det er oppgitt slik det skal gjøres. Med lav forvrengning, begge kanaler drevet og i hele frekvensområdet.

Yamaha mangler DAB, men jeg lurer på om det egentlig er særlig nøye når den har nettradio. Da kan du til og med høre på radio med høyere kvalitet enn DAB. Og så har den innebygget MusicCast som er et komplett lydsystem du kan bygge ut til alle rommene i huset, og består av en rekke høyttalere og enheter for ethvert bruk, og alt styres fra en egen MusicCast app.

Lyden er mye bedre enn forventet

Etter de, må jeg få si, litt uinspirerende Hi-Fi seremoniene med andre receivere i omtrent samme prisklasse, er jeg ikke voldsomt forventningsfull. Likevel synes jeg dette spiller hel greit og litt til. Lyden er presis og detaljert, og den har en størrelse på lydbildet både bredde og dybde, som imponerer.

Klangen er omtrent nøytral, men med kanskje en liten antydning til kjølighet. Men det blir aldri spisst, hardt eller anstrengende, og det er egentlig ikke så uttalt at jeg ville brydd meg om å ta spesielle hensyn ved valg av høyttalere.

Back.pngBassen er solid og stram, og mellomtonen har mye detaljer, og en fint oppløst og avslappet spillemåte som gjør det lett å lytte til musikk. Kanskje kunne den vært mer frempå og pågående rytmisk sett, men til denne prisen får vi si oss brukbart fornøyde.

Stemmer låter fint, akustiske gitar ennå bedre, og den klarer å sette opp ganske så kraftige lydvegger med tunge gitarer og fresende hammond-orgler.

Lydbildet er ikke bare stort. Det har også god plass, bra fokus og et godt proporsjonert perspektiv. Scener og opptaksrom blir riktig så godt gjengitt!

Konklusjon

Jeg var litt usikker på hvor jeg skulle legge disse receiverne, altså SX-N30 fra Pioneer og denne. Men kommer til at Yamaha nok har en litt mer oppløst og raffinert lyd, er en sliten smule rimeligere og kan kobles til det utmerkede MusicCast-systemet til Yamaha. Dermed kommer den så vidt over grensen til en femmer.