Focal sin Grande Utopia EM EVO er siste generasjon av en høyttaler som første gang så dagens lys i 2008. Den enorme fire-veis-høyttaleren er gjennomgått store forandringer på de ti årene, men utseendemessig har arven blitt videreført helt siden dag en. 

Den største teknologiske forandringen er at der både mellomtone og mellombass tidligere har vært bass-refleks-løsninger, er de separate kabinettene for disse elementene nå blitt lukket. 

Det er også gjort ekstra avstivninger rundt elementene og som før har også disse høyttalerne såkalt Tuned Mass Damper for å redusere vibrasjoner i høyttalerkabinettene. 

Prisen for herligheten er hele 180.000 euro for paret, noe som her i Norge vil bety en pris på rundt 1,8 millioner kroner. 

Synes du det blir litt stivt, så lanserte Focal også den nye Stella-høyttaleren i Utopia III Evo-serien. Den koster «bare» 100.000 euro. 

Sammen med Naims formidable Statement-forsterker fikk vi høre Grande Utopia EM Evo, og det var utvilsomt blant messas aller bestlydende oppsett. De var rett og slett grandiost. 

Importør: Multirom AS