Sist fredag introduserte Focal sin siste hodetelefoninnovasjon Elegia på Can Jam på Rocky Mountain Audio Fest. Det å sette en liten driver inn i et lukket rom er noe av det mest kompliserte man kan gjøre innenfor akustisk design, men nok en gang flytter Focal grenser. 
 
Dedikert M-formet driver til lukket konstruksjon
 
Som i de øvrige tre modellene fra Focal er membranen M-formet for best mulig akustisk respons på kort lytteavstand. Opphenget er i Elegia tatt helt ned til svært tynne 0,11millimeter. Geometrien på denne NBR-ringen gir elastisitet som hjelper membranen i å nå de aller dypeste frekvensene samtidig som det er stabilt og godt til en linær frekvensrespons helt opp til 23khz. Sammen med den svært lette men rigide alu-magnesiummembranen og den rammeløse voicecoilen på kun 4mm høyde, får man en meget responsiv driver med svært lav masse og gode dempe-egenskaper. Disse delene av driveren kombinerer godt og gir den også en meget god slaglengde sammenlignet med størrelsen, slik som i de åpne high-end modellene fra Focal. Med en motstand helt ned på 35ohm har Elegia stor mobilitet og er kan drives med nok effekt selv fra bærbare enheter og spiller uten lydsøl til omgivelsene.
Elegia_Illus.jpg
Dekompresjon i verdensklasse
 
Focal har tidligere vist at de behersker dekompresjon i lukkete kabinett også med sine meget kjappe diskantelementer i beryllium, slik som i Kanta No. 2. Denne gangen har oppgaven vært større, rett og slett fordi det tilgjengelige rommet er så lite.
Med to ventiler har Focal klart å bruke hele rommet bak driveren til dekompresjon. Den ene ventilen er rett i bakkant av driveren og sørger for kontroll av dyp- og mellombass. Den andre ventilen ligger i selve koppen og tar i mot senterbølgen fra driveren og sørger dermed for unngå kompresjon i koppen. Da sørger den samtidig for kobling av driver og yttersiden av koppen og gir forlenget bassrespons. Løsningen til Focal for å få en kjapp fulltonedriver i et meget begrenset rom, var rett og slett å bruke bassrefleks!
De meget behagelige putene i mikrofiber sørger så for maksimal demping av lyden både utenfra og på innsiden av det akustiske rommet. Resultatet er en meget vellydende og homogen lukket high-end hodetelefon til 10.000,- kroner!
 
Kvalitetsmaterialer og 100% laget i Frankrike av Focal
 
Et lekkert design og detaljer i hodebøylen i lær, mikrofiber med memoryfoam i putene og aluminiumsbøyler gir Elegia et ekslusive inntrykk. Musikkinteresse og lydteft kan nå også dyrkes som hobby mens man er på farten! Elegia er 100% Made in France noe som betyr at Focal har full kontroll på kvaliteten i alle ledd. En helt ny robot er kjøpt inn til dette prosjektet for å bruke perfekt mengde lim mellom oppheng, membran og spole. 
 
Veil. 9.995,- Levering fra 15. oktober.