Etter suksessen med Sopra-serien, og ikke minst den lydkvaliteten den største Sopra 3-høyttaleren kunne fremvise, var det bare et tidspørsmål før franske Focal var nødt til å gjøre noe med toppserien sin, Utopia. Mange mente nemlig at den beste Sopra-høyttaleren låt bedre enn høyttalerne i den mest prestisjetunge høyttalerserien Focal noensinne har laget.

At det var nettopp nye Utopia-høyttalere som skulle avsløres var det derfor få som var overrasket over. Siden man i tillegg kunne se høyttalere pakket inn i sort stoff, og som formmessig lignet veldig på Utopia-høyttalerne, var den lille tvilen som blåst bort.

Utopia III EVO

Likevel var det store lytterommet der pressekonferansen ble avholdt smekk fullt av både tysk og internasjonal hifi-presse. Der kunne Raphael Triomphe stolt åpenbare ikke bare en ny Focal-høyttaler, men to.

Den nye serien vil hete Utopia III Evo, og de to første modellene i serien er de to gulvstående høyttalerne Scala v2 og Maestro. Begge høyttalerne har nyutviklede diskanter, delefiltre og mellomtone-elementer. I tillegg er bassene fått nytt dempematerialet for å gjøre bassen bedre definert.

Nytt er det også at Utopia-høyttalerne kan biwires eller biampes, og at de kan leveres i flere finisher enn de rød, svarte og hvite som har vært tilbudet fram til nå. Nytt er nemlig Metallic Blue, British Race Green, Ash Grey i tilegg til Black Lacquer og Carrara White.

Kommer i august

Maestro er den største av de to med nesten halvannen meter høyde og en vekt på 116 kilo. Følsomheten oppgis til 93 desibel og frekvensområde fra 25-40.000 hertz. Norsk pris er ifølge Isak Strand hos den norske importøren, Multirom, på 530.000 kroner paret.

Den mindre Scala v2 har i motsetning til storebroren ikke to, men ett basselement. Dermed kan man kutte av 25 centimeter på høyden, drøyt 30 kilo på vekta, og to hertz på bassutstrekning. Følsomheten her er også noe lavere med 92 desibel, men anbefalt forsterker-effekt er fra kun 40 watt og oppover, i motsetning til fra 80 watt og oppover for Maestro. Scala v2 vil koster 325.000 kroner paret.

Demoen tyder på at Focal har truffet blink igjen, og vi i Stereo+ håper selvsagt å få Maestro eller Scala v2 på test så fort de kommer til Norge. Det skjer i løpet av august.