Jeg bruker litt forskjellige ørepropper/in-ear hodetelefoner når jeg er ute på tur. Lange flyturer fordrer noe med aktiv støykansellering, men på toget til byen, på fotosafari i "villmarken" på Lørenskog eller en spasertur rundt den lokale innsjøen er det lydkvaliteten som teller. Og vanligvis har jeg med meg et par forskjellige sett avhengig av hva jeg ønsker å lytte til av musikk. 

Det er ikke helt enkelt å finne noe som spiller alt, og som ikke koster skjorta. Mine referanser er et par Ultimate Ears studio-monitorer som er støpt spesielt til ørene mine, men de er nesten litt for spesielle og ikke minst dyre for å bruke mens man er i aktivitet. Som referanse i en test er de derimot fantastiske. 

RHA kommer som et skudd

RHA kom på markedet for en fem års tid siden og har hatt et stormløp mot toppen. Det har kommet en mengde nye modeller og etter det vi så på IFA 2016 kommer det også flere interessante modeller fremover. 

Det litt spesielle med T20i er at den har et dobbelt element. Noe RHA kaller DualCoil og som i motsetning til en del andre tilsvarende modeller med to elementer ( som ofte er et dynamisk element og et armatur ) snakker vi her om to dynamiske elementer. Det gir RHA mulighet til å spesialisere elementene til de virkeområdet de har, og gjør dette veldig bra.

RHA har gjort noe som er litt spesielt for å tilpasse lyden til brukeren. Tar du av selve proppen ytterst på hodetelefonen ( se video ) kommer du til et et filter som er til å skru av. I den rikholdige esken, som også inneholder en masse forskjellige propper, ligger det også to ekstra filtre. Et med en anelse mer bass, et som er nøytralt, og et som gir en anelse mer diskant. Det gir ingen store forandringer i lyden, men er likevel en smart måte å tilpasse lydsignaturen til forskjellige typer musikk.

Filtrering 

Jeg forsøkte meg litt frem med forskjellige filtre, men endte alltid opp med det meste nøytrale. Det gir den beste balansen og den beste lytteopplevelsen hvis du krever stor RHA_T20i_filters.jpgallsidighet. Vil du ha et lite ekstra piff i bassen for rap, soul og R´n`B, er filteret en god mulighet for tilpasning. Det jeg lurer litt på er om nøytral er den minst filtrerte, og at bass-filteret stjeler litt av den øvre mellomtonen og diskanten, og at filteret med mer diskant gjør det motsatte, altså trekker av litt fra mellomtonen og nedover til bassen. Kanskje det er årsaken til at jeg syntes nøytral faktisk gir mer informasjon, detaljer og oppløsning. Uansett - forskjellene er små, og kanskje mindre enn man vil forestille seg. 

Lydkvalitet

Uansett filter er det lydkvaliteten til RHA T20i som er dens viktigste egenskap. Det låter svært åpent, veldig detaljert og transparent. Bassen er superstram, men samtidig dyp (de strekker seg til under 20Hz i bassen ) og den er presis og supernøyaktig. Den vil aldri overdøve eller legge noe lokk eller skygge over detaljene i den øvre delen av bassen og mellomtonen, selv om bassen spiller med brukbart volum. 

Jeg har brukt dem et par uker nå, og har allerede hygget meg med dem på et par lengre turer, og over lengre tid ute at de gnager i øregangen. Det krever litt tilpasning, men antalle propper som ligger i esken gjør jobben. Musikksmaken er ganske vid, for å si det forsiktig, og etter en travel dag er det deilig å slenge seg på senga og nyte musikk slik man gjør på stereoen hjemme, og det til en pris av en litt drøy kveld på byen. Noen vil kanskje synes de er litt analytiske, men forsøk med filterne og la de endelig få 75-100 timer med innspilling før du gir dem den endelige dommen. Da tipper jeg du blir like storfornøyd som meg! 

RHA T20i er utrolig lettflytende, detaljerte og åpne, og spiller all musikk med den samme ærligheten og oppløsningen. Og de er så enkle å drive at telefonen din lett klarer å bringe nødvendig liv til musikken. Du får enda mer ut av en ekstern forsterker, men jeg vil si at de låter overraskende bra koblet rett i telefonen. 

Spesifikasjoner: 
• Element: DualCoil Dynamic
• Frekvensområde: 16-40,000Hz
• Impedans: 16 ohm
• Følsomhet: 90dB
• Vekt: 41 gram
• Kabel: 1,35 meter, multicore OFC
• Kontakt: 3.5 mm, forgylt