Tekst: Håvard Holmedal (haavard@stereopluss.no)

Du merker allerede når du løfter AMBEO over terskelen hjemme at dette er noe helt spesielt. Den er markedets største og bredeste, tyngre enn du tror og kommer levert uten den eksterne subwooferen som leveres sammen med veldig mange av de litt dyrere løsningene. Det kan være like greit, for vi har knapt kommet over en eneste subwoofer vi i det hele tatt kunne tenke oss å ha i stua. Det er stort sett dårlige kabinetter, for små forsterkere, colaboks-elementer, få eller ingen innstillingsmuligheter og billig utseende. Sennheiser løser dette ved å montere inn gode og uvanlig store elementer, kraftige forsterkere og omfattende DSP-løsninger som skal gjør jobben med å skape det fundamentet kundene er ute etter. 

En haug med elementer

En lydplanke som denne skal selvsagt også spille alt du behøver av lyd i hjemmekinoen. For å få til det har Sennheiser bygget inn hele 13 høyttalerelementer i den nesten 130cm brede enheten som er utviklet spesielt til Ambeo. Det er 5 stk diskanter, 6 stk 10 cm bass/mellomtoner og to fulltone-elementer som spiller mot taket. Disse sørger for at du får bass ned til imponerende 30Hz – uten ekstern subwoofer, og du får mulighet til å underholde både deg selv og andre med lyd i 5.1.4. Noe som betyr 3 fronthøyttalere, 2 surroundkanaler, 1 subwoofer og 4 høydekanaler. Alt sammen blir balansert og stilt inn med en innebygget romkalibrering hvor du ikke behøver å gjøre noe mer enn å plassere en enkel mikrofon der du vanligvis sitter og lytter. Resultatet er meget bra, og selv om det ikke spiller som et dedikert hjemmekino-system, sparer du deg for utplassering av ikke mindre enn 10 høyttalere langs veggene i stua og i taket. 

Du kan også skreddersy lyden slik du liker den, men det er for de litt viderekommende. Men eksperimenter gjerne med innstillingene – roter du deg helt bort kan du bare sette alt tilbake til fabrikk-innstillingene, og begynne forfra. Ambeo kommer med støtte for eARC og Dolby Vision og kan gjøre 4K passthrough. Skal du spille musikk trådløst kommer den også levert med Bluetooth og Chromecast. Sennheiser Ambeo Soundbar driver.jpgDet betyr at høyttaleren, når den er koblet til samme nettverk som mobilen eller nettbrettet ditt, dukker opp som avspillingsvalg i Spotify og Tidal. Og som nær sagt alle andre trådløse produkter nå for tiden, leveres det en egen «Smart Controller» app som gir deg full oversikt over produktet, og som også gir deg god oversikt hvis du vil gjøre egne akustiske tilpasninger. I tillegg til HDMI videoinnganger har du også tilgang til en digital og en analog inngang for eksterne lydkilder, og skulle du savne bass kan du koble til en ekstern subwoofer etter eget valg. 

Lydmulighetene

Ambeo spiller omsluttende lyd i formatene Dolby Atmos og DTS:X ved å reflektere side og høydekanalene mot vegger og tak, men kan også konvertere vanlig stereolyd og standard surroundlyd til 3D. Musikk låter best i stereo, men det er ingen som sier at det ikke går an å leke seg litt med innstillingene. Det gjorde jeg også, men kom raskt tilbake til vanlig stereo-modus. 
Når den spiller stereo benyttes det kun elementer i ytterkant på hver side, og selv om det ikke er noen større mening å kjøpe denne lydplanken for å spille kun musikk, ble jeg overrasket over hvor fyldig og godt den gjenga musikk, og hvor stor bredde og dybde det var i lydbildet. Det er faktisk ganske enkelt å bli imponert. 

Hjemmekino

Med den store, nye OLED modellen til Panasonic ZC-2000 og lydplanken Ambeo plassert på toppen av racket, er dette en imponerende underholdningsløsning. Ikke en direkte rimelig en, men du verden så morsom. Sennheiser har, uansett hva slags balanse du ender opp med, en spillemåte og en fremtreden som parkerer konkurrerende lydplanker. Det betyr veldig bra fokus på stemmer, og en evne til å hente de ut fra hektiske lydbilder som imponerer. Samtidig er stemmene naturlig varme og svært godt detaljerte. Mister du tak i dialogen her bør du sjekke ørene. Høyttaleren er det definitivt ikke noe galt med. På vanlig TV-lyd er det greit nok. Det er tydelige stemmer med riktig størrelse og bra balanse, men skal du kun høre Dagsrevyen kan du godt klare deg med noe enklere og rimeligere. Det er først når det kommer musikkprogrammer og film med hardtslående lyd at det store hakeslippet kommer. Lydbildet er kjempestort, det er overraskende fokusert og lyden er godt definert både foran og rundt deg. Lyden som reflekteres fra lydplanken ut til veggene rundt og opp til taket er imponerende, og gir flott og innbydende surround-opplevelser, og det er lett å glemme at det faktisk ikke er høyttalere rett over hodet ditt. Det vil si – når den store lydplanken er plassert riktig. Her er det litt å gå på, men det bør ikke være mer enn et par meter til hver av sideveggene og det bør være normal takhøyde i rommet. Sennheiser Ambeo exploded.jpg

Musikk

Med musikk avspilt trådløst via Chromecast får Ambeo Soundbar virkelig vist frem hvilken kvalitet den har på avspilling av musikk. Med volumet skrudd ned og filmeffektene tatt bort, viser den at den også kan gjengi stemmer og instrumenter med imponerende troverdighet. Jeg vet om mange kompakte stereoløsninger som ikke rekker den til knærne når det gjelder dynamikk, kontroll og evne til å gjengi et fast og stødig lydbilde med god dybde, og overraskende nok for en lydplanke - også skikkelig bredde. I stereo er et lett å forestille seg at det kun er to dedikerte kompakt-høyttalere du lytter til. Lyden har en tilstedeværelse som gjør den engasjerende og naturlig, dynamikk som gjør det morsomt å spille musikk, og en klangrikdom du vanligvis kun finner i separate hifi-høyttalere. Konkurrentene kan si hva de vil om hvordan de spiller musikk, men akkurat nå er Sennheiser kongen på haugen. Bassen er også på musikk ganske så brukbar, og den følger fint med helt ned til under 40Hz, med faktisk respons ned til rett i overkant av 30Hz. Det er imponerende dypt til å være en lydplanke. Kanskje noen likevel vil savne litt volum i bassen når det spilles musikk. 

Konklusjon 

Sennheiser Ambeo er utrolig underholdende og engasjerende. Lyden er naturlig og troverdig med strålende dynamikk, og du hører absolutt alt av detaljer fra det presise og åpne lydbildet. Det er nesten umulig å sitte upåvirket enten det er hektiske actionscener eller stille akustisk musikk som spilles. Er du ute etter en lydplanke som leverer markedets beste lyd både på film og musikk er det Ambeo Soundbar som gjelder. Yamaha, Samsung, Polk, Klipsch, JBL, Focal og andre får finne seg i å kjempe drabelig om andreplassen.  

Klikk nedenfor og les vår nyeste utgave av Stereo+. Helt gratis!